Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 22 милиона лева обновиха 9 обекта край река Марица

Парите са от Европа, проектът се финансира от Оперативна програма "Региони в растеж"

Приключи изпълнението на проекта за подобряване на градската среда в Пловдив на стойност 22 милиона лева по Оперативна програма „Региони в растеж“. Обектите бяха готови още в началото на годината, но заради извънредното положение се забави отчитането на свършената работа, каза ръководителят на проекта ландшафтен архитект Соня Славчева.

По проекта са реконструирани 9 обекта в карето между река Марица, булевардите „Източен“ и „Княгиня Мария-Луиза“, както и около 40 вътрешноквартални улици, като са благоустроени междублокови пространства и е изградена зона за рекреация покрай реката от Водната палата до моста на Адата. Общата реконструирана площ е 191 декара, отчете ръководителят на проекта.

Община Пловдив е съфинансирала проекта с 600 000 лв., с които са изградени водопроводи и канализационна мрежа по бул. „Марица юг“ и няколко съседни улици, посочи арх. Славчева.

По проекта е отпаднал ремонтът на тротоарите на предгаровия площад, тъй като избраният изпълнител „Пиринстрой – Парсек“ не е успял да подготви проект, който да съгласува в Министерството на културата. Сред причините за провала е и добавянето на пробива под Централна гара, добави ръководителят на проекта.

Наложени са санкции в размер на 5 % за избор на изплнител на строително-монтажни работи и още 5 % за екип, който да управлява проекта, посочи ландшафтен архитект Соня Славчева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пътници изнемогват на 40 градуса в "щъркел" по линия 10

39,9 градуса са измерени в автобус на градския транспорт в Пловдив в 15,45 днес. Въпреки обещаните от местната власт проверки и недоволството на пловдивчани, сигналите на гражданите за неработещи климатици в автобусите продължават.  Последният случай е с автобус по линия 10. Снимките показват, че в най- голямата жега температурата е почти 40..

публикувано на 07.06.24 в 16:04

Колите тръгнаха по Модър-Царевец, но работата по него продължава

Движението по новопостроения подлез „Модър-Царевец“ в пловдивския район „Западен“ беше пуснато днес след тригодишно строителство.В началото на януари 2021 година бившият вече кмет Здравко Димитров даде старт на проекта. Днес  съоръжението откри неговият наследник Костадин Димитров. Строителството струва на Пловдив малко над 11 милиона лева. Подлез..

публикувано на 07.06.24 в 14:33

Добър 4.32 по БЕЛ - исторически рекорд на матурите в 12 клас

Средният успех по БЕЛ при зрелостниците достигна до добър (4.32), а миналата година бе добър (3.93). На втория зрелостен изпит в отделните профилирани предмети средният брой е 67.18 точки, което съответства на много добър (4.72). Това стана ясно от думите на служебния министър на образованието проф. Галин Цоков, който оповести резултатите от..

обновено на 07.06.24 в 14:20

Арестуваха дрогиран шофьор на градски автобус в Смолян

Шофьор на автобус от градския транспорт в Смолян е задържан тази сутрин от полицията след положителен тест за наркотици, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Смолян старши комисар Цветан Цанков, цитиран от БТА. 42-годишният смолянчанин изпълнявал тази курс по линия № 4 до квартал "Езерово", когато полицейски патрул го спрял за проверка...

публикувано на 07.06.24 в 11:20

Официално: Общината потвърди, че пускат движението по „Модър-Царевец“ днес

Движението по новопостроения подлез „Модър-Царевец“ в пловдивския район „Западен“ ще бъде пуснато официално в 14 часа днес .  Това съобщиха от Община Пловдив и уточниха, че церемонията по откриването ще се състои на кръстовището на улиците „Колхида“ и „Модър“, от страната на район „Южен“. Очаква се да бъде въведена временна организация на..

обновено на 07.06.24 в 10:06