Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината и ВиК с парична помощ за семейството със съборената къща

Районна прокуратура разследва разрушаването на къщата, засега няма обвиняем

Община Пловдив ще подкрепи семейство Будакови, чиято къща в центъра на града бе срутена при изкопни дейности на ново строителство. Подготвя се предложение до общинския съвет за отпускане на еднократна помощ от 2000 лева, съобщи заместник- кметът Анести Тимчев.

Тимчев обясни също, че след сигнала за инцидента на телефон 112 ръководителят на отдела за защита на населението в общината е отишъл на място и е преценил, че къщата е в опасно състояние.Затова е наложил забрана за влизане в нея. Създадена е и организация да мъде опазено имуществото на пострадалото семейство.На семейство Будакови е предложен подслон в център за временно настаняване, но те са приели предложеното им от строителя жилище.

Освен това Тимчев е разговарял и с управителя на ВиК Спартак Николов, чийто служител е Будаков, за оказване на парична помощ до 2000 лева на пострадалото семейство. 

Много скоро се очакват резултатите от проверката на РДНСК и общината за причините за инцидента. Районна прокуратура - Пловдив също разследва разрушаването на къщата. Засега по досъдебното производство няма привлечено никой към наказателна отговорност. Срокът на разследването е двумесечен, уточниха от прокуратурата.

Тимчев отново повтори, че къщата не може да се обитава и добави, че на семейството е предложен апартамент в Център за временно настаняване. "Той е модерен и чист, но тъй като строителят предложи апартамента си, който е на 500 метра от съборената къща Будакови предпочетоха да се настанят в него. Ползването му няма срок", обясни заместник - кметът. 

На този етап покъщнината и вещите на фамилията остават в старата къща, но те не могат да бъдат взети. Разрешение затова може да даде само Строителният контрол. „На никой не препоръчвам да влиза вътре, защото къщата може всеки момент да се срути. Опасно е вътре и стоенето около къщата“, предупреди Тимчев.

От строителната кампания е осигурена денонощна охрана, улицата е затворена изцяло, за да се предотврати преминаването в близост до опасната постройка.

Предстоят преговори между Будакови с инвеститора какво трябва да се случи. Строителят и инвеститорът са готови с предложения към семейството как да бъдат компенсирани за срутената им къща. 

Община Пловдив ще съдейства по най- бързия начин за издаването на необходимите документи на семейство Будакови. 

Пред Радио Пловдив собственикът на строителната фирма „Косистрой” ЕООД Иван Христозов каза, че единствено обстойна проверка може да определи причините за рухването на съседната на неговия строеж къща. "Семейство Будакови могат да останат в жилището, което им  предоставих, колкото пожелаят", каза още Христозов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58