Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общината и ВиК с парична помощ за семейството със съборената къща

Районна прокуратура разследва разрушаването на къщата, засега няма обвиняем

Община Пловдив ще подкрепи семейство Будакови, чиято къща в центъра на града бе срутена при изкопни дейности на ново строителство. Подготвя се предложение до общинския съвет за отпускане на еднократна помощ от 2000 лева, съобщи заместник- кметът Анести Тимчев.

Тимчев обясни също, че след сигнала за инцидента на телефон 112 ръководителят на отдела за защита на населението в общината е отишъл на място и е преценил, че къщата е в опасно състояние.Затова е наложил забрана за влизане в нея. Създадена е и организация да мъде опазено имуществото на пострадалото семейство.На семейство Будакови е предложен подслон в център за временно настаняване, но те са приели предложеното им от строителя жилище.

Освен това Тимчев е разговарял и с управителя на ВиК Спартак Николов, чийто служител е Будаков, за оказване на парична помощ до 2000 лева на пострадалото семейство. 

Много скоро се очакват резултатите от проверката на РДНСК и общината за причините за инцидента. Районна прокуратура - Пловдив също разследва разрушаването на къщата. Засега по досъдебното производство няма привлечено никой към наказателна отговорност. Срокът на разследването е двумесечен, уточниха от прокуратурата.

Тимчев отново повтори, че къщата не може да се обитава и добави, че на семейството е предложен апартамент в Център за временно настаняване. "Той е модерен и чист, но тъй като строителят предложи апартамента си, който е на 500 метра от съборената къща Будакови предпочетоха да се настанят в него. Ползването му няма срок", обясни заместник - кметът. 

На този етап покъщнината и вещите на фамилията остават в старата къща, но те не могат да бъдат взети. Разрешение затова може да даде само Строителният контрол. „На никой не препоръчвам да влиза вътре, защото къщата може всеки момент да се срути. Опасно е вътре и стоенето около къщата“, предупреди Тимчев.

От строителната кампания е осигурена денонощна охрана, улицата е затворена изцяло, за да се предотврати преминаването в близост до опасната постройка.

Предстоят преговори между Будакови с инвеститора какво трябва да се случи. Строителят и инвеститорът са готови с предложения към семейството как да бъдат компенсирани за срутената им къща. 

Община Пловдив ще съдейства по най- бързия начин за издаването на необходимите документи на семейство Будакови. 

Пред Радио Пловдив собственикът на строителната фирма „Косистрой” ЕООД Иван Христозов каза, че единствено обстойна проверка може да определи причините за рухването на съседната на неговия строеж къща. "Семейство Будакови могат да останат в жилището, което им  предоставих, колкото пожелаят", каза още Христозов.Още от категорията

Румен Радев поиска цялата власт без да каже защо

В отговор на призива на президента за оставка на правителството вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че в обръщението си Радев е поискал цялата власт в страната, без да обясни защо. Той добави, че президентът е обявил правителството за мафиотско, след като прокуратурата е повдигнала обвинение към двама от съветниците му. Кабинетът няма да иска..

публикувано на 11.07.20 в 16:42

Шестима от 11-те заразени с COVID-19 в Пазарджик са в болница

През последното денонощие за област Пазарджик са потвърдени единайсет положителни проби за Коронавирус, съобщиха от РЗИ. Шестима от заразените са хоспитализирани, а останалите петима са в домашна изолация. Изпратените проби през вчерашния ден са 62.  Под карантина през деня са поставени 31 души, а общият им брой за областта е 1072...

обновено на 11.07.20 в 15:47

Румен Радев поиска оставката на правителството и на главния прокурор

В обръщение към нацията президентът Румен Радев поиска оставките на правителството и на главния прокурор. Забавянето им, каза Радев, тласка страната към безизходица и хаос. Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България, каза Румен Радев. Корупцията, всяването..

публикувано на 11.07.20 в 15:19

Напрежение и сблъсъци в "Росенец" /обновена/

След сблъсъци и размирици в парк „Росенец, полицията допусна протестиращите да отидат до морския бряг, близо до имението свързано с Ахмед Доган. С тях към брега тръгнаха кметът на Бургас Димитър Николов, представители на "Да, България" и общински съветници от Бургас.  Полицаи с шлемове и служители на жандармерията охраняват протестиращите и..

обновено на 11.07.20 в 13:26

Членове на ДПС не допуснаха "плажуващи" от "Да, България"

Стотици се събраха в парк "Росенец", където в 11 часа трябваше да се състои масово ходене на охраняемия плаж до почивния комплекс на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, организирано от "Да, България".  Заради масовото присъствие на членове и симпатизанти на Движението и образувания полицейски кордон Христо Иванов и участниците в акцията не..

обновено на 11.07.20 в 10:30