Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 22 милиона лева обновиха 9 обекта край река Марица

Парите са от Европа, проектът се финансира от Оперативна програма "Региони в растеж"

Приключи изпълнението на проекта за подобряване на градската среда в Пловдив на стойност 22 милиона лева по Оперативна програма „Региони в растеж“. Обектите бяха готови още в началото на годината, но заради извънредното положение се забави отчитането на свършената работа, каза ръководителят на проекта ландшафтен архитект Соня Славчева.

По проекта са реконструирани 9 обекта в карето между река Марица, булевардите „Източен“ и „Княгиня Мария-Луиза“, както и около 40 вътрешноквартални улици, като са благоустроени междублокови пространства и е изградена зона за рекреация покрай реката от Водната палата до моста на Адата. Общата реконструирана площ е 191 декара, отчете ръководителят на проекта.

Община Пловдив е съфинансирала проекта с 600 000 лв., с които са изградени водопроводи и канализационна мрежа по бул. „Марица юг“ и няколко съседни улици, посочи арх. Славчева.

По проекта е отпаднал ремонтът на тротоарите на предгаровия площад, тъй като избраният изпълнител „Пиринстрой – Парсек“ не е успял да подготви проект, който да съгласува в Министерството на културата. Сред причините за провала е и добавянето на пробива под Централна гара, добави ръководителят на проекта.

Наложени са санкции в размер на 5 % за избор на изплнител на строително-монтажни работи и още 5 % за екип, който да управлява проекта, посочи ландшафтен архитект Соня Славчева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24

Тежко е състоянието на обгорелия край Свиленград доброволец

Състоянието на 19-годишния Светослав Димитров от Свиленград, който обгоря тежко при пожарите в района, е все още е рисково. Момчето е настанено в Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и е претърпяло две операции, като е проведено и реанимационно лечение. “Първата фаза, която е най-опасна – на шока, е..

публикувано на 19.07.24 в 14:20