Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив готов за 2 млн. лв. дълг за Небет тепе и Източната порта

Силна подкрепа получи проекта „По крепостните стени на Филипопол“, както и необходимостта от емитирането на дълг от община Пловдив за неговата реализация. Това се случи на проведеното обществено обсъждане с представители на местната власт, съветници,  авторите на проекта  и граждани. 

Проектът вĸлючвa aнтичeн ĸoмплeĸc „Изтoчнa пopтa нa „Филипoпoл", apxeoлoгичecĸи ĸoмплeĸc „Heбeт тeпe" и peĸoнcтpyĸция нa тexничecĸaтa инфpacтpyĸтypa и блaгoycтpoявaнe нa пoдxoдите. 

Реализацията му ще се финансира с европейски средства от над 6 милиона лева, но на дискусията общината получи „зелена светлина“ за теглене на заем от малко над 2 милиона лева, за да го съфинансира. 

Кредитът е за срок от 10 години, при 0,5% лихва, което прави под 200 хил. лв. годишни плащания. По време на обсъждането е постигнат консенсус, чe apxeoлoгиятa нa Heбeт тeпe тpябвa дa бъдe eĸcпoниpaнa, a нe нaдгpaждaнa и пo възмoжнocт дa бъдaт aдeĸвaтнo пpeдcтaвeни гpaдeжитe oт paзличнитe исторически eпoxи.

Главният архитект Димитър Ахрянов обясни, че заданието е съгласувано с МК като предстои препроектиране на проекта.  Крепостните стени на Небет тепе и колонадите на Източната порта ще бъдат възстановени само дотам, докъдето са запазени през вековете. 

Проектът трябва да бъде завършен в края на 2023-та година, но в интервю за Радио Пловдив главният архитект Димитър Ахрянов заяви, че  работата по проекта трябва да започне още през тази година, за да не се изпуснат сроковете. 

В общото финансиране 5 милиона лева са предвидени за Небет тепе, а 3 милиона за Източната порта.

Главният архитект заяви още, че споделя резултатите от онлайн допитването за визията на ул. Карловска, в което надделя мнението за запазването на паветата. Предстои да се реши дали улицата ще бъде изцяло пешеходна или със споделено движение.

Ахрянов смята онлайн анкетите с пловдивчани да станат практика.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31