Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. д-р Марияна Стойчева:

Вирусът не губи силата си, безсимптомните също заразяват

Либерализирането на мерките и липсата на дисциплина е равно на нарастване на заболелите

| обновено на 30.06.20 в 15:44
Снимка: www.credoweb.bg

140 са новите положителни с Ковид-19 у нас за изминалото денонощие. Общо 60 са случаите в Смолян. 

Броейки заразените с коронавирус в България, отчитаме, че не спазваме мерките максимално, или пък, че в Европа заразата е в по-големи мащаби. Кое ни пази, какво да откроим като положителна тенденция, питаме проф. Марияна Стойчева, водещ инфекционист у нас. Тя преподава в катедра "Инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина" на МУ - Пловдив, и работи години наред в клиниката на Инфекциозни болести и паразитология на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

29  са пациентите настанени за лечение от коронавирус в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, това съобщи проф. Марияна Стойчева. Очакват се днес до 12 часа пробите на седем съмнителни пациенти за Ковид-19.

Двама болни са на механична вентилация в интензивния сектор, потвърди проф. Стойчева. Тя допълни, че пациентите са на възраст от 41 до 80 години с придружаващи заболявания. Повечето от тях са с пневномии, голяма част са с развита дихателна недостатъчност и са твърде увредени от инфекцията. 

Проф. Стойчева поясни, че лекарите от Инфекциозна клиника са много натоварени и очакват съдействие на колегите си от Пловдив, за да дежурят при тях на ротационен принцип. "Въпросът с кадрите е на първа позиция днес, месеци наред инфекционистите работят на прага на възможностите си", посочи проф. Стойчева. 

Тя допълни: "Ние работим винаги в условията на спешност, и сме свикнали с такова натоварване, но това е изтощаващо. Колегите са накрая на силите си, те са физически изчерпани и е добре да се помисли за помощ и на колеги от други специалности, не само реаниматори. Страхувам се, че няма да издържим дълго време на това свръхмерно напрежение."

Проф. Стойчева открои и темата за силата на Ковид-19: "Според данните, с които разполагам, чувам, че има мнения, че той отслабва, но засега не бих могла да кажа такова нещо. Имаме много хоспитализирани, но се и вижда, че състоянието на пациентите е тежко. Вирусът продължава да е толкова патогенен, колкото и в началото."

За мерките в борбата със заразата: "Хората им омръзна да спазват мерките, но това е абсолютно задължително. Както вървят нещата и как никой не спазва нищо, страхувам се, че ще стигнем до зловещ сценарий. Всеки трябва да пази себе си и близките си, в затворени помещения - задължително с маска! Оказва се, че безспомптомните също са контагиозни, тези хората, които нямат симптоми - са заразни и заразяват други хора. Изключително важно е издирването на всички контакти. Мисля, че започва и дифузно разпространение на инфекцията, за съжаление. "

Още от категорията

Доган, Пеевски и "Задкулисието" са овладели държавата

Спецпрокуратура и полиция влязоха в президенството тази сутрин.   Арестувани са двама президентски съветници - Пламен Узунов и съветника по сигурността и отбраната - Илия Милушев.  Как изглежда това развитие на събитията - коментира известният журналист Йово Николов.  "Това е безспорна демонстрация на сила от страна на главния прокурор. Неговата..

публикувано на 09.07.20 в 16:03

Дано затварянето на баровете и клубовете е само за 5 дни

Заповедта на здравния министър за затварянето на нощните заведения ни завари неподготвени, коментира пред Радио Пловдив Деян Найденов, собственик на дискотека Бушидо в Пловдив. Той изрази надежда забраната да бъде в сила само 5 дни, както е упоменато в заповедта на министър Ананиев. Дълго време чакахме да ни отворят, надявахме се че ще..

публикувано на 09.07.20 в 13:41

Президентът има общ контрол, не и пряко управление на НСО

Кой носи отговорността затова, което се случи на плажа до т.н. сараи на Ахмед Доган , с  изгонването на Христо Иванов и негов съпартиец от охранители, за които президентът Радев потвърди, че са от НСО.  Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност коментира, че "въпросът е много особен и на него може да се отговори двуяко"  и посочи член..

публикувано на 09.07.20 в 12:00
Акад. Богдан Петрунов

Ще надминем Швеция, ако продължаваме така

"Не виждам как ще се спрем заразата с коронавирус, а ако продължаваме така, ще надминем Швеция" , прогнозира  академик Богдан Петрунов имунолог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести в деня, когато се отчетоха рекордните 240 заразени за 24 часа, с най-много в София - 71 , следвана от Пловдив - 21 заразени.  Акад. Петрунов..

публикувано на 09.07.20 в 10:58

Гласуваният пакет "Мобилност" е с абсурдни правила

"Пакет "Мобилност" раздели ЕС , а  гласуваните правила са абсурдни и безумни", така  коментира  гласуването в Европарламента на пакета "Мобилност " Йордан Арабаджиев изп.дир. на Съюза на международните превозвачи и обобщи,че с " това гласуване ни показаха, че са по-силни от нас". Темата се дискутира повече от три години, промените са  оспорвани от..

публикувано на 09.07.20 в 10:30