Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече познаваме вируса, не можем да спрем живота с нови мерки

Ръководителят на Общинския кризисен щаб в Пловдив д-р Калин Калинов, който оглавява и дирекция "Здравеопазване", обяви, че на този етап не е нужно да се разширява на тестването и на общински служители след случая на заразената общинска съветничка от ГЕРБ д-р Ирина Казанджиева.

Припомням, че в рамките на два дни от днес предстои тестване на състава на местния парламент.

"Не виждам нищо драматично в нарастването на заболеваемостта в страната и в Пловдив от миналата седмица. Ситуацията е типична, характерна за всяка епидемия", каза д-р Калинов

По думите му разликата в поведението от времето на извънредното положение и сега в извънредната обстановка се дължи на натрупания опит за поведението на вируса. 

"Да, вирусът мутира и напоследък поразява по- млади хора, но специалистите следят тази ситуация. Очевидно трябва да преболедуваме, за да постигнем и обществен имунитет. Рестрикциите дадоха своите резултати, не ние живеем в държава, която има своята икономика, хора, които имат своите социални връзки и ние няма как да спрем да живеем, за да блокираме развитието на вируса".

В този смисъл д-р Калинов обяви, че общината не придвижда да ограничава публичните събитите, но при спазване на индивидуалните защитни мерки.

За съжаление Пловдив е от малкото градове не успя да екипира  общинските лечебни заведения както би ми се искало, макар че все пак се закупи апаратура, но предстоят още много работа. Въпреки това, според д-р Калинов,  болница "Свети Мина" ще се включи успешно в графика за прием на  Ковид- пациенти, както е определил Областният кризисен щаб.

Цялото интервю с д-р Калинов е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Петима кандидат-студенти ще се борят за място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59