Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колективна оставка подадоха медици и персонал в МБАЛ - Велинград

Медиците са обидени от политизирането на проблемите им

| обновено на 25.06.20 в 17:47
Снимка: FaceBook/МБАЛ - Велинград-& Медицински център- Велинград 2017

Колективна оставка подадоха медиците и персонала от Общинската многопрофилна болница във Велинград.  Причината за решението им е в знак на несъгласие с условията, при които работят, смесване на потоците и невъзможност да ги разграничават. 

Решението е взето  след заседание на Медицинския Съвет с персонала, който e  230 души. 

В писмо до медиите медиците обясняват, че се чувстват унижени от кмета на Сърница Неби Бозов, който ги обвинява, че отказват да приемат пациенти с Ковид-19.

В него те се обявяват против „безотговорното политизиране на случаите с коронавирус в Доспат, Гашево и Сърница". 

Кметът Неби Бозов отрече това и поясни, че цитира пример за жена от Сърница, която час и половина е престояла в линейка след като болницата във Велинград е отказала да я приеме. Това е наложило намесата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ:

„Не може всеки път да се търси г-н Карадайъ или друг политик или г-н Борисов. Има институции, които в този случай бяха безпомощни. Обажда ми се директора на Спешна помощ – Пазарджик с информация, че имаме жител на Сърница, който стои в линейката час и половина. Той в момента беше с вързани ръце, а той носи цялата отговорност, а никой не му приема пациента. Звъни ми директора на болницата и казва, ние не получаваме пари за Ковид-19 и така всеки е с някаква различна версия", каза Бозов.

Отговорът на медиците е заявената колективна оставка. 

„Надявам се силно тази оставка да бъде оттеглена“, коментира пред Радио Пловдив директорът на болницата д- р Жеко  Чешмеджиев и допълни: "За съжаление наредбите се пишат за по-големи болници, може би трябва да се преосмисли стратегията“.

В момента в Ковид-отделението на болницата се лекуват 8 пациенти, като 5-ма от тях бяха приети вчера. Това са две жени от село Грашево - на 46 и 47 години, две жени от Сърница на 57 и 65 години, и мъж на 75 години от  Костандово. 

Две отделения - Неврологично и Вътрешно - са поставени под 24 часова карантина заради Ковид случаи в тях. Оттам не се изписват пациенти и не се приемат нови. Отделенията са дезинфекцирани по протокол. 

Директорът на РЗИ  д-р Фани Петрова заяви, че едва от този месец болницата във Велинград е започнала да лекува пациенти с коронавирус с оглед повишените нива в Родопската част на областта.

Областният кризисен щаб в Пазарджик за борба с Ковид-19 обсъди ситуацията в МБАЛ-Велинград, където медици заявиха, че подават колективна оставка. 

Директорът на лечебното заведение доктор Жеко Чешмеджиев заяви, че до момента в деловодството няма входирани оставки по смисъла на Колекса на труда. 

 В събота ще се проведе среща на протестиращите с представители на Общинския съвет и кмета на Велинград доктор Костадин Коев, а след това синдикатите ще решат как да постъпят, каза доктор Чежмеджиев. 

Извършена е дезинфекция на две отделения – неврологичното и вътрешното, в които е имало пациенти с коронавирус и те работят. В момента в лечебното заведение има седем души с ковид-19. Те засега нямат нужда от интензивно лечение. 

В село Грашево има двама души, които са с положителни проби за коронавирус. Те са приети в общинската болница във Велинград. Директорът на РЗИ-Пазарджик доктор Фани Петрова заяви, че 36 души там са поставени под 14 дневна домашна карантина. Кметът на селото е разпоредил спиране на извозването на работници към съседните села. В Грашево има и засилено полицейско присъствие. 

Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев коментира в Бургас, че за съжаление МБАЛ-Велинград е един от отрицателните примери за лечебни заведения у нас.  Той коментира, след въпрос има ли вариант Министерството на здравеопазването да помогне на болницата, след като медиците и персоналът обявиха, че ще подадат колективна оставка в знак на несъгласие с условията, при които работят, смесване на потоците и невъзможност да ги разграничават.

"Много ми е неприятно да коментирам такива случаи. Аз искам да попитам, когато 20 години назад в болницата във Велинград лекуваха пневмонии и вирусни инфекции, тогава там имаха ли условия? Болницата във Велинград беше обявена за такава, която може да лекува болни от COVID-19. Ръководството непрекъснато изтъкваше, че има готовност, че може да посреща такива пациенти, докато не дойдоха първите случаи. Сега обаче, когато тя трябва да влезе в действие, изведнъж се видя, че там персоналът не е готов, че болницата не е добре устроена. Никой не поставя под съмнения необходимостта от високо квалифицирана медицинска помощ", каза доцент Кунчев. 

Той посочи, че ако болните там имат нужда от по- квалифирицирана медицинска помощ, могат да бъдат приведени в Пазарджик, в София, или на други места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стойнов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да изстрелва с оръдия вода, за да се гасят пламъците,..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Съветниците отхвърлиха предложението да не се строи частен паркинг пред "Пълмед"

Общинският съвет отхвърли предложението на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева да се прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“.  Само 11 общински съветници  от ПП-ДБ и БСП  гласуваха „за“, „против“ бяха 10, а 20 общински съветници се въздържаха.  До внасянето на предложението се стигна, след..

публикувано на 18.07.24 в 12:52