Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Пловдив бавно се възстановява

Пловдив е домакин на националната кампания "Заедно срещу кризата", която се провежда в подкрепа на предприемачите и усилията им за справяне с икономическите проблеми, в резултат на коронакризата. 

"През май и юни пловдивските компанни започнаха отново да наемат хора и ситуацията вече е стабилна, а последните данни сочат, че процентът на безработица започва да пада. Бизнесът в края на второто тримесечие е оптимистично настроен сега, но и доста предпазлив", отбеляза кметът Здравко Димитров и изрази надежда тази положителна насока да се запази. "Същевременно продължаваме да работим по нови инвестиции в града и в региона", каза още Димитров.

Най-силно засегнатите сектори в града са туризма и потребителските услуги, като и в цялата страна. Според експертния доклад на база на различни индикатори за туристическия сектор през март свиването на бизнес дейността е 60% спрямо март 2019 г. За разлика от средните за страната стойности, за Пловдив се наблюдава по принцип по-голям дял на реализираните почивки от български граждани в сравнение с този на чуждите граждани.
Също така не се наблюдава ясно отчетлива сезонност на посещенията, както е в много други региони на страната. Надяваме се, че тези фактори ще ограничат негативните ефекти за Пловдив в сравнение с други градове в страната, след вдигане на ограниченията в страната и при допускане на чуждестранните туристи.
Друг сектор, които бе засегнат от ефектите на пандемията и свиване на доходите на домакинствата е търговията на дребно. Още през март 2020 г. оборотът в търговията на дребно се е свил с близо 12% на национално ниво спрямо предходната година. Единствено ръст на оборота има при аптеките и магазините за хранителни стоки.

За дискусията в Дома на културата пристигна и министърът на икономиката Емил Караниколов. Той апелира представителите на бизнеса да представят своите проекти за излизане от тежката ситуация,които могат да бъдат финансирани от Европа. 

В дискусията взе участие и областния управител Дани Каназирева, както и представители на Българската агенция за инвестиции, Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия и Агенцията за експортно застраховане.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39