Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изолацията провокира домашното насилие и увеличи разводите

Снимка: Радио Пловдив


Има значително увеличение на исканията за развод след извънредното положение, а през месеците на домашна изолация се отчита и бум на проявите на домашно насилие. Това съобщи адвокат Милена Кадиева , основател и управител на фондация „ДА“ (Джендър Алтернативи).  

Повишават се не само бракоразводните дела, но и тези за решаване на родителски конфликти, свързани с контактите между деца и родители, както и делата за домашно насилие, сочат последните данни на районния съд.  

Отчитайки и това, че съдът не работеше известно време, сега хората масово искат да се разделят, като сключат споразумение, заверено при нотариус, отбеляза адвокат Кадиева.  

От началото на юни до ноември фондация „ДА“ ще работи по  проекта  „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие“,  финансиран от Министерството на правосъдието.  

Два пъти седмично са осигурени безплатни юридиески и психосоциални консултции на пострадали от домашно насилие.  Освен това се работи и със самите извършители на домашно насилие.Още от категорията

Скална маса затвори едната лента на пътя Белово - Юндола

Временно движението при 11-тия км по третокласния път Белово - Юндола се осъществява двупосочно в една лента поради свлякла се скална маса.  Участъкът е сигнализиран с пътни знаци, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". 

публикувано на 20.04.21 в 07:45

2434 са новите случаи на КОВИД-19 у нас, в Пловдивско - 264

2 434 са новите случаи на COVID-19 при направени 15 952 теста по данни на Националния информационен портал. Това прави 15,25% положителни проби.  Най-висок брой новозаразени е отбелязан в столицата – 522, следвана от Пловдивска област – 264. В Пазарджишко те са 60, в Смолянско - 36. Активните случаи продължават да намаляват до 62 481, от които 8 834 са..

публикувано на 20.04.21 в 06:26

Стартира ремонт на 3 пловдивски булеварда

Кметът Здравко Димитров и управителят на ВиК - Пловдив Спартак Николов ще направят първа копка на локалното платно на бул. "Христо Ботев".  Така ще стартират строително-ремонтните дейности по проект за обновяване на водопровода и настилката на три булеварда - бул. „Хр. Ботев“, бул. „Коматевско шосе“ до кръстовището с бул.“Ал. Стамболийски“ и част..

публикувано на 20.04.21 в 06:18

Откриват "зелена класна стая" в район "Източен"

Откриват „зелена класна стая“ в Начално училище „П. Р. Славейков“ в район „Източен“. Изграждането й стана за по-малко от година, след като през юни 2020-а Общинският съвет гласува целево 108 000 лв. по бюджета на училището, припомни районният кмет Иван Стоянов.  Над 2 декара запустяло и буренясало пространство край двора на училището сега са..

публикувано на 20.04.21 в 06:15

Топлофицират Центъра за трансфузионна хематология

От днес започва полагане на тръбите за парно отопление в Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив.  Ще се подмени и съществуващата топлопреносна мрежа за захранване на УМБАЛ Пловдив.  От EVN Топлофикация съобщават, че ще се изградят общо 400 метра нови топлопроводи.  Въпреки строително-монтажните работи достъпът до медицинските..

публикувано на 20.04.21 в 05:56