Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Условна присъда за огнебореца, причинил смъртта на свой колега

Условна присъда получи пловдивският пожарникар, виновен за смъртта на свой колега  и раняването на други  при тежък инцидент на път за гасене на пожар.  

Той  стана на 17 август 2018 г. на пътя между Брестник и Куклен, когато аварийният автомобил с пълна газ е пътувал по сигнал за пламнали сухи треви.  На стръмен завой и с висока скорост обаче,  тежката и натоварена с вода пожарна кола пропадна в дере край моста на входа на Куклен. 

Тогава на място загина един огнеборец и пострадаха останалите от екипа, затиснати в машината. Шофьорът Петър Иванов също се оказал със счупен крак, но направил всичко възможно да помогне на колегите си, стана ясно в съдебната зала.  

Въпреки това, той бе признат за виновен, че е нарушил правилата  за движение  карайки с несъобразена за пътния участък скорост от 73 км/ч. 

Пожарникарят  призна изцяло вината си,  без да оспорва фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Така той получи три години условно  с 5 годишен изпитателен срок и също 5 години лишаване от книжка.  

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Скандал в Общинския съвет провали разширяването на синята зона в Смолян

След близо час бурни дебати кметът на община Смолян Николай Мелемов оттегли предложението си да се разшири синята зона в града. Според внесената от него докладна записка зоните за платено паркиране трябваше да се увеличат от 5 на 13, като освен такива в централна градска част са включени още 4 паркинга, част от които в квартал „Райково“...

публикувано на 28.03.24 в 15:09

Арестуваха 16 души при спецакция в Пазарджишко

16 души са арестувани в Пазарджишко за изминалото денонощие при масирана спецоперация на полицията за противодействие на престъпността. Разкрити са общо 35 престъпления, открити са и двама души, обявени за издирване. Акцията е била насочена срещу битовата престъпност и контрола на шофьорите-нарушители, като целта е била да се обхванат и..

обновено на 28.03.24 в 12:58

Стартира проектът за строителството на 7 училища и детски градини

Това решиха единодушно пловдивските общински съветници на редовното си заседание. Строителството им ще струва 65 млн. лв., като 33,5 млн. лв. от тях ще дойдат от министерството на образованието. Останалите трябва да бъдат осигурени от Община Пловдив. Общинските съветници решиха те да бъдат заложени в бюджет 2025. Въпреки единодушно взетото..

обновено на 28.03.24 в 12:58

Според разчетите на EVN парното в Пловдив поскъпва с 13 % от юли

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. В следващите три месеца прогнозата може да се промени, но ако ситуацията се запази, през предстоящия отоплителен сезон парното на пловдивчани ще струва близо 157 лева за мегаватчас. От EVN, които снабдяват с..

публикувано на 28.03.24 в 12:17

ОбС предостави терена до църквата "Свети Николай" за застрояване

Без сериозни дебати пловдивските общински съветници дадоха 600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост. За целта се променя Подробният устройствен план. Земята..

публикувано на 28.03.24 в 10:50