Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Укрепват свлачището по пътя Смолян - Мадан през лятото

Свлачището на пътя Соколовци - Смолян - Средногорци при 109-и километър в участъка Смолян - Мадан е едно от приоритетните за Агенция "Пътна инфраструктура" и за Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това увери регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос в рамките на парламентарния контрол.

"Има изготвен проект, вървят процедурите в кадастъра, ще има промяна на явна фактическа грешка", посочи министърът. "В този строителен сезон, това лято, нашият приоритет е да започнат реални строителни дейности", подчерта Аврамова. 

Тя припомни, че в участъка Смолян - Мадан през 2018 г. са извършени неотложни аварийно-възстановителни мероприятия за стабилизиране на свлачището. За трайно решаване на проблема през октомври 2019 г. АПИ е сключила договор с "Автомагистрали" ЕАД, като стойността на възложените дейности е над 7 369 545 лв. 

В хода на изпълнение на договора дружеството е изготвило проект за изменение на кадастрална карта и кадастрални регистри за отстраняване на явна фактическа грешка на участъка от пътя. "Вероятно ще се наложат отчуждителни процедури в района на свлачището", посочи Аврамова.


"Това свлачище е едно от приоритетните 16, за което АПИ е предприела спешни действия. Агенцията е обявила нова обществена поръчка за избор на изпълнител на консултантска услуга. Оферти се приемат до 25 юни. След избор на консултант ще се пристъпи към одобрение на проект и разрешение за строеж", поясни Аврамова.

Още от категорията

Град Пещера чества своя празник

Пещера днес отбелязва своя празник.  Тържествата започнаха с празнична Гергьовска света литургия в храм „Свети Георги“, а на площад „България“ бе издигнат националният флаг.  В празничото си слово кметът Йордан Младенов поздрави съгражданите си: "Да пребъде нашият град! Да звучи гордо името Пещера и да е символ на по-добър живот, на ценности и..

публикувано на 06.05.21 в 09:56

Отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

На Гергьовден отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия, на който отдаваме почит към доблестта и смелостта на българските воини.  Военновъздушните сили са подготвили атрактивна авиационна програма, при която едновременно ще бъдат направени демонстрации в небето над София и над единствената Изтребителна Авиобаза у нас – „Граф..

обновено на 06.05.21 в 08:53

Храмът "Св. Георги" в Златоград чества 150-годишен юбилей

На храмовия си празник църквата „Св. Георги Победоносец“ в Златоград чества 150-годишния си юбилей с богослужения, възглавени от архиерейския наместник Смоленския епископ Висарион с благословението на Пловдивския митрополит Николай. Снощи в навечерието на Гергьовден бе отслужена празнична Вечерня с Петохлебие и литийно шествие с иконата на..

публикувано на 06.05.21 в 08:51

Музеят на авиацията с вход свободен за Гергьовден

И Музеят на авиацията край Крумово ще отбележи Деня на храбростта и Празника на Българската армия.  Той ще отвори вратите си свободно за посетители.  Освен документалната изложба с фотографии от Космоса на първия български космонавт Георги Иванов „Когато илюминаторът беше хоризонт“, най-малките гости ще могат да нарисуват впечатленията си от..

публикувано на 06.05.21 в 08:41

189 са новите случаи на КОВИД-19 в Пловдивско, у нас са 1635

1635 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са малко под 11 % от направените близо 14 500 (14 498) теста, сочат данните на Единния информационен портал.  В Пловдивска област новите случаи са 189, в Пазарджишка – 25, в Смолянска – 24.  2669 души са преборили вируса, но 164-ма души са починали. В болници се..

публикувано на 06.05.21 в 07:40