Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмокласниците кандидатстват в гимназиите от днес до 7 юли

| обновено на 03.07.20 в 09:41
Снимка: Радио Шумен

От днес до 7 юли се подават заявления за прием в гимназиите. Седмокласниците могат да кандидатстват за неограничен брой училища. 

Като отделно желание трябва да се записва всяка избрана паралелка, а не само избраното училище. Класирането е по точки, а оценките от дипломата ще се преобразуват. Максималният сбор е 500. 

Кандидатстването е електронно - на адреса: priem.mon.bg, или на хартиен носител в училищен център. 

В Пловдив и областта документи за прием в гимназия ще приемат 22 центъра. Във всяка от общините в областта има училища гнезда, плюс още 5 за Пловдив. 

Центровете за подаване на документи са: ОУ “Екзарх Антим І”, както и в Средните училища “Цар Симеон Велики”,  “Св. Софроний Врачански”, „Пейо Яворов” и „Найден Геров“.

Обявяването на списъците с приетите ученици в гимназиите от първия етап на класирането е до 13 юли.

5746 са местата в гимназиите, за които ще се състезават седмокласниците от Пловдив и областта.

Местата са повече от учениците, които се явиха на национално външно оценяване, но право да кандидатстват имат и деца, които не са били на изпитите по български и математика, като резултатът от тестовете се приема за 0 точки. 

В тазгодишния държавен план-прием са заложени повече професонални паралелки, отколкото профилирани. Общият им брой е 221. Спазени са инструкциите на МОН за превес на STEM професиите, техническите профили и професионалното обучение.

Приемът в ЕГ “Пловдив” се запазва – 6 паралелки с английски и 4 с немски. В ЕГ “Иван Вазов” паралелките с английски, немски, испански и италиански са по 2 и 1 с френски. ФЕГ разкрива 3 паралелки с английски и 5 с френски. В Математическата гимназия паралелките са общо 8, две от които по професиите “Системен програмист” и “Компютърен график”. Останалите 4 са с английски, 2 с немски. Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ ще има 7 паралелки – 3 с английски, 2 с немски и по една с френски и руски. Националната търговска гимназия възстановява приема в специалност “Застрахователно и осигурително дело”. Останалите 6 паралелки са по специалностите „Икономика и мениджмънт“, „Икономическа информатика“, „Съдебна администрация“, „Оперативно счетоводство“, „Митническа и данъчна администрация“, „Банково дело“. 8 са паралелките в ПГ по строителство, архитектура и геодезия – „Недвижими имоти“, „Архитектурна реставрация“, „Парково строителство и озеленяване“, „Транспортно строителство“, „Водно строителство“, „Геодезия“, „Строителство и архитектура“. По 5 са паралелките с ПГ по дървообработване и по битова техника.  Нови професии ще има в четири училища. Пловдивското СУ „Константин Величков“ обявява прием за „Консултант козметични, парфюмерийни и биопродукти и битова химия“. Средно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в село Калековец разкрива обучение за машинен монтьор. СУ „Проф. Асен Златаров“ - Първомай ще обучава за първи път по специалност „Туристическа анимация“, а ПГ по селско стопанство – машинни техници. 23 дуални паралелки са заложени в държания план-прием. В ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване – първото училище у нас, което обяви редовен прием в тази форма, дуални паралелки ще има в специалностите „Мебелно производство“, „Полиграфия“ и „Производство на тапицирани изделия“. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

публикувано на 06.08.24 в 12:28

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Изгоряха покривите на 2 къщи във вилната зона на Храбрино

Покривите на две къщи във вилната зона в село Храбрино изгоряха късно снощи, съобщиха от пожарната в Пловдив.  Имотите са в съседство и огънят бързо се е прехвърлил от единия покрив на другия.  Едната от къщите е обитавана от възрастно семейство, което усетило пожара и докато напускало имота си, успяло да сигнализира на тел.112.  Собствениците..

публикувано на 06.08.24 в 10:48

Преображение Господне е – празник на промяната и надеждата

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне.  В Пловдив митрополит Николай отслужва светата литургия в едноименната църква в жилищен район „Тракия“, която отбелязва и своя храмов празник. На този ден по стара традиция се извършва освещаване и благославяне на ново грозде,..

обновено на 06.08.24 в 10:32

Силен вятър в Дунавската равнина, в Пловдив 34°

Жълт предупредителен код за силен вятър издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 10 области предимно в Северна България. Предупреждението е за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Сливен, Търговище и Русе.  Според прогнозата за времето през деня облачността ще е променлива,..

обновено на 06.08.24 в 10:32