Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма втори пик от Ковид-19, важно е да се пазим сами!

Вирусът се разпространява в колективи, няма сезони при неговото развитие

Доц. Любомир Киров
Снимка: Личен архив

Говорехме за пик, стана вълна, и броим заразените в стотици от Ковид-19. Удължиха епидемична обстановка до 15 юли, напредваме към летните отпуски и с доза страх, защото вирусът има своя ход, и той твърдо е на разпространение по нашите ширини.

За имунния отговор, за това как изследването в Пловдив не показа такъв, за броя на тестовете у нас и мерките, говорим с доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

В началото на интервюто коментираме колективната оставка на лекарите и сестрите от болницата във Велинград. Доц. Киров каза, че това е сигнал и белег, че логистиката и организациата в работата за справяне с епидемията не е достатъчно добре свършена. "Тук не говорим за маски, трите Д и добавенот К, тук става дума за организация на движение на пациента", допълни лекарят. По думите му такива пробеми има и при общопрактикуващите лекари, когато звънят в РЗИ, спешна помощ и обратно, и се водят едни дълги разговори. 

"Не е повсеместно, но тези проблеми съществуват, и те са важни тези въпроси. За да стигне един лекар до такава крайна реакция, то означава, че се изчерпани всички възможности за реакция", смята доц. Киров.
"Става въпрос да се прецизира кои хора да влизат в отделенията, защото така може да напълним болниците без да е необходимо", каза още д-р Киров. Той отбеляза, че семейните лекари не са признати от всички институции за първа линия при справянето с коронавирусната инфекция. 
"Според тях ние не сме първа линия, но при нас идват хора, въпреки че има забрана и трябва да се свържат по телефона, накупихме си предпазни средства, никой не ни ги осигури", допълни председателят на НСОПЛ.

Той посочи, че привържениците на Мутафчийски и на Мангъров са в двете крайности, според него разумът е някъде по средата, и не може да се изпада в позицията на махалото - нито едното, нито другото. 

"Все повече се появават колеги, които гледаме реално на това, което се случва, няма втори пик, няма втора вълна, това е нормалното развитие на тази епидемия", смята доц. Киров. Той посъветва, че през лятото ако имаме оплаквания, по-добре да си останем вкъщи. "Нека ни плюят, че даваме болнични, нас, лекарите!"

Съветите на д-р Киров: "Сложете си маска, когато се срещате с много хора, също на закрито само с маска, мийте си ръцете, както и всички плодове и зеленчуци, това са прости правила, които да спазваме и полека  - лека всичко ще се регулира. Много е вероятно този вирус да не изчезне, но дори и да остане, неговата сила ще отслабва, което е добър знак."
Още от категорията

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в Берлин .  Той и д иректорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден": "Идеята ми дойде..

публикувано на 03.03.21 в 17:24

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48

Малко трябва, за да сме достойни наследници на предците ни

Свободата днес. И уроците на историята - помним ли ги и следваме ли ги? На 3 март в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив разговаряме с доктор Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска памет“, а също собственик и изпълнителен директор на най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа. Инициатор е на..

публикувано на 03.03.21 в 11:21