Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Забраната на масовите събирания ще ограничи COVID-19


Смолян е областта с най-голям брой заразени с COVID-19 спрямо брой население - по един случай на 300 жители, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Областният управител Недялко Славов съобщи пред Радио Пловдив, че  предстои да се обсъди въвеждането на допълнителни рестриктивни мерки, след като НОЩ обяви, че ще се дадат повече възможности на местните власти за прилагане на допълнителни мерки. "Нека да видим как ще бъде регламентирано в конкретната заповед на министъра. Аз съм привърженик на децентрализацията, защото областните кризисни щабове,по- добре познават спецификата на регионите и могат да вземат адекватни мерки", коментира Славов.

Той подчерта, че към момента всички общини в страната масово отмениха събитията и мероприятията, които се провеждаха през пролетния, летния и есенния сезон, но не бяха отменени частните и семейни тържества. "Наблюденията са, че на масовите събирания стават големите заразявания с ковид-19. Считам, че забраняването на масовите прояви ще ограничи разпространението на заразата и ние на областно ниво приемаме да осъществяваме контрол върху подобни събития. 

Според Недялко Славов, въпреки че, Смолянска област е на първо място по брой на заразени по брой на населението, радващото е, че хоспитализираните случаи са малко. Към момента само 30 са пациентите в болница. Четири са здравните заведения в региона, които лекуват коронавирус и имат капацитет да приемат пациенти.

Областният управител смята още, че бързото издирване на контактните на заразените в цеха в Доспат и Завода за авточасти в Смолян е довело до бързото потушаване на двете големи огнища в Смолянско на коронавирус. 


Още от категорията

Протестите не успяха, Ковид кризата спаси властта

Политическата пролет е пред нас – предстои да видим накъде ще тръгне политическата енергия. Каква ще бъде тя – бурна или спокойна? Какво се случва 2 месеца преди парламентарния вот у нас? По-бурна от тази пролрет, няма каква да си пожелаем - коментира ситуацията политологът Димитър Ганев.  Според него, ще се реши поне част от..

публикувано на 25.01.21 в 17:11

До края на април в България ще преодолеем Ковид-19

Разговор в програма "Точо днес" с д-р  Сергей Иванов , вирусолог за новия щам на Ковид-19, дали да очакваме силно разпространение на вируса, и за развитието на инфекцията в следващите месеци, очаква ли ни трета вълна, или ще наблюдаваме успокояване на картината. Д-р Иванов каза, че в България проучвания за новия щам почти не се правят, това което е..

обновено на 25.01.21 в 16:32

Радиото пише най-честната история на България

Радиото пише една от най-професионалите и честни журналистически истории на България, а  БНР е медията с най-голям принос  в показването на живота, във вникването на живота, който водим, и неслучайно е лидер в доверието на аудиторията , каза по повод 86-тия рожден ден на  Българското национално радио медийният експерт Георги Лозанов ...

обновено на 25.01.21 в 16:30

Здравко Димитров търси помощ от държавата за боклука на Пловдив

Депото в Цалапица вече е запълнено и ако не се предприемат мерки, до година и половина може да се наложи боклукът на Пловдив да се изнася в други общини, подобно на столичните отпадъци преди години. Това каза пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров.  Затова, по думите му, е необходимо да се отвори нова клетка в завода в Шишманци и да се..

публикувано на 25.01.21 в 12:22

Модернизират Планетариума в Смолян с 4 милиона лева

Четири милиона лева се отпускат за модернизация на Планетариума с астрономическата обсерватория от ОП „Региони в растеж“ и от община Смолян. Освен цялостна реконструкция, ще бъде монтирано и ново оборудване в звездната зала. Ще се изпълнят и мерките за енергийна ефективност на сградата.  „Тежка беше миналата година за нас. На няколко..

публикувано на 25.01.21 в 10:46