Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 70 години в Кръстава чакат новия път до Велинград


Премиерът Бойко Борисов, министри и кметът на община Велинград Костадин Коев днес инспектираха инфраструктурни обекти в 12 населени места в региона. 

В момента държавата инвестира над 25 милиона лева в пътя между Велинград и Сърница, който е дълъг над 40 километра. Първата отсечка, която е 12 километра трябва да бъде пусната на 15-ти септември. Паралелно с това се работи по пътя от Аврамово до разклона за Велинград - Сърница, както и по Южния обход на общинския център.

В интервю за Радио Пловдив Костадин Коев коментира, че повечето от пътищата в община Велинград са в окаяно състояние, но в момента има шанс инфраструктурата да бъде или изградена, или обновена. 

"През 1962-ра година в село Кръстава е прекарано електричеството и за първи път едва сега се прави път. До момента хората заобикаляха 30 -40 километра, за да отидат във Велинград, а сега по новия път ще бъдат само 12 километра", разказа Коев. 


Новото училище, което се строи в село Биркова също трябва да отвори врати за новата учебна година. Предстоят и инвестиции в образователна инфраструктура - нови детски градини, физкултурни салони и кабинети.

"Родопите и в частност Югозападните им части са приоритетен регион, защото имат потенциал откъм природа, ресурси, населените места са живи", подчерта  Костадин Коев. 

Очаква се постепенно туристическия сезон да се активизира, хотелите постепенно преминават към нормална дейност. Според Коев след 15-ти юли се очаква активизиране на туристическия поток.

Кметът заяви, че на задната седалка в джипката на премиера се е чувствал комфортно. Обсъдени са и други проекти за района на Велинград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28

Разчетеният геном на Орфеевото цвете ще помогне в много области

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57