Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Втора вълна на Covid-19 ще доведе до спад на БВП с 8%

Снимка: БГНЕС


„Кризата Covid-19, която се разразява в момента в глобален мащаб, е едно съчетание на заболяване плюс икономически и финансови проблеми. ЕК дава за България, че ще имаме спад в БВП от минус 7,2%. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие направи допускане за вероятен сценарий от втора вълна. 

И в този смисъл  България може да очаква спад на БВП дори и с 8%. Тоест – има всички предпоставки от тази криза да не можем да излезем скоро. Възстановяването ще се случи вероятно през 2021 година, а според някои прогнози и в началото на 2022 година“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Румен Гълъбинов, икономист и финансист.

Външната търговия на България е сериозно засегната, смята още Румен Гълъбинов. Кризата ще рефлектира и върху чуждестранните инвестиции.

„Най-засегнати от кризата са традиционните индустрии и сектори, които са зависими от работа на мястоа, а също и от доставки. По цялата верига на добавената стойност са засегнати производства и услуги. В момента става глобална трансформация на цялата предприемаческа дейност – в смисъл на дигитализация, повсеместна автоматизация, а също и на едно навлизане роботизирано във всички сфери. И да има по-малка зависимост от човешкия фактор. И при следващи такива ситуация, икономиките да плащат по-малко вреди при ограничена мобилност“, каза още икономистът.

Цялото интервю с Румен Гълъбинов можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията
Георги Харизанов

Скандалите от последните дни нямат нищо общо с премиера

„От една стара не можем да не констатираме сериозно политическо напрежение. От друга страна обаче – не можем да не констатираме, че това политическо напрежение, като че ли се катализира от неща, които в спокойни времена можем да характеризираме като дребнотемие. Нито това, че е имало нарушение на правилата и закона от страна на служители на..

публикувано на 10.07.20 в 16:18

Ескалацията на напрежението у нас е сериозна

Разследванията на прокуратурата в президентската администрация и бреговата акция край парк "Росенец" предизвикаха ескалиране на напрежението в държавата, което пък доведе до снощния протест в столицата. Днес ГЕРБ пък свикват протест в защита на правителството. Може ли тези протести да доведат до нова ескалация на напрежението, коментира политологът..

публикувано на 10.07.20 в 15:31

Турция предизвиква християнския свят със "Света София"

„След като „Света София“ става музей 1934 г. с решение на  МС на Турция с подпис на Кемал Ататюрк, всички мозайки би трябвало да бъдат замазани. От реставраторска гледна точка това не е лошо, защото замазването с вар означава реставриране, запазване за поколенията. Те обаче няма да бъдат достъпни на тези, които искат да им се насладят“. Това..

публикувано на 10.07.20 в 12:57

Прокуратурата цели демонизирането на Радев

„Ситуацията е крайно необичайна. С действията си главният прокурор Иван Гешев успя да направи немислимото – да се обединят хора от различни краища на  политическия сектор на площада.  Да, вярно, може би не съвсем заедно, но някак в общ спонтанен изблик на нетърпимост и възмущение към ситуацията“. Това заяви Стояна Георгиева от електронния..

публикувано на 10.07.20 в 12:00

Съкращаване на администрацията за сметка на качеството

„Гласувахме изцяло нов правилник във всичките му текстове. Още в първия месец от мандата си групата на „Демократична България“ предложи пакет от предложения, така че работата на ОбС да стане по-публична за граждани“. Това заяви лидерът на групата Веселина Александрова. Тя подчерта, че като член на временната комисия, която го е изготвила, е..

публикувано на 10.07.20 в 11:00