Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Светлината провокира Марта и Марта провокира светлината

Марта Джурина  е един от авторите, които участват в проекта на Галерия "Сариев" Mаgia naturalis, който ще се реализира от 26 юни.

Галерията представя авторката така: "В тъмното пространство на своята лаборатория Марта Джурина се отдава на опознаване на светлината като ориентир за друг тип граничност и за скритата сила на биологични тела и организми. 
Чистотата на процеса и непреднамереността на резултата градят небивал симптоматичен речник, базиран на цветови и визуални аналогии. 
Развивайки своите търсения, Марта Джурина превръща фото-чувствителната хартия в конструирано тяло, създавайки фотографии-обекти, които изследват възможността на светлината да преодолява пространството".
С Марта говорим за изолацията, експериментите, които прави с технологиите и начина, по който се изненадва от собствените си провокации.


Още от категорията

Търновско семейство представя изложба в Пловдив

Семейство художници от Велико Търново представя коледната си изложба в Пловдив. Картините на  Стефан Георгиев и Кика Иванова са подредени в галерия "Сигна".  Стефан Георгиев създава фигуративни композиции и необичайни натюрморти. Роден e във Велико Търново. 12 години живее в Атина, където са издадени над 30 детски книжки с негови илюстрации...

публикувано на 03.12.20 в 08:38

Красотатата на наивизма в галерия "Дяков"

"Красотата на наивизма" – така се нарича съвместната изложба на  двама известни, утвърдени и обичани български художници-наивисти - Кирил и Стоян Божкилови, която ще бъде открита в галеря „Дяков“.  Изложбата е посветена на предстоящото Рождество Христово и с нея галерията ще посрещне Новата 2021 година. „В огромното поле на наивистичната..

публикувано на 03.12.20 в 07:01

Покана за виртуална обиколка в Китай

В момента сме в ситуация, която ограничава нашето свободно движение из различни държави и култури. За това, макар и от разстояние, Силвия Атанасова е решила да потопи всички пътешественици в една виртуарна обиколка на Китай.  Когато сме ограничени да пътешестваме, то пътешествията идват при нас.  Повече за предстоящата виртуална разходка из Китай,..

публикувано на 02.12.20 в 14:20

Великите европейци - Франсис Крик

Животът на Франсис Крик може да се разкаже като приказка – умен син на беден обущар преживява приключения и се жени за царската дъщеря. Да, той е син на обущар, но не беден, има фабрика и магазини за обувки в Лондон.  Синът е умен, но приключенията му са в науки с ужасни имена - микробиология, биохимия, биофизика. И голямото постижение на..

публикувано на 02.12.20 в 10:17

Изложбата "Магазин за надежда" е с благотворителна цел

В програма "Точно днес" ви каним да се включите в благотворителната кауза за закупуване на материали за творчество за децата от Център за настаняване от семеен тип „Детска къща“-Пловдив.  "Елате на театър и се включете в една добра кауза!", пишат от театъра за новата кауза. Те продължават да играят постановките и през декември при спазване на..

публикувано на 02.12.20 в 09:43