Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

8 с Ковид- 19 в Пловдив, шестима от тях колеги от една фирма

Осем са новите случаи на Ковид- 19 в Пловдив.

Ново огнище на коронавирус е установено в частна фирма  на територията на Северната промишлена зона. 

Заразени са 6- ма от общо 14 души персонал. Управителят е изследвал работниците по свое желание и веднага е предприел всички противоепидемични мерки след получените положителни проби. 

„В момента фирмата е затворена и се извършват необходимите действия според предписанията на здравните власти. В случая управителят на фирмата е действал отговорно и много бързо е реагирал. Няма хоспитализирани от далите положителен резултат работници и са в добро състояние“, коментира областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. 

Единият от работниците е от с. Войводиново, заради което по- рано през деня е съобщено, че и самата фирма е там. След проверка, областният щаб коригира информацията.

Пред Радио Пловдив управителят на фирмата Вълко Атанасов сподели, че след първия служител, диагностициран с Ковид- 19, е решил да изследва всички и така са се установили останалите петима негови колеги. Повечето дори са били симптоми . Фирмата е затворена за 14 дни.

"Спазвам най- добросъвестно предписанията на РЗИ, предстои дезинфекция", каза Атанасов.

„Отново апелирам жителите на областта за повече внимание и отговорност. Ако от страна на работодатели има притеснения, свързани с епидемичната обстановка, то те могат да потърсят съдействие от Областния кризисен щаб,  допълни областния управител Дани Каназирева.

Останалите случаи с днешна дата са на 70-годишна жена от Пловдив с дихателни проблеми, която е хоспитализирана, и на 45-годишен мъж от Карлово, който е свързан със случаите в Перущица. Той също е приет в болница за лечение. РЗИ връчва предписания на контактните лица. 

До следващия четвъртък ще продължат мерките в квартал "Запад", от който се влиза и излиза през полицейски пунктове, каза директорът а ОД на МВР в Пловдив Йордан Рогачев. По думите му "ако хората са достатъчно дисциплинирани", срокът няма да се удължава. Комисар Рогачев поясни, че ограниченията са гаранция, че  заразата няма да се разпространи, включително и към предприятията, в които хората работят.

"Хората, които живеят там ще си бъдат по домовете, по един ще излиза да пазарува".

Към днешна дата  в област Пловдив регистрираните случаи са 128, като 94 са оздравелите. Още от категорията

С 35% са намалели пътниците в градския транспортв Пловдив

С близо 35% са намалели пътниците в градския транспорт заради дистанционното обучение на учениците и студентите и хората, които работят от вкъщи, сочи анализът на Общинско предприятие „Организация и контрол по транспорта“. В работни дни колите на градския транспорт продължават да се движат с делнично разписание, като в пиковите часове, сутрин и вечер,..

публикувано на 01.12.20 в 16:20

Разпространението на Ковид -19 в Смолянска област забавя ход

Новите регистрирани случаи на COVID19 намаляват за четвърта поредна седмицапо данни на Областния оперативен щаб.  Тридесет и осем са новите регистрирани лица с Ковид-19 в областта за миналото денонщие.  Положителни са лекар от извънболничната помощ и медицинска сестра от детско заведение в община Смолян.  Хоспитализирани са 21, а изписаните..

публикувано на 01.12.20 в 16:15

И Славчо Атанасов се бори с Covid-19

Пловдивският депутат и бивш кмет на града Славчо Атанасов е с КОВИД-19. Днес е излязъл положителният резултат от PCR-теста му. Той се чувства добре и е на домашно лечение, каза пред Радио Пловдив PR-ът на НФСБ Румяна Тодорова. Славчо Атанасов е заявил, че ще продължи да работи, като участва в заседанията на парламента онлайн. За заседанията..

обновено на 01.12.20 в 15:54

Според РЗИ в Пловдив има задържане на заболеваемостта от ковид

303 са новите случаи на Ковид-19  в област Пловдив. „Преборилите болестта за изминалото денонощие са 595, което е добра новина“, подчерта председателят на Областния кризисен щаб и областен управител Дани Каназирева. Тя уточни, че  по данни на РЗИ се наблюдава леко задържане на заболеваемостта спрямо предходната седмица, включително и сред..

публикувано на 01.12.20 в 15:48

Болница „Св. Пантелеймон“ "налива" пари в „Св. Мина“

МБАЛ „Св. Пантелеймон“ ще подпомогне другата общинска болница в Пловдив „Св. Мина“, като прехвърли по сметката й част от средствата си. Това стана ясно от писмено заявление на управителя на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Константин Сапунджиев до директора на РЗОК Йорданка Караиванова. Припомняме, че двете общински болници са с едноличен..

обновено на 01.12.20 в 15:37