Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премиер и президент отдавна не си говорят по същество

По същество при ежедневните си престрелки нищо не си казват премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев. Те отдавна са престанали да си говорят, може би за последно са си говорили по същество преди да се кандидатира Радев за президент, коментира пред Радио Пловдив политологът доц. Стойчо Стойчев

Всичко останало е медийна битка с цел изграждане на публичен имидж на президента като поборник за народни правдини, а от друга страна - премиерът като държавник, който не се впуска в авантюрите на един млад политик. Друг е въпросът дали ние така ги възприемаме, но е факт, че и президентът, и премиерът имат слепи поддръжници, посочи политологът. 

Нито един от другите политици не може да мобилизира така постоянно и константно активност в социалните мрежи, дори т.нар. тролове, смята той.

"Убеден съм, че те двамата имат по-ясна и комплексна картина за случващото се от тази, които ние имаме и някога ще имаме. Въпросът е, че те не ни я казват, явно не е и за казване тази картина. Може би нервността идва от някъде другаде, където ние не знаем", коментира доц. Стойчев по темата за публикуваните снимки на премиера с пистолет и нощно шкафче, пълно с пари, огласените SMS на управляващи с бизнесмени и т.н.  

По думите му, и на двамата трябва да се отчете кредит на доверие - на президента, защото за скандала със снимките заяви, че това е компрометиране на охраняваните от НСО лица, а на премиера - че с дистанция успява да менажира ситуацията, за да не се стигне заради личен проблем на някого от политиците държавата да бъде блокирана. 

Доц. Стойчев посочи, че още от времето на предишния главен прокурор Сотир Цацаров прокуратурата е имала ясна цел и политика, тя е ясна за голяма част от хората. В новия мандат на главния прокурор има и по-различно отношение към медиите, което е заявка за по-различно позициониране в публичния живот - за социалната мисия на прокуратурата, която трябва да създаде справедливост. 

Новата мода в политическия живот е свързана с опита на Волен Сидеров да създаде православна партия, явно тества дали в България има ресурс за религиозна партия. 

Скандалите започнаха много отдавна, още с "Апартаментгейт", който събори Цветанов. Целта на работния сценарий е сега да се бутне и Борисов пред парламентарните избори през 2021 г. Когато ГЕРБ е омаломощен, да се търси подкрепа във вечния съперник БСП, а не от нова формация като партията на Слави Трифонов например.  

До редовните избори ще се опитат още да дискредитират премиера, за да могат да го уязвят публично, но няма да се стигне до предсрочни избори, смята доц. Стойчев.

Цялото интервю на Паолина Комсалова с политолога доц. Стойчо Стойчев е в прикачения файл.

Още от категорията

Твърдата политика към Македония е правилна!

„ След като 75 години в тази държавица е насаждан антибългаризъм, след като се е градила с лъжи и фалшификации, примерно – че бугарите по произход са татаро-монголи, с такива лъжи са се възпитавали редица поколения “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Кирил Топалов – дипломат и член на комисията, която преговаря с Македония. „..

публикувано на 27.11.20 в 16:43

Отговорност за "Св. Мина" да поеме Областният кризисен щаб

"18 общини отказаха да направят ковид болници, а Община Пловдив  направихме всичко възможно да я създадем. Това иска обаче време и пари. Някои обаче се надскочиха. Община Пловдив няма необходимия финансов ресурс, всеки разход трябва да премине през гласуване в ОбС. В момента в МБАЛ "Св. Мина" имаме  60 ковид легла с 60  болни, а болницата беше..

публикувано на 27.11.20 в 16:05
Черен петък

Полупразни молове в деня на Черния петък и преди затварянето им

Въпреки Черния петък и последния работен ден за следващите три седмици на моловете у нас, до този час в Пловдив те са полупразни. Това показа наша репортерска проверка.  Посетителите са с маски и споделят, че са дошли главно заради намаленията на стоките, които са от 20 до 70%. Според някои от тях, те са само на хартия. Търговците, обаче,..

публикувано на 27.11.20 в 15:39

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44