Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

8 с Ковид- 19 в Пловдив, шестима от тях колеги от една фирма

Осем са новите случаи на Ковид- 19 в Пловдив.

Ново огнище на коронавирус е установено в частна фирма  на територията на Северната промишлена зона. 

Заразени са 6- ма от общо 14 души персонал. Управителят е изследвал работниците по свое желание и веднага е предприел всички противоепидемични мерки след получените положителни проби. 

„В момента фирмата е затворена и се извършват необходимите действия според предписанията на здравните власти. В случая управителят на фирмата е действал отговорно и много бързо е реагирал. Няма хоспитализирани от далите положителен резултат работници и са в добро състояние“, коментира областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. 

Единият от работниците е от с. Войводиново, заради което по- рано през деня е съобщено, че и самата фирма е там. След проверка, областният щаб коригира информацията.

Пред Радио Пловдив управителят на фирмата Вълко Атанасов сподели, че след първия служител, диагностициран с Ковид- 19, е решил да изследва всички и така са се установили останалите петима негови колеги. Повечето дори са били симптоми . Фирмата е затворена за 14 дни.

"Спазвам най- добросъвестно предписанията на РЗИ, предстои дезинфекция", каза Атанасов.

„Отново апелирам жителите на областта за повече внимание и отговорност. Ако от страна на работодатели има притеснения, свързани с епидемичната обстановка, то те могат да потърсят съдействие от Областния кризисен щаб,  допълни областния управител Дани Каназирева.

Останалите случаи с днешна дата са на 70-годишна жена от Пловдив с дихателни проблеми, която е хоспитализирана, и на 45-годишен мъж от Карлово, който е свързан със случаите в Перущица. Той също е приет в болница за лечение. РЗИ връчва предписания на контактните лица. 

До следващия четвъртък ще продължат мерките в квартал "Запад", от който се влиза и излиза през полицейски пунктове, каза директорът а ОД на МВР в Пловдив Йордан Рогачев. По думите му "ако хората са достатъчно дисциплинирани", срокът няма да се удължава. Комисар Рогачев поясни, че ограниченията са гаранция, че  заразата няма да се разпространи, включително и към предприятията, в които хората работят.

"Хората, които живеят там ще си бъдат по домовете, по един ще излиза да пазарува".

Към днешна дата  в област Пловдив регистрираните случаи са 128, като 94 са оздравелите. Още от категорията

Изследват психичното състояние на майката, пребила осиновеното си дете

Назначена е съдебно-психиатрична експертиза на жената от Пловдив, малтретирала осиновената си дъщеричка на година и 9 месеца. Детето е прието в болница в събота вечерта, в кома и състоянието му и до този момент е критично – съобщи говорителят на Районната прокуратура Атанас Илиев. Много тежко остава състоянието на осиновеното бито дете..

обновено на 27.09.22 в 16:22

Много тежко остава състоянието на осиновеното бито дете

Детето, което е приемът в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив със съмнение за побой, остава в изключително тежко състояние.    Това съобщава пред Радио Пловдив Надя Танева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив. Тя припомни, че майката го е завела в болницата и то остава в кома. От „Социално подпомагане“..

обновено на 27.09.22 в 16:22

Пловдивска област има готовност да приеме още бежанци от Украйна

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев свика заседание на Областния съвет по сигурност във връзка със заповед на министър-председателя Гълъб Донев. Темата бе свързана с необходимостта от планиране на допълнителни дейности по приемане, настаняване и интегриране украинските бежанци на територията на област Пловдив. По данни на сектор..

публикувано на 27.09.22 в 16:01

Нов линеен ускорител заработи в Онкологичния център в Пловдив

Тържествено бе открит и осветен новият линеен ускорител в Комплексния онкологичен център в Пловдив.   Апаратът е последно поколение и е с пълен капацитет за лъчетерапия и с възможност за радиохирургия. Модерната техника е на стойност 5 млн. лв. и дава възможност за прецизно и щадящо третиране на различни тумори, обясни директорът на КОЦ доц...

обновено на 27.09.22 в 15:12
Снимката е илюстративна

Арестуваха две крадли в пловдивски мол

Две жени са задържани при опит да откраднат дрехи от магазин в пловдивски мол.  След идването на полицаите станало ясно, че два дни по-рано от същия магазин те успели да задигнат стоки на стойност около 1400 лева.  Жените са на възраст 18 и 26 години и са направили пълни самопризнания. Иззети са и част от откраднатите дрехи.   За случая е..

публикувано на 27.09.22 в 14:27