Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изолацията провокира домашното насилие и увеличи разводите

Снимка: Радио Пловдив


Има значително увеличение на исканията за развод след извънредното положение, а през месеците на домашна изолация се отчита и бум на проявите на домашно насилие. Това съобщи адвокат Милена Кадиева , основател и управител на фондация „ДА“ (Джендър Алтернативи).  

Повишават се не само бракоразводните дела, но и тези за решаване на родителски конфликти, свързани с контактите между деца и родители, както и делата за домашно насилие, сочат последните данни на районния съд.  

Отчитайки и това, че съдът не работеше известно време, сега хората масово искат да се разделят, като сключат споразумение, заверено при нотариус, отбеляза адвокат Кадиева.  

От началото на юни до ноември фондация „ДА“ ще работи по  проекта  „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие“,  финансиран от Министерството на правосъдието.  

Два пъти седмично са осигурени безплатни юридиески и психосоциални консултции на пострадали от домашно насилие.  Освен това се работи и със самите извършители на домашно насилие.Още от категорията

Със 141 км в час по пътя Пловдив-Пазарджик

Мобилна камера за контрол на скоростта е засякла лек автомобил Ауди, който се движи със скорост 141 км в час по новоремонтирания път Пловдив-Пазарджик. Ограничението на разклона за село Цалапица е 60 км в час, отбелязват от Пътна полиция.  На 39-годишният шофьор на колата е съставен електронен фиш за 850 лева. Той има и предишни нарушения, за които са му..

публикувано на 29.10.20 в 10:24

Пазарджик е близо до червената covid зона

Област Пазарджик е на път да премине в червената Ковид зона със заболеваемост над 120 души на 100 хиляди население , смята директорът на РЗИ д-р Фани Петрова.   "Въпрос на часове, на дни, е да преминем в така наречената „червена зона“", каза д-р Петрова. Тя припомни, че в такъв случай влиза в сила заповед на здравния министър, с която се..

обновено на 29.10.20 в 10:19

Община Пещера удължава "Топъл обяд" до края на годината

Община Пещера удължава програмата „Топъл обяд“ до 31 декември, след сключване на допълнително споразумение с Агенцията за социално подпомагане. Към момента проектът осигурява топла храна за 177 социално слаби жители на общината. Това са основно възрастни, самотни хора, които поради заболявания, трудно могат да се обслужват сами. Заради Ковид..

публикувано на 29.10.20 в 09:59

Задържаха тон и половина контрабанден тютюн

Близо тон и половина контрабанден тютюн бе открит при съвместна операция на Шесто РУ Пловдив, Икономическа полиция и полицейското управление в Първомай. В микробус, спрян на пътя Е 80 на входа на Пловдив, са намерени 31 чувала с нарязан тютюн.  Управлявалият буса 52-годишен мъж e криминално проявен и осъждан. На булевард „Цариградско шосе“..

публикувано на 29.10.20 в 09:42

Още противоепидемични мерки от днес

От днес в страната влизат по-строги мерки в борбата с коронавируса. За срок от 14 дни се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 8 до 12 клас, както и за университетите в страната. Учениците от 1 до 7 клас включително  ще продължат присъствен учебен процес с изключение на училищата, на които е издадено разрешение за обучение от..

обновено на 29.10.20 в 07:22