Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки скандалите предсрочни избори няма да има

Въпреки непрекъснатите скандали в управляващата коалиция предсрочни избори няма да има. Това прогнозира в интервю за Радио Пловдив политологът и журналист Явор Сидеров, след днешния коалиционен съвет.

По думите му, нямаше коментари след съвета, защото нямаше новина. Валери Симеонов знае какво говори, а до разпад на коалицията едва ли ще се стигне. Патриотите си дават сметка, че от 3-те партии шансове да прехвърли 4-процентовата бариера има само ВМРО, за разлика от НФСБ и "Атака".

Според политолога причината за поредното обтягане на отношенията в управляващата коалиция - легализирането на доброволчески отряди, които да помагат на полицията в малките населени места, е по-скоро опит за популистки вот. "Такива паравоенни формирования са противоконституционни и нямат място в една правова държава", посочи Явор Сидеров.

От друга страна това може да е опит Обединените патриоти да изтъргуват нещо пред ГЕРБ, които сега са в уязвима позиция. "Знаем за непрекъснатите скандали в партията, ето и днес Цветан Цветанов обяви, че напуска ГЕРБ и ще прави своя партия. Въпреки всичко смятам, че предсрочни избори няма да има, освен ако не се случи гигантски скандал - някъде между строежа на Алепу и записа, в който се чува глас, който много прилича на този на Борисов", коментира политологът.

По думите му Борисов е много умел в изкуството да води лодката на управлението, като от време на време я изстъргва от полепналите "раковини". "Вероятно и сега ще направи така, но все пак това е вече 10-годишна лодка и няма много ентусиасти да се кандидатират за нова коалиция. Това е като термина умора на метала", каза Явор Сидеров.

Според него евентуална партия на Васил Божков би била признание за краха на българската представителна демокрация.

Критичната маса недоволство, която би могла да свали правителството, е свързана донякъде с икономическата криза, идваща след тази с коронавируса. "Скандалите няма да доведат до предсрочни избори. Какво се случи след разследването на вече бившия екоминистър Нено Димов, а за пробива в Търговския регистър миналото лято или за теча на лични данни на милиони българи от НАП? Те не повлияха на рейтинга на правителството", посочи още политологът.

Целия разговор на Антоанета Петричанска с Явор Сидеров е в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49