Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 наградени на феста "Вино и гурме"

Шест комбинации на вина и гурме продукти са отличени с награди от конкурса на дефиле „Вино и гурме 2020“. Сьомга с коричка от кедрови ядки, миди Сен Жак и грахово пюре в съчетание с Троа Визаж Блан де Ноар2019 бе обявено за „най-удачното съчетание“, представено в конкурса тази година. Виното е предложено от семейната изба Хараламбиеви, чиито лозови масиви са позиционирани в Плевенското село Петърница, а ястието е създадено от шеф Тихомир от ресторант „Малкия Париж“. Фамилията на Димитър и Цветелина за първи път участва в дефилето и представи своите нови вина пред посетителите на „Вино и гурме“. Втората награда бе присъдена за ястието рагу от телешка опашка върху карамелизирана юфка в маслена екстракция на гъби манатарки на шеф Явор, предложено със Сира 2017 от винарска изба „Белица“ в „Ню Амстердам“. Третата награда в конкурса бе присъдена на био малиново вино „Кубера“, отглеждано на 450 метра надморска височина в Розовата долина в комбинация с десерта крем брюле с гъши дроб и меренг с портокал, желе от малиново вино, чили конци, малинов сос и малини, предложено от ресторант „Атлас“.

Със специални награди за креативност бяха отличени: „Шато Копса“ с млечните продукти „Рожен“, Трастена“ с алкохолен сладолед от малиново вино, „Заара Естейт“ с гурме-специалитетите на шеф Тихомир и фамилна изба „Братанов“ с кулинарните изобретения на шеф Явор.  

Петчленно жури оценяваше участниците в дефилето с председател проф. дтн инж. Йорданка Алексиева, която е ръководител в катедра „Хранене и туризъм“ в УХТ. В състава му бяха заместник-ректорът доц. Христо Спасов, който е дългогодишен дегустатор и член на международни жури в престижни винени конкурси, както и доц. д-р Илиана Милкова-Томова от катедра „Хранене и туризъм“. В комисията бе и президентът на „Еуросвилупо“ Джузеппе Аккардо, който повече от 15 години организира изложението „Вкусове от Италия“ в рамките на „Винария“ и представя напитки, храни и биопродукти от Апенините у нас, както и журналистът и ПР Екатерина Кючукова.  Дегустационният конкурс се организира от Съвета по туризъм и Община Пловдив в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“ и Университета по хранителни технологии, както и в сътрудничество с фондация „Пловдив 2019“, кетъринг фирми и компании от хранително-вкусовата индустрия и провежда за шести път.

 „Голяма част от технолозите и мениджърите на винарски изби са възпитаници на Университета по хранителни технологии. Добра тенденция е, че собствениците на винарски изби търсят възможност да подобрят и разширят производството си, както и да повишат квалификацията си във винения сектор, а УХТ актуализира своите магистърски програми“, заяви зам.-ректорът доц. д-р инж. Христо Спасов.

„Радостно е, че в хотел-ресторантския сектор и туризма нашите възпитаници се реализират добре, както у нас, така и в чужбина. Те познават новите тенденции в кулинарния и винен туризъм и могат умело да съчетават гурме ястия и напитки“, коментира проф. д-р инж. Йорданка Алексиева. Според нея дефиле „Вино и гурме“ и интересът на посетителите към него въпреки ситуацията е доказателство за качеството на вината и храните, които се предлагат в заведенията в Пловдив.

„Мисля, че представените в конкурса съчетания на вина и храни могат с успех да се явят и на международни изложения“, заяви Джузеппе Аккардо, който има  дългогодишен опит в подбора на напитки и храни.

„Ситуацията с коронавируса попречи да презентираме част от своите нови продукти и сега, на дефиле „Вино и гурме“ се радваме да се срещнем с клиентите и да получим отзиви за качеството на нашите напитки“, коментираха част от участниците. Те споделиха удовлетворението си от мерките за безопасност, взети от организаторите, както и за работата на доброволците 

Седем къщи в Стария град и днес ще посрещат любителите на виното и гурме кухнята до 19 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ВМЗ - Сопот с рекордни печалби за 2023 г.

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година. Това показват данните на дружеството, цитирани от БГНЕС.  От компанията отчитат нараснало търсене на специална продукция на пазара. Затова се предвижда повишаване на капацитета с нови..

публикувано на 25.04.24 в 10:50

Ученици "гледат процес" в Административния съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско..

публикувано на 25.04.24 в 10:44

Обявяват допълнителни места в ДГ "Каменица" в Пловдив

Допълнителни места са обявени за детска градина "Каменица", съобщават от община Пловдив.  В централната сграда е добавена една нова първа възрастова група за родените през 2021 година деца, които следва да постъпят в детската градина през новата 2024/2025 учебна година. На втория адрес на детското заведение на  ул. „Лъджене“ №13 за предстоящата..

публикувано на 25.04.24 в 09:31

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35