Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След сигнал на граждани на "зеления телефон" на екоинспекцията в Пловдив

Спасиха бяло щъркелче в Прослав

Щъркеловото семейство бедствало - две от малките са намерени мъртви, родителите били болни

Съвместна акция по спасяване на щъркели са провели експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и служители на „ЕВН България Електроснабдяване“ ЕАД в пловдивския квартал Прослав. Тя беше в резултат на подадени сигнали от граждани на „зеления телефон“ на екоинспекцията, които са изразили и притеснения, че млади птици са изоставени в гнездото и за тях не се полагат родителски грижи.

Експертите установили, че щъркеловото семейство бедства – останал е само единият от възрастните, който е болен, две от малките са намерени мъртви в гнездото и единственият останал здрав екземпляр е трето малко щъркелче.

До гнездото, намиращо се на електрически стълб на ЕВН, е достигнато с помощта на вишка на електроснабдителното дружество. Оттам е свалено здравото малко пернато. Възрастният му болен родител е уловен в двор на къща в съседство. По-късно през деня в покрайнините на кв. Прослав е намерен и втори възрастен щъркел в безпомощно състояние.

Експерти на РИОСВ – Пловдив са транспортилали трите птици в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където за тях ще бъдат положени специализирани грижи. След укрепването на младия екземпляр, той ще бъде върнат в природата на подходящо място.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид, включен в Приложение № 3 към чл. 37 на Закона за биологичното разнообразие. Лице, което намери екземпляр в безпомощно състояние е длъжно да уведоми най-близката Регионална инспекция по околна среда, държавно горско или държавно ловно стопанство в срок до три дни. Законът забранява улавянето,унищожаването или обезпокояването на екзеплярите, а нарушителите подлежат на санкция в размер от 100 до 5 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще даде..

обновено на 19.04.24 в 13:39

Задържаха двама пияни шофьори в Црънча и Велинград

Двама шофьори са хванати да карат след употреба на алкохол от пазарджишки полицаи през изминалото денонощие, като единият от тях  опитал да избяга.   Около 02.30 след полунощ на улица в пазарджишкото село Црънча автопатрул засякъл криволичещ на пътя „Фолксваген“. След подадения знак със стоп-палка обаче  шофьорът натиснал педала и опитал да избяга..

публикувано на 19.04.24 в 13:39

Арестуваха двама мъже, стреляли от движеща се кола

Двама мъже са задържани за стрелба от лек автомобил по време на движение. Сигналът за изстрели от преминаващ по пътя между Цалапица и Стамболийски автомобил е получен снощи около 20 часа.   Полицията е спряла колата принудително на улица в града. С нея се движели двама криминално проявени мъже от района на Стара Загора. По време на движение те..

публикувано на 19.04.24 в 13:34

Градушка удари Смолянско

Минимална температура от минус 3 градуса е измерена тази сутрин в Пампорово , според информация от Планинската спасителна служба. В района на връх Рожен термометрите отчетоха минус 2,3 градуса, а в Чепеларе - минус 0,8 градуса, съобщиха от Метеорологичната станция на Рожен. Градушка е валяла на няколко места в Смолянска област през..

публикувано на 19.04.24 в 10:54

Асеновград представи проекти за финансиране на спортни обекти

Асеновград представи първите обекти в областта на спорта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Първият обект е изграждането на многофункционална спортна зала за бойни спортове и борба. Прогнозната стойност на тази инвестиция е 1,6 млн. лв. Други 300 хил. лв са необходими за ремонта на общинските тенис..

публикувано на 19.04.24 в 10:14