Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. д-р Марияна Стойчева:

Вирусът не губи силата си, безсимптомните също заразяват

Либерализирането на мерките и липсата на дисциплина е равно на нарастване на заболелите

| обновено на 30.06.20 в 15:44
Снимка: www.credoweb.bg

140 са новите положителни с Ковид-19 у нас за изминалото денонощие. Общо 60 са случаите в Смолян. 

Броейки заразените с коронавирус в България, отчитаме, че не спазваме мерките максимално, или пък, че в Европа заразата е в по-големи мащаби. Кое ни пази, какво да откроим като положителна тенденция, питаме проф. Марияна Стойчева, водещ инфекционист у нас. Тя преподава в катедра "Инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина" на МУ - Пловдив, и работи години наред в клиниката на Инфекциозни болести и паразитология на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

29  са пациентите настанени за лечение от коронавирус в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, това съобщи проф. Марияна Стойчева. Очакват се днес до 12 часа пробите на седем съмнителни пациенти за Ковид-19.

Двама болни са на механична вентилация в интензивния сектор, потвърди проф. Стойчева. Тя допълни, че пациентите са на възраст от 41 до 80 години с придружаващи заболявания. Повечето от тях са с пневномии, голяма част са с развита дихателна недостатъчност и са твърде увредени от инфекцията. 

Проф. Стойчева поясни, че лекарите от Инфекциозна клиника са много натоварени и очакват съдействие на колегите си от Пловдив, за да дежурят при тях на ротационен принцип. "Въпросът с кадрите е на първа позиция днес, месеци наред инфекционистите работят на прага на възможностите си", посочи проф. Стойчева. 

Тя допълни: "Ние работим винаги в условията на спешност, и сме свикнали с такова натоварване, но това е изтощаващо. Колегите са накрая на силите си, те са физически изчерпани и е добре да се помисли за помощ и на колеги от други специалности, не само реаниматори. Страхувам се, че няма да издържим дълго време на това свръхмерно напрежение."

Проф. Стойчева открои и темата за силата на Ковид-19: "Според данните, с които разполагам, чувам, че има мнения, че той отслабва, но засега не бих могла да кажа такова нещо. Имаме много хоспитализирани, но се и вижда, че състоянието на пациентите е тежко. Вирусът продължава да е толкова патогенен, колкото и в началото."

За мерките в борбата със заразата: "Хората им омръзна да спазват мерките, но това е абсолютно задължително. Както вървят нещата и как никой не спазва нищо, страхувам се, че ще стигнем до зловещ сценарий. Всеки трябва да пази себе си и близките си, в затворени помещения - задължително с маска! Оказва се, че безспомптомните също са контагиозни, тези хората, които нямат симптоми - са заразни и заразяват други хора. Изключително важно е издирването на всички контакти. Мисля, че започва и дифузно разпространение на инфекцията, за съжаление. "

Още от категорията

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49

Северна Македония иска да влезе в ЕС с тоталитарната си идеология

„Целта на България е Македония да бъде част от европейското семейство. Нещо повече – през последните 4-5 години тя положи много усилия Северна Македония да получи тази отворена врата, която и сега в България продължава да е отворена“. Това заяви журналистът и Любчо Нешков. По думите му, във визитата на Зоран Заев в България точно сега – часове..

публикувано на 18.06.21 в 11:03