Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Въпреки скандалите предсрочни избори няма да има

Въпреки непрекъснатите скандали в управляващата коалиция предсрочни избори няма да има. Това прогнозира в интервю за Радио Пловдив политологът и журналист Явор Сидеров, след днешния коалиционен съвет.

По думите му, нямаше коментари след съвета, защото нямаше новина. Валери Симеонов знае какво говори, а до разпад на коалицията едва ли ще се стигне. Патриотите си дават сметка, че от 3-те партии шансове да прехвърли 4-процентовата бариера има само ВМРО, за разлика от НФСБ и "Атака".

Според политолога причината за поредното обтягане на отношенията в управляващата коалиция - легализирането на доброволчески отряди, които да помагат на полицията в малките населени места, е по-скоро опит за популистки вот. "Такива паравоенни формирования са противоконституционни и нямат място в една правова държава", посочи Явор Сидеров.

От друга страна това може да е опит Обединените патриоти да изтъргуват нещо пред ГЕРБ, които сега са в уязвима позиция. "Знаем за непрекъснатите скандали в партията, ето и днес Цветан Цветанов обяви, че напуска ГЕРБ и ще прави своя партия. Въпреки всичко смятам, че предсрочни избори няма да има, освен ако не се случи гигантски скандал - някъде между строежа на Алепу и записа, в който се чува глас, който много прилича на този на Борисов", коментира политологът.

По думите му Борисов е много умел в изкуството да води лодката на управлението, като от време на време я изстъргва от полепналите "раковини". "Вероятно и сега ще направи така, но все пак това е вече 10-годишна лодка и няма много ентусиасти да се кандидатират за нова коалиция. Това е като термина умора на метала", каза Явор Сидеров.

Според него евентуална партия на Васил Божков би била признание за краха на българската представителна демокрация.

Критичната маса недоволство, която би могла да свали правителството, е свързана донякъде с икономическата криза, идваща след тази с коронавируса. "Скандалите няма да доведат до предсрочни избори. Какво се случи след разследването на вече бившия екоминистър Нено Димов, а за пробива в Търговския регистър миналото лято или за теча на лични данни на милиони българи от НАП? Те не повлияха на рейтинга на правителството", посочи още политологът.

Целия разговор на Антоанета Петричанска с Явор Сидеров е в прикачения файл.

Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03