Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма втори пик от Ковид-19, важно е да се пазим сами!

Вирусът се разпространява в колективи, няма сезони при неговото развитие

Доц. Любомир Киров
Снимка: Личен архив

Говорехме за пик, стана вълна, и броим заразените в стотици от Ковид-19. Удължиха епидемична обстановка до 15 юли, напредваме към летните отпуски и с доза страх, защото вирусът има своя ход, и той твърдо е на разпространение по нашите ширини.

За имунния отговор, за това как изследването в Пловдив не показа такъв, за броя на тестовете у нас и мерките, говорим с доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

В началото на интервюто коментираме колективната оставка на лекарите и сестрите от болницата във Велинград. Доц. Киров каза, че това е сигнал и белег, че логистиката и организациата в работата за справяне с епидемията не е достатъчно добре свършена. "Тук не говорим за маски, трите Д и добавенот К, тук става дума за организация на движение на пациента", допълни лекарят. По думите му такива пробеми има и при общопрактикуващите лекари, когато звънят в РЗИ, спешна помощ и обратно, и се водят едни дълги разговори. 

"Не е повсеместно, но тези проблеми съществуват, и те са важни тези въпроси. За да стигне един лекар до такава крайна реакция, то означава, че се изчерпани всички възможности за реакция", смята доц. Киров.
"Става въпрос да се прецизира кои хора да влизат в отделенията, защото така може да напълним болниците без да е необходимо", каза още д-р Киров. Той отбеляза, че семейните лекари не са признати от всички институции за първа линия при справянето с коронавирусната инфекция. 
"Според тях ние не сме първа линия, но при нас идват хора, въпреки че има забрана и трябва да се свържат по телефона, накупихме си предпазни средства, никой не ни ги осигури", допълни председателят на НСОПЛ.

Той посочи, че привържениците на Мутафчийски и на Мангъров са в двете крайности, според него разумът е някъде по средата, и не може да се изпада в позицията на махалото - нито едното, нито другото. 

"Все повече се появават колеги, които гледаме реално на това, което се случва, няма втори пик, няма втора вълна, това е нормалното развитие на тази епидемия", смята доц. Киров. Той посъветва, че през лятото ако имаме оплаквания, по-добре да си останем вкъщи. "Нека ни плюят, че даваме болнични, нас, лекарите!"

Съветите на д-р Киров: "Сложете си маска, когато се срещате с много хора, също на закрито само с маска, мийте си ръцете, както и всички плодове и зеленчуци, това са прости правила, които да спазваме и полека  - лека всичко ще се регулира. Много е вероятно този вирус да не изчезне, но дори и да остане, неговата сила ще отслабва, което е добър знак."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39