Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Намаленият ДДС изисква по-голям контрол

Националната агенция за приходите публикува указания за прилагане  диференцирани ставки на данък върху добавената стойност, които предстои да влязат в сила от 1-ви юли. Замисълът на тази временна мярка е да окаже подкрепа на някои от отраслите, които понасят най-тежко ограниченията зарази пандемията от коронавирус. Пояснения даде Даниела Даракчиева, която  е главен експерт по приходите в НАП. 

Г-жа Даракчиева посочи, че ДДС промяната е за книги, храни за бебета и бебешки пелени, както и за ресторантьорския бранш. На първо място търговските субекти трябва да се определят правилно. Администрацията е подготвена да им окаже помощ, защото контролните органи няма да допускат компромиси.

„Важно е, че мярката е до края на следващата година. Всеки търговец да си изясни, дали попада в тази група за намален ДДС? Да се ползва становището на НАП, и да се разгледат поясненията“, заяви Даниела Даракчиева.

Разликата е между консумация в ресторант и поръчана храна за вкъщи, ДДС е различен. Говорим за ресторантьорска услуга, която се облага с 9% ДДС. Има ли хитроси? Магазин с няколко маси, това минава ли?

„Не може да мине. Има важни изискавания за този вид услуга на място. Тук действат контролните органи. Намалената ставка изисква по-голям контрол“, подчерта още Даниела Даракчиева.

Интервюто с Даниела Даракчиева, главен експерт по приходите в НАП е в звуковия файл.


Още от категорията

Доган, Пеевски и "Задкулисието" са овладели държавата

Спецпрокуратура и полиция влязоха в президенството тази сутрин.   Арестувани са двама президентски съветници - Пламен Узунов и съветника по сигурността и отбраната - Илия Милушев.  Как изглежда това развитие на събитията - коментира известният журналист Йово Николов.  "Това е безспорна демонстрация на сила от страна на главния прокурор. Неговата..

публикувано на 09.07.20 в 16:03

Дано затварянето на баровете и клубовете е само за 5 дни

Заповедта на здравния министър за затварянето на нощните заведения ни завари неподготвени, коментира пред Радио Пловдив Деян Найденов, собственик на дискотека Бушидо в Пловдив. Той изрази надежда забраната да бъде в сила само 5 дни, както е упоменато в заповедта на министър Ананиев. Дълго време чакахме да ни отворят, надявахме се че ще..

публикувано на 09.07.20 в 13:41

Президентът има общ контрол, не и пряко управление на НСО

Кой носи отговорността затова, което се случи на плажа до т.н. сараи на Ахмед Доган , с  изгонването на Христо Иванов и негов съпартиец от охранители, за които президентът Радев потвърди, че са от НСО.  Проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност коментира, че "въпросът е много особен и на него може да се отговори двуяко"  и посочи член..

публикувано на 09.07.20 в 12:00
Акад. Богдан Петрунов

Ще надминем Швеция, ако продължаваме така

"Не виждам как ще се спрем заразата с коронавирус, а ако продължаваме така, ще надминем Швеция" , прогнозира  академик Богдан Петрунов имунолог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести в деня, когато се отчетоха рекордните 240 заразени за 24 часа, с най-много в София - 71 , следвана от Пловдив - 21 заразени.  Акад. Петрунов..

публикувано на 09.07.20 в 10:58

Гласуваният пакет "Мобилност" е с абсурдни правила

"Пакет "Мобилност" раздели ЕС , а  гласуваните правила са абсурдни и безумни", така  коментира  гласуването в Европарламента на пакета "Мобилност " Йордан Арабаджиев изп.дир. на Съюза на международните превозвачи и обобщи,че с " това гласуване ни показаха, че са по-силни от нас". Темата се дискутира повече от три години, промените са  оспорвани от..

публикувано на 09.07.20 в 10:30