Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономиката на Пловдив бавно се възстановява

Пловдив е домакин на националната кампания "Заедно срещу кризата", която се провежда в подкрепа на предприемачите и усилията им за справяне с икономическите проблеми, в резултат на коронакризата. 

"През май и юни пловдивските компанни започнаха отново да наемат хора и ситуацията вече е стабилна, а последните данни сочат, че процентът на безработица започва да пада. Бизнесът в края на второто тримесечие е оптимистично настроен сега, но и доста предпазлив", отбеляза кметът Здравко Димитров и изрази надежда тази положителна насока да се запази. "Същевременно продължаваме да работим по нови инвестиции в града и в региона", каза още Димитров.

Най-силно засегнатите сектори в града са туризма и потребителските услуги, като и в цялата страна. Според експертния доклад на база на различни индикатори за туристическия сектор през март свиването на бизнес дейността е 60% спрямо март 2019 г. За разлика от средните за страната стойности, за Пловдив се наблюдава по принцип по-голям дял на реализираните почивки от български граждани в сравнение с този на чуждите граждани.
Също така не се наблюдава ясно отчетлива сезонност на посещенията, както е в много други региони на страната. Надяваме се, че тези фактори ще ограничат негативните ефекти за Пловдив в сравнение с други градове в страната, след вдигане на ограниченията в страната и при допускане на чуждестранните туристи.
Друг сектор, които бе засегнат от ефектите на пандемията и свиване на доходите на домакинствата е търговията на дребно. Още през март 2020 г. оборотът в търговията на дребно се е свил с близо 12% на национално ниво спрямо предходната година. Единствено ръст на оборота има при аптеките и магазините за хранителни стоки.

За дискусията в Дома на културата пристигна и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той апелира представителите на бизнеса да представят своите проекти за излизане от тежката ситуация,които могат да бъдат финансирани от Европа. 

В дискусията взе участие и областния управител Дани Каназирева, както и представители на Българската агенция за инвестиции, Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия и Агенцията за експортно застраховане.  


Още от категорията

Румен Радев поиска цялата власт без да каже защо

В отговор на призива на президента за оставка на правителството вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че в обръщението си Радев е поискал цялата власт в страната, без да обясни защо. Той добави, че президентът е обявил правителството за мафиотско, след като прокуратурата е повдигнала обвинение към двама от съветниците му. Кабинетът няма да иска..

публикувано на 11.07.20 в 16:42

Шестима от 11-те заразени с COVID-19 в Пазарджик са в болница

През последното денонощие за област Пазарджик са потвърдени единайсет положителни проби за Коронавирус, съобщиха от РЗИ. Шестима от заразените са хоспитализирани, а останалите петима са в домашна изолация. Изпратените проби през вчерашния ден са 62.  Под карантина през деня са поставени 31 души, а общият им брой за областта е 1072...

обновено на 11.07.20 в 15:47

Румен Радев поиска оставката на правителството и на главния прокурор

В обръщение към нацията президентът Румен Радев поиска оставките на правителството и на главния прокурор. Забавянето им, каза Радев, тласка страната към безизходица и хаос. Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България, каза Румен Радев. Корупцията, всяването..

публикувано на 11.07.20 в 15:19

Напрежение и сблъсъци в "Росенец" /обновена/

След сблъсъци и размирици в парк „Росенец, полицията допусна протестиращите да отидат до морския бряг, близо до имението свързано с Ахмед Доган. С тях към брега тръгнаха кметът на Бургас Димитър Николов, представители на "Да, България" и общински съветници от Бургас.  Полицаи с шлемове и служители на жандармерията охраняват протестиращите и..

обновено на 11.07.20 в 13:26

Членове на ДПС не допуснаха "плажуващи" от "Да, България"

Стотици се събраха в парк "Росенец", където в 11 часа трябваше да се състои масово ходене на охраняемия плаж до почивния комплекс на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, организирано от "Да, България".  Заради масовото присъствие на членове и симпатизанти на Движението и образувания полицейски кордон Христо Иванов и участниците в акцията не..

обновено на 11.07.20 в 10:30