Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

4 нови заповеди на здравния министър за извънредната епидемична обстановка

Снимка: Илияна Кирилова

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде днес четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка до 15 юли, съобщи пресцентърът на здравното ведомство.

В заповедта за влизането на територията на България се посочва, че забраната за влизане в България не се отнася и за лица, пътуващи с цел обучение за осъществяване на дейности по приключването на учебната 2019/2020 г., както и за практически обучения и изпити по практика и за подготовката на учебната 2020/2021 г., когато е невъзможно тези дейности да се реализират от разстояние.

В заповедта за задължителната изолация и/или болнично лечение е посочено, че лицата – потвърдени случаи на Covid-19, се изписват от лечебно заведение след преценка на лекуващия лекар на състоянието на пациента и изпълнение на едно от следните условия: документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания за Covid-19 и минимум три допълнителни дни без оплаквания (вкл. без повишаване на телесната температура без прием на антипиретици и без респираторни симптоми); или два отрицателни резултата от изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на Covid-19 от проби, взети в два последователни дни.

Лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в лечебно заведение, лицата, настанени в места, в които се предоставят социални услуги, и тези с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия поради съжителство с хора от рискови групи, се изписват от болници след два отрицателни PCR резултата от проби, взети в два последователни дни.

В заповедта за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България изрично е разписано: всички лица, когато се намират в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др., са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.). Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито за времето на физическата дейност.

В заповедта, с която се въвеждат временни противоепидемични мерки, е посочено, че при провеждане на финала за купата на България между ЦСКА и Локомотив Пловдив на националния стадион „Васил Левски“ се допускат до 3000 души в сектор, през една седалка, през един ред и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.


Още от категорията

Мачът Локомотив-ЦСКА без публика на Лаута

Футболната среща между отборите на „Локомотив“ – Пловдив и ЦСКА – София, която ще се проведе утре от 20:30ч. на стадион „Лаута“, да се играе без публика реши Областният кризисен щаб.  Решението е взето след  разговор с всички членове на Областния щаб, включително с директорите на МВР и РЗИ, както и със собственика на клуба Христо Крушарски.  "Считам,..

публикувано на 08.07.20 в 20:51

В девет пловдивски училища наесен без тетрадки и учебници

Учителите и директорите, които по време на дистанционното обучение значително помогнаха за организацията на работа и за дигитализацията на пловдивските училища, днес бяха отличени на специална церемония в Дома на културата „Борис Христов“ в присъствието на зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов.  Събитието организираха от..

публикувано на 08.07.20 в 18:43

Бивши полицаи отиват в затвора за грабеж на контрабандни цигари

Между 3 и 6 години затвор получиха полицаите, извършили грабеж на незаконни цигари от бус и взели подкуп от 20 000 лева преди 3 години. Петър Атанасов и Стефан Модев ще лежат зад решетките по 6 години, Георги Илиев 5 години, Валентин Гоцев 4 години, Желязко Колев 3 години – реши Пловдивският окръжен съд.  Модев и Атанасов са осъдени за..

обновено на 08.07.20 в 18:34

Проверяват масово за неправилно паркиране

Над 540 нарушения, свързани с неправилно паркиране и престой, отичтат за пет дни от пловдивската полиция.  При специализирана акция между 3 и 8 юли са извършени повече от 1 750 проверки на  водачи на превозни средства.  Установени са общо над  650 нарушения на Закона за движение по пътищата, съставени са близо 200 акта и наложени 400 глоби с фиш...

публикувано на 08.07.20 в 18:32

Пловдив се готви за ръст на болните с коронавирус

“Ситуацията в Пловдив с разпространението на коронавируса се усложнява", това заяви областният управител Дани Каназирева, която прекрати отпуската си. Тя добави, че затова свиква извънреден Областен щаб, за да се набележат мерки за организирането на масовите мероприятия.  Мобилизират се болниците, болните пациенти ще се настаняват в седем болници..

обновено на 08.07.20 в 17:19