Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа лига остава с 14 отбора, Конгресът на БФС на 11 декември

Снимка: buildingoftheyear.bg

Клубовете в Първа лига остават 14 и през новия сезон, който ще започне на 24 юли, реши Изпълкомът на БФС.

Отборите ще играят 26 кръга през редовния сезон на разменено гостуване по системата всеки срещи всеки. След това отборите ще бъдат разделени на първа шестица и втора осмица.

В първата шестица съставите ще играят по веднъж, след което ще бъде определено крайното класиране.

Втората осмица ще бъде разделена на две групи, според подреждането от редовния сезон, като в тях ще се играе на разменено гостуване.

Първата група ще разпредели местата от седмо до десето, като класиралият се на седмо място ще играе бараж за участие в Лига Европа. Втората пък ще определи позициите от 11-о до 14-о, като последните два отбора изпадат директно, а 12-ият ще играе бараж срещу третия от Втора лига за място в елита.

Сезонът във Втора лига започва на 1 август. Групата ще попълнят отборите на Септември (Симитли) и Спортист (Своге), а не Марица (Пловдив), на която бе отправено официално предложение. Мотивът е, че стадионът на пловдивчани не отговаря на изискванията.

Новината дойде като специална "изненада" за рождения ден на президента на "жълто-сините" Христо Христов, който бе възмутен, както и хилядите фенове на кършиякалии.

"Тази вечер ръководството и представителния тим на “жълто-сините” се събраха на стадион “Марица”. Всички в клуба са крайно разочаровани от взетото днес решение на Изпълкома на БФС. То е взето против всякакви етични норми, в нарушение на феърплея и при пълна липса на спортен морал. По никакъв начин не кореспондира с ценностите на футбола и е лош пример към всички, които искат този вид спорт да се развива при нормални условия в страната ни.

През следващата седмица ръководството на Марица ще организира пресконференция по тази и други теми.

Представителния тим на Марица ще стартира предсезонната си подготовка по план - в понеделник от 09:30 часа".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Равностойна група за Марица в Шампионската лига

Волейболният шампион при жените Марица (Пловдив) ще играе в Група "А" на Шампионската лига, отреди жребият.  Тимът бе поставен в трета урна и негови съперници са италианският Караро Имоко Конеляно, полският Девелопрес Жешув, както и победителят от двубой между поставения Волунтари от Румъния и Работнички Скопие от Република Северна Македония...

публикувано на 16.07.24 в 18:03

Димитър Кузманов с победа на Чаланджър в Астана

Димитър Кузманов се класира за втория кръг на турнира на твърди кортове от сериите "Чалънджър" в Астана (Казахстан) с награден фонд от 41 хиляди долара.  Поставеният под номер 3 в схемата българин победи Мойрани Бузиге (Австралия) с 6:1, 7:6(6). Срещата продължи 92 минути. Кузманов доминираше изцяло в първия сет, но във втората част се стигна до..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Ботев слага видеостена за мача с Марибор

Ботев ще предостави възможност на своите привърженици да изживеят заедно емоциите и от реванша с Марибор в четвъртък (18 юли). Всеки фен може да заповяда на стадион “Христо Ботев“, където ще бъде поставен специален голям екран, на който привържениците заедно да изгледат двубоя от Словения. Входът е напълно безплатен, а поставеният за целта на събитието..

публикувано на 16.07.24 в 17:57

Кметът на Пловдив посрещна три европейски шампионки

Трите маричанки, станали Европейски шампионки  по волейбол за жени до 18 години – Дарина Нанева, Елисавета Сариева и Мария-Магдалена Недялкова, бяха приветствани тържествено в сградата на Община Пловдив от кмета на града Костадин Димитров, председателя на Общински съвет – Пловдив Атанас Узунов и зам.-председателя на Общински съвет – Пловдив Стефан..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Кметът и президентът на МФ по кану-каяк откриват Световното U23

Пловдив ще се справи с организацията по провеждането на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 години, юноши и девойки. Единствено няма как да можем да предотвратим жегите. Това заяви заместник-кметът по "Спорт и младежки дейности“ и двукратен олимпийски шампион Николай Бухалов. Шампионатът на планетата ще се проведе от 17 до 21 юли на..

публикувано на 15.07.24 в 16:36