Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастват случаите на Ковид-19 в пазарджишките Родопи

13 са новите случаи на заболели с Ковид-  19 в Пазарджишка област, съобщи областният управител Стефан Мирев. 4 от инфектираните са в областния град, по двама заразени  има в селата Грашево и Алеко Константиново и по едни от Главиница,  Черногорово, Белово, Сърница и Костандово.

Един от заразените в Пазарджик е служител на звеното за регистрация на МПС, което днес е затворено за дезинфекция и ще възстанови работа утре.

Заради растящия брой на болните в планинската част на областта са проведени разговори с кметовете на общините Сърница, Ракитово и Велинград и с управителите на двете лечебнини завдения във Велинград. Разпоредено е до края на деня те да представят план за прием на инфектирани с Ковид – 19. По думите на д-р Фани Петрова, директор на РЗИ, при недостиг на легла, болниците в от родопските селища ще се пренасочват към Пазраджик.

8  са пациентите с коронавирус в МБАЛ "Здраве" във Велинград, каза управителят на здравното заведение. Болницата е малка, няма Инфекциозно отделение, трудно се справяме с разделянето на пациентите, персоналът е притеснен, призна в разговора д- р Жеко Чешмеджиев. Вътрешното и неврологичното отделения минаха под  карантина, защото пациенти с инсулт се оказаха и заразени с Ковид- 19. Има и жена в тежко състояние, която ще транспортираме до пловдивската Инфекциозна клиника.

"Имам притеснения за това как ще изготвим този план, който се иска от Областния щаб. Притеснение сме и за болните с пневмония, за които чакаме проби по повече от 24 часа, а през това време трябва да ги изолираме, за да не заразяват други болни, ако се окажат с коронавирус", каза още управителят на болницата.

Общият брой на болните с корона – вирус в областта е 261, от тях в болница са 22 души, а под карантина – 931.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Създадена е организация за овладяване на пожара в района на Беклемено, съобщават от МВР. Днес на помощ идват пожарникари, които се завръщат от гасенето на пожарите в Гърция, както и 40 военнослужещи с техника на армията. Припомняме, че остава в сила частичното бедствено положение в Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Големият пожар в района..

обновено на 20.07.24 в 08:43

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 08:43

В Карлово почитат жертвите на "Страшното"

Навършват се 147 години от „Страшното” в Карлово. През 1877 г. карловци изживяват най-страшните шест месеца. Тогава турска войска и башибозук нахлуват в града и избиват 800 души - свещеници, учители, лекари, търговци, занаятчии.  Хиляди семейства оплакват своите погубени близки. Пред паметника на загиналите в двора на храм „Свети Николай“ в..

обновено на 20.07.24 в 08:42

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12