Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартират делото за убийството на Жоро Джевизов-Плъха

С „разпоредително заседание“ в пловдивския Окръжен съд днессе рестартира делото срещу д-р Иван Димитров, който застреля с незаконно притежаван пистолет Жоро Джевизов-Плъха, влязъл да краде в гаража му малко след полунощ. Трагичният инцидент стана на 2 март 2018 г.До новото развитие се стигна, след като Апелативният съд отмени изцяло оправдателната присъда на доктора и и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав от самото начало. Иван Димитров бе оправдан за убийството, прието като неизбежна самоотбрана, но получи 2 години лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок за държане на пистолет и боеприпаси. Апелативният съд установи, че при постановяването на присъдата, Окръжният съд е допуснал съществени нарушения на процесуалните правила. Така висшите магистрати приемат, че липсва пълен и задълбочен анализ на противоречията, които съществуват между събраните по делото доказателства. Също така са налице и неясноти в събраните по делото доказателства, които изобщо не са били обсъждани и анализирани от Окръжния съд, което практически означава липса на мотиви

Първоинстанционното производството е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, по желание на подсъдимия. Съдът е приел, че направените от Иван Димитров признания на фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, се подкрепят от събраните по делото доказателства.

Според апелативните съдии приетото от окръжния съд, че е имало нападение от пострадалия срещу Иван Димитров, което било видяно от няколко свидетели, не се потвърждава нито от обясненията на подсъдимия, нито от показанията на тези свидетели. От разпитите им става ясно само, че са чули изстрели и викове, а един от тях заявява, че видял двама мъже да тичат в различни посоки. Не са обсъдени и противоречивите доказателства относно приетото, че пострадалият е нападнал доктора с нож, за което има данни само в обясненията на подсъдимия.

В мотивите си окръжният съд не е изложил и съображения за изчезналите записи от охранителните камери на близкия магазин за периода от 0.20 ч. до 2.14 ч. на 2.03.2018 г. (времето, през което е прието, че е извършено престъплението). Този анализ е бил наложителен, с оглед заключението на техническата експертиза, че записващото устройство е било с непрекъснат работен режим и сутринта на 02.03. в него е имало множество извършени действия, както и заявеното от свидетеля, предал записите, че сутринта, преди да дойде полицията, Димитров го помолил да изтрие част от тях.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02