Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмокласниците кандидатстват в гимназиите от днес до 7 юли

| обновено на 03.07.20 в 09:41
Снимка: Радио Шумен

От днес до 7 юли се подават заявления за прием в гимназиите. Седмокласниците могат да кандидатстват за неограничен брой училища. 

Като отделно желание трябва да се записва всяка избрана паралелка, а не само избраното училище. Класирането е по точки, а оценките от дипломата ще се преобразуват. Максималният сбор е 500. 

Кандидатстването е електронно - на адреса: priem.mon.bg, или на хартиен носител в училищен център. 

В Пловдив и областта документи за прием в гимназия ще приемат 22 центъра. Във всяка от общините в областта има училища гнезда, плюс още 5 за Пловдив. 

Центровете за подаване на документи са: ОУ “Екзарх Антим І”, както и в Средните училища “Цар Симеон Велики”,  “Св. Софроний Врачански”, „Пейо Яворов” и „Найден Геров“.

Обявяването на списъците с приетите ученици в гимназиите от първия етап на класирането е до 13 юли.

5746 са местата в гимназиите, за които ще се състезават седмокласниците от Пловдив и областта.

Местата са повече от учениците, които се явиха на национално външно оценяване, но право да кандидатстват имат и деца, които не са били на изпитите по български и математика, като резултатът от тестовете се приема за 0 точки. 

В тазгодишния държавен план-прием са заложени повече професонални паралелки, отколкото профилирани. Общият им брой е 221. Спазени са инструкциите на МОН за превес на STEM професиите, техническите профили и професионалното обучение.

Приемът в ЕГ “Пловдив” се запазва – 6 паралелки с английски и 4 с немски. В ЕГ “Иван Вазов” паралелките с английски, немски, испански и италиански са по 2 и 1 с френски. ФЕГ разкрива 3 паралелки с английски и 5 с френски. В Математическата гимназия паралелките са общо 8, две от които по професиите “Системен програмист” и “Компютърен график”. Останалите 4 са с английски, 2 с немски. Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ ще има 7 паралелки – 3 с английски, 2 с немски и по една с френски и руски. Националната търговска гимназия възстановява приема в специалност “Застрахователно и осигурително дело”. Останалите 6 паралелки са по специалностите „Икономика и мениджмънт“, „Икономическа информатика“, „Съдебна администрация“, „Оперативно счетоводство“, „Митническа и данъчна администрация“, „Банково дело“. 8 са паралелките в ПГ по строителство, архитектура и геодезия – „Недвижими имоти“, „Архитектурна реставрация“, „Парково строителство и озеленяване“, „Транспортно строителство“, „Водно строителство“, „Геодезия“, „Строителство и архитектура“. По 5 са паралелките с ПГ по дървообработване и по битова техника.  Нови професии ще има в четири училища. Пловдивското СУ „Константин Величков“ обявява прием за „Консултант козметични, парфюмерийни и биопродукти и битова химия“. Средно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в село Калековец разкрива обучение за машинен монтьор. СУ „Проф. Асен Златаров“ - Първомай ще обучава за първи път по специалност „Туристическа анимация“, а ПГ по селско стопанство – машинни техници. 23 дуални паралелки са заложени в държания план-прием. В ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване – първото училище у нас, което обяви редовен прием в тази форма, дуални паралелки ще има в специалностите „Мебелно производство“, „Полиграфия“ и „Производство на тапицирани изделия“. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51