Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината купува 2000 билета за мача Локомотив - ЦСКА

Едно по едно от сесията на ОбС отпадат спорни предложения

Протести отвън и "приятелски огън" отвътре спряха някои от  спорните предложения в дневния ред на днешното заседание на ОбС - Пловдив. 

Оттеглени бяха предложенията за закупуване от КОЦ-а на нов линеен ускорител, за облагородяването на Сахат тепе и за наемането за 100 хиляди лева на външни консултанти, които да направят анализ за ползите от сливането на общински предприятия. В същото време ГЕРБ поискаха 30 хиляди лева за билети за финала Локомотив - ЦСКА.

Предложението Комплексният онкологичен център в Пловдив да тегли заем от 5 милиона лева, за да купи втори линеен ускорител за лъчетерапия, бе оттеглено от дневния ред на заседанието на пловдивския общински съвет.

Това стана по предложение на Ангел Славов от ГЕРБ и бе подкрепено с гласовете на всички присъстващи 45 общински съветници. Отпадна и предложението на Йордан Иванов от Демократична България за управител на КОЦ да бъдат допускани само кандидати с висше медицинско образование. Това бе отложено за следваща сесия на ОбС.

Зам.-кметът Илия Кирчев пък оттегли своята точка за отмяна на решението на ОбС за сливането на двете общински болници "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон". 

Преди началото на днешното заседание протестиращи настояха за оттегляне на предложението на кмета на район "Централен" Георги Стаменов за облагородяване на Дановия хълм/ Сахат тепе и възстановяване на ресторанта там. Те настояха за предварително обществено обсъждане, което Стаменов прие и оттегли предложението.

Общинските съветници от ГЕРБ бойкотираха администрацията, като не подкрепиха предложението на кмета Здравко Димитров да се дадат 100 000 лв. за анализ на евентуалното сливане на общински предприятия.

Идеята бе парите да отидат за външна консултантска фирма, която да изготви анализ кои общински фирми със сходна дейност да се слеят, за да се икономисат средства.

Парите в размер на 100 000 лв. обаче бяха гласувани за издръжка на администрацията, по предложение на Ясен Михайлов от ГЕРБ. 

"Това не е бойкот на администрацията, вчера го обсъдихме. Има два доклада за състоянието на общинските предприятия, ако по-нататък има нужда, ще търсим пари. Тези пари ще отидат за други дейности, знаете, че има 17 милиона лева по-малко събрани пари. Тези 100 000 лв. са капка в морето, няма да бъдат изхарчени недобросъвестно", заяви пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров. 

Подкрепено бе предложението на Атанас Узунов от ГЕРБ 2000 билета са за мача на ЦСКА - Локомотив на 1 юли да бъдат раздадени на ветерани, социално слаби и деца фенове. За закупуването на билетите се отпускат 30 хиляди лева.
С 30 гласа „за“, 9 „против“ и 8 „въздържали се“ бе одобрена актуализацията на бюджета на Пловдив.  580 000 лв. ще отидат за други разходи, а не както бе предвидено – за погасяване на остатъка от заема, теглен в мандата на кмета Иван Чомаков. 

Администрацията поиска още 580 000 лв. за различни дейности, сред които 250 000 лв. за издръжка на общината и по 30 000 лв. за 2 от общинските предприятия.

Преди това единодушно съветниците решиха в малките групи на детските градини да бъдат до 28 деца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24

Тежко е състоянието на обгорелия край Свиленград доброволец

Състоянието на 19-годишния Светослав Димитров от Свиленград, който обгоря тежко при пожарите в района, е все още е рисково. Момчето е настанено в Клиника по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и е претърпяло две операции, като е проведено и реанимационно лечение. “Първата фаза, която е най-опасна – на шока, е..

публикувано на 19.07.24 в 14:20