Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два протеста поискаха максимални наказания за шофьорите - убийци

Два граждански протеста с една цел се провеждат  тази вечер в Пловдив – с искане за законови промени за най-строги наказания на шофьорите, причинили  катастрофи със загинали.  

Първият бе пред Съдебната палата, в памет на убития при нелепа катастрофа в София журналист Милен Цветков, загинал навръх Великден тази година. 

Трийсетина души в мълчаливо бдение настояха за доживотен затвор за шофьора,  младо момче, син на известен бизнесмен, който блъсна на спрял червен светофар колата на журналиста с огромна скорост. След това се оказа, че той е бил под силното въздействие на алкохол и микс от различни наркотици.

Водачи, катастрофирали с над 2 промила алкохол и дрога, да бъдат завинаги лишени от книжки, а присъдите при смъртен случай- да са максимални, искат протестиращите. 

Те признаха, че съзнават, че проявата им визира законови промени, които трябва да се чуят от  парламента, за да станат реалност, но, по думите им, го правят днес тук, защото все пак не могат всички всеки ден да  митингуват пред НС в София.  

Смесената група се включва в другия граждански  протест, насрочен за 20 часа, също  като бдение в памет на загиналия пловдивски музикант  Велко Илиев.  

Причината в случая е  вече произнесената на първа инстнация присъда на шофьора, който го прегази миналата година на кръстовището между булевардите „Руски“ и „Шести септември“, малко след  паметника на Съединението.  

Близки и роднини на загиналия младеж протестират срещу занижената, според тях, присъда от  3 години условно с 5 години изпитателен срок за шофьора Сашо Димитров, блъснал момчето при спорни обстоятелства. Водачът бе осъден на 4 юни. 

Близките обаче намират съдебното решение за несправедливо и настояват  за ефективна присъда затвор, въпреки съдебното становище, че загиналият младеж също има съпричиняване, тъй като е пресякъл на червен за пешеходци светофар. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38