Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът "Плакат-Костадин Отонов" излъчи наградените

Надежда Боянова от НХГ "Цанко Лавренов"-Пловдив взе първата награда на националния конкурс

Гласуването за III-я Национален конкурс "Плакат - Костадин Отонов" за училищата по изкуствата към Министерство на културата се проведе дистанционно на два етапа на 18 и 19 юни 2020 г. Това стана чрез онлайн система за оценяване в официалния сайт на НХГ "Цанко Лавренов"-Пловдив.

В селекцията участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Комисията присъди десет награди. Класираните на първо, второ и трето място ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

148 точки и първа награда бе присъдена на Надежда Боянова от НХГ „Цанко Лавренов“, която е избрала темата за COVID-19. Тя е изобразила плуваща в океана маска, а мотото на плаката е „Спасение“. На второ място е Никол Петрова от НГПИ "Свети Лука"-София, а на трето Виктория Йорданова от същата гимназия.

Отличието на МВнР е за Никол Петрова от НГПИ „Св. Лука“, интерпретирала проблема за глобалното затопляне. Младата авторка поставя въпроса „Всичко ли е заменимо“. Нина Врачева от НХГ „Цанко Лавренов“ е носител на приза на Община Пловдив. Тя също е творила по еко тема.

Всички конкурсни творби бяха оценявани от компетентно жури, в чийто състав участваха: представители на Министерство на външните работи на Република България, Ралица Базайтова - главен експерт в Министерство на културата на Република България, специалисти от Областна администрация Пловдив, Община Пловдив и Общински институт "Старинен Пловдив".

По оценяване на творбите на учениците работиха и гл. асистент д-р Ненко Атанасов и гл. асистент д-р Светлин Балездров от НХА, доц. д-р Александър Гьошев от АМТИИ, доц. д-р Красимира Друмева - ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Костадин Отонов и Петър Чучулигов от НХГ "Цанко Лавренов", Ралица Карапантева от НГПИ "Св. Лука", представители на НУМСИ, преподаватели от НПГПФ, екип от НХГ "Димитър Добрович" и графичните дизайнери Вълкан Вълканов и Христо Гочев.

Конкурсът се организира от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – училище по изкуствата към Министерство на културата и с любезното съдействие като съорганизатор на Министерство на външните работи на Република България.

През 2020 година се отбелязват 75 години от създаването на ООН и 65 години от членството на България в организацията. 

Тазгодишното издание на Националния конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ за училищата по изкуства към Министерство на културата е под знака на тези годишнини. Инициативата даде трибуна на младите творци, за да отправят своите послания към света с езика на плакатното изкуство. 

Медиен партньор на конкурса е БНР Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - за не/възможното бъдеще

Тази събота "Срещите" ви предлагат разговор по книгата на британския журналист Хеймиш Макрей "Светът през 2050 година". Събеседник е журналистът и създател на "Дигитални истории" Георги Караманев. Как ще изглежда светът през 2050 година? Какво влияние ще окажат на нашето глобално общество сложните сили на промяната – демография, околна среда,..

обновено на 24.08.24 в 09:10

Античният театър събира опера и оперета в грандиозна гала

Спектакълът-калейдоскоп „Viva l`operetta, viva l`opera“ ще бъде представен на Античния театър. Участниците предлагат на публиката романтична разходка във Венеция, посещение на бал в Савоя или из бохемските улици на Монмартър с обединяващите теми в оперетни шедьоври и оперни класики под диригентската палка на музикалния директор на Виенската..

обновено на 24.08.24 в 07:33

„(Едно)временно“ графика и масло на Симона Благоева

Първа самостоятелна изложба открива в родния си град Пловдив младата художничка Симона Благоева. Експозицията е озаглавена „(Едно)временно“ и съдържа цикъл графика и маслени картини. Изложбата е подредена в Галерия „Арсенал“ на ул. „Магура“ № 4 в Квартала на творческите индустрии „Капана“. Симона Благоева очаква своите приятели и тези на..

публикувано на 23.08.24 в 08:44

Изложба в Пловдив по случай Деня на независимостта на Украйна

В Музейна галерия „Димитър Георгиев“ в Пловдив се открива изложба на украинска художничка Оксана Стратийчук . Експозицията е под мотото „Пейзаж и натюрморт“ и е посветена на Деня на независимостта на Украйна, който се чества 24 август.  Проявата е под патронажа на почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев и Посолството на..

публикувано на 23.08.24 в 07:48

Тракийският храм от III век пр. Хр. ще бъде експониран

" Тракийски храм от III век преди Христа ще експонираме в Пловдив. Това е уникален обект за България, който няма аналог по нашите предели.", смята директорът на РАМ Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов . Той поясни, че разкопките на Голямата могила, в район Южен, с височина 12 метра са продължили три години.  Кметът Костадин Димитров каза, че за..

публикувано на 22.08.24 в 11:11