Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 с Ковид- 19 в Пловдив, шестима от тях колеги от една фирма

Осем са новите случаи на Ковид- 19 в Пловдив.

Ново огнище на коронавирус е установено в частна фирма  на територията на Северната промишлена зона. 

Заразени са 6- ма от общо 14 души персонал. Управителят е изследвал работниците по свое желание и веднага е предприел всички противоепидемични мерки след получените положителни проби. 

„В момента фирмата е затворена и се извършват необходимите действия според предписанията на здравните власти. В случая управителят на фирмата е действал отговорно и много бързо е реагирал. Няма хоспитализирани от далите положителен резултат работници и са в добро състояние“, коментира областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. 

Единият от работниците е от с. Войводиново, заради което по- рано през деня е съобщено, че и самата фирма е там. След проверка, областният щаб коригира информацията.

Пред Радио Пловдив управителят на фирмата Вълко Атанасов сподели, че след първия служител, диагностициран с Ковид- 19, е решил да изследва всички и така са се установили останалите петима негови колеги. Повечето дори са били симптоми . Фирмата е затворена за 14 дни.

"Спазвам най- добросъвестно предписанията на РЗИ, предстои дезинфекция", каза Атанасов.

„Отново апелирам жителите на областта за повече внимание и отговорност. Ако от страна на работодатели има притеснения, свързани с епидемичната обстановка, то те могат да потърсят съдействие от Областния кризисен щаб,  допълни областния управител Дани Каназирева.

Останалите случаи с днешна дата са на 70-годишна жена от Пловдив с дихателни проблеми, която е хоспитализирана, и на 45-годишен мъж от Карлово, който е свързан със случаите в Перущица. Той също е приет в болница за лечение. РЗИ връчва предписания на контактните лица. 

До следващия четвъртък ще продължат мерките в квартал "Запад", от който се влиза и излиза през полицейски пунктове, каза директорът а ОД на МВР в Пловдив Йордан Рогачев. По думите му "ако хората са достатъчно дисциплинирани", срокът няма да се удължава. Комисар Рогачев поясни, че ограниченията са гаранция, че  заразата няма да се разпространи, включително и към предприятията, в които хората работят.

"Хората, които живеят там ще си бъдат по домовете, по един ще излиза да пазарува".

Към днешна дата  в област Пловдив регистрираните случаи са 128, като 94 са оздравелите. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Овладяха пожара край Отец Паисиево, няма опасност за Пролом

Пожарът около село Отец Паисиево, община Калояново, е почти овладян. Няма опасност за здравето и къщите на местните хора. Тежка техника активно работи по гасенето на огъня в гората, където теренът е пресечен. „Огнището е заобградено от изток, юг и запад с просеки и така на практика трябва да наблюдаваме през нощта огънят да не прехвърля тези..

обновено на 17.07.24 в 17:22

Пожарът край Стрелча е локализиран, остават дежурни екипи през нощта

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран, но гасителните действия продължават вече втори ден. Неутрализират се локални огнища в ограничения от изградените просеки периметър.  Поне 400 декара смесена гора е напълно опожарена, но все още не е ясен размерът на засегната от огъня горска площ.  Пожарът е овладян и локализиран в един..

обновено на 17.07.24 в 17:22

Авария на далекопровод подпали гората над Сестримо

Пожар е възникнал в района на просека се под далекопровод за високо напрежение в землището на село Сестримо.  На място са изпратени екипи на местното горско стопанство, на пожарната в Белово и хора от населеното място, които да го загасят.  Предполага се, че е възникнал от авария на трасето за пренос на електричество. 

публикувано на 17.07.24 в 17:19

Изправят пред съда брутален домашен насилник

Районна прокуратура – Пловдив предаде на съд 30-годишният Цветомир Пенков, обвинен в домашно насилие над 24 годишната Ванеса, с която се живели на семейни начала и имат едногодишен син.  Случаят стана известен в началото на годината, когато жената бе приета в болница след брутален побой с множество тежки травми по лицето и тялото, сред които..

публикувано на 17.07.24 в 15:36

Вятърът затруднява борбата с пожара край Отец Паисиево

Продължава гасенето на големия пожар в Средна гора, обхванал близо 10 хиляди декара на няколко фронта. На този етап няма опасност за селата Отец Паисиево, Пролом, Бегово и Сърнегор, но вятърът затруднява работата на огнеборците.   Пожарът от калояновското село Отец Паисиево в момента гори над селото в посока брезовското село Сърнегор. Другата посока..

публикувано на 17.07.24 в 14:09