Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Укрепват свлачището по пътя Смолян - Мадан през лятото

Свлачището на пътя Соколовци - Смолян - Средногорци при 109-и километър в участъка Смолян - Мадан е едно от приоритетните за Агенция "Пътна инфраструктура" и за Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това увери регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол.

"Има изготвен проект, вървят процедурите в кадастъра, ще има промяна на явна фактическа грешка", посочи министърът. "В този строителен сезон, това лято, нашият приоритет е да започнат реални строителни дейности", подчерта Аврамова. 

Тя припомни, че в участъка Смолян - Мадан през 2018 г. са извършени неотложни аварийно-възстановителни мероприятия за стабилизиране на свлачището. За трайно решаване на проблема през октомври 2019 г. АПИ е сключила договор с "Автомагистрали" ЕАД, като стойността на възложените дейности е над 7 369 545 лв. 

В хода на изпълнение на договора дружеството е изготвило проект за изменение на кадастрална карта и кадастрални регистри за отстраняване на явна фактическа грешка на участъка от пътя. "Вероятно ще се наложат отчуждителни процедури в района на свлачището", посочи Аврамова.


"Това свлачище е едно от приоритетните 16, за което АПИ е предприела спешни действия. Агенцията е обявила нова обществена поръчка за избор на изпълнител на консултантска услуга. Оферти се приемат до 25 юни. След избор на консултант ще се пристъпи към одобрение на проект и разрешение за строеж", поясни Аврамова.

Още от категорията

Голям пожар в Шекер махала в Пловдив, няма пострадали

Седем екипа огнеборци потушиха този следобед голям пожар в квартал "Шекер махала" в Пловдив. Пострадали няма, унищожени са покривите на няколко сгради.  Сигналът е подаден малко след 13 часа. Огънят тръгнал от една от къщите, но бързо се разраснал към долепените една до друга постройки. По първоначална информация, най-вероятно пожарът е причинен от..

публикувано на 25.07.21 в 17:33

БСП даде мандат за преговори с ИТН, но иска подкрепа за политики

Националният съвет на БСП даде мандат за продължаване на преговорите с "Има такъв народ" и другите парламентарно представени партии за създаване на правителство. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Пленума на партията.  Решението е взето със 120 гласа „за”, 1 „против” и без "въздържали се".  Експертна група от БСП ще..

публикувано на 25.07.21 в 15:46

Лятно училище за фокуси привлича деца в село Соколовци

В смолянското село Соколовци вече има лятно училище за фокуси. Негов организатор е  любимецът на малки и големи актьорът Ненчо Илчев.  Сред тишината на планината на база за спортен риболов деца от цялата страна усвоиха тънкости на фокуси с карти и въженца. Групите в работилницата са от 10 деца, за да може илюзионистът да обърне индивидуално..

обновено на 25.07.21 в 15:03

ДПС не предлага министри, от ИТН не искат подкрепата им

Персоните в един евентуален кабинет са отговорност на „Има такъв народ“ и от партията няма да приемат съвети от никого, нито ще позволят да им се казва кои да са хората.  Това заяви заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов пред журналисти след края на консултациите с ДПС.  Той изрично подчерта – цитирам: „ Подкрепа от ДПС не..

обновено на 25.07.21 в 15:00

Близо 60% обществена подкрепа за служебното правителство отчете "Галъп"

Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент е положително. Това сочи изследване на социологическа агенция "Галъп" . Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва. Има известно обществено успокояване. На прага на очакваните ръстове на ковид у нас, двама от всеки петима твърдят, че не са..

публикувано на 25.07.21 в 15:00