Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблем е едностранният подход по казуса Бобокови

"Ако бе отразена по комуникацията на господин Бобоков и двете гледни точки на прокуратурата - че той е общувал с лица от висшите етажи на властта, с президента и премиера, това не би било проблем. 

Проблем е единствено едностранният подход, който налага прокуратурата-да публикува кореспонденция единствено между президента и господин Бобоков, пемълчавайки и недавайки гласност на това, че по същия начин в този, ако можем да го наречем скандал, е замесен и министър-председателят", коментира по Радио Пловдив правният експерт Иван Брегов.

"Друг въпрос е дали само по себе си това поведение е престъпно, дали са предприети някакви действия, които все пак са стигнали до някакво решение, което да формира президентът или министър-председателят от тази кореспонденция. Това съдът ще прецени", каза още Брегов.

Според него за това поведение на прокуратурата има много причини, които по думите му, са се наслагвали с години.

 "Именно защото прокуратурата, макар и да заема място в съдебната власт и да има статут на независимост по Конституция, тя се ползва за съжаление с политическа зависимост, без да се отваря към обществото, без да дава обяснения защо едностранчиво избира да преследва наказателно някого и да премълчава или да прикрива другиго. Това са наслагвани с години проблеми и липсата на политическа смелост да бъдат решени предполага, че те ще се повтарят и занапред", прогнозира Иван Брегов.

Според него от публикуваните факти не са налице достатъчно доказателства да бъде под.вдигнато обвинение на братя Бобокови за търговия с влияние, каквото намерение изрази по-рано днес главният прокурор Иван Гешев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29