Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каназирева дава месец да бъдат махнати новите бариери в центъра

Бариерите са незаконни, заяви областният управител

Община Пловдив трябва да премахне бариерите, монтирани на две места в центъра на града - ул. "Железарска" в квартал "Капана" и ул. "Дондуков" при сградите на БНР И БНТ. 

Решението на областния управител Дани Каназирева е взето на базата на извършена административна проверка. То трябва да се изпълни в срок от един месец и не подлежи на обжалване. 

Бариерата в "Капана" попада в защитена територия за опазване на недвижимото културно наследство, а проектът за монтирането на такова съоръжение и изграждане на караулка трябва да е съгласувано с НИНКН. 

Освен това регулирането на достъпа на превозни средства до въпросните улици нарушава режима за ползване на публичната общинска собственост, а за блокираното преминаване няма решение на Пловдивския общински съвет. 

Липсва и решение на Експертния съвет на Общинската комисия по безопасност на движението.

Каназирева отхвърля и аргументите на Общината, че бариерите са изградени по плана за противодействие на тероризма и са свързани с окончателния проект на генерален план за организацията и движението за всички улици. 

Ресорният заместник – кмет Йордан Ставрев заяви, че до момента в община Пловдив няма официално постъпило становище на областния управител за премахването на бариерите на ул. "Дондуков" и на "Железарска". "Ако бъде входирано, предстои обсъждане на решението на Каназирева и едва тогава щесе произнесем", каза пред Радио Пловдив Ставрев.

Той беше категоричен, че поставянето на двете бариери е законосъобразно. Приети са необходимите нормативни документи – заповед за утвърждаване на Генералния план за организация на движението, две решения на Общинския съвет.  "Ако има допуснат административен пропуск ще го отстраним", уточни Ставрев.

Междувремнно областният управител Дани Каназирева съобщи, че връща решението на Общинския съвет за одобряването на подробния устройствен план на квартал „Захарна фабрика“. 

Гласуваният план за регулация ще бъде върнат частично заради несъотвествия за четири имота, както в „Захарна фабрика“, така и в квартал „Тодор Каблешков“.  

Според Общия устройствен план (ОУП) въпросните имоти са определени за зелениена, а новия Подробен устройствен план (ПУП) променя тяхното предназначение. По-рано обаче има вече влезли в сила ПУП-ове.

„Когато има имот, предвиден за зеленина, теренът трябва да остане за това.  Промяната става първо в общия, а след това и в подробния устройствен план“ , уточни Каназирева.  Тя призова институциите да спазват тези стратегически документи, тъй като подобна промяна води до недоверие и обществено недоволство.

От областната администрация ще искат общините в региона да осигурят достъп до целия архив на ПУП-овете, за да може да се проследява историята на терените в годините.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Пловдив започват Кирило-Методиеви дни

С концерт и литийно шествие на ученици от Хуманитарната гимназия „Свети свети Кирил и Методий“ ще бъде даден старт на Кирило-Методиевите дни в Пловдив. Концертът ще се проведе в аулата на училището. В 11.45 от там ще тръгне литийно шествие, което ще премине по главната улица и ще завърши в Стария град. 

обновено на 10.05.24 в 08:06

"Дефиле Вино и гурме" в Стария град

Десетото юбилейно издание на фестивала „Дефиле Вино и гурме“ се открива днес в Пловдив и ще продължи през уикенда. На 16 локации в Стария град ще бъдат представени със свои щандове 55 участници – 43-ма винопроизводители и 12 производители на хранителни продукти. Сред по-известните места, които пловдивчани и гости на града вече познават, са..

обновено на 10.05.24 в 08:06

7 бременни жени се имунизираха срещу коклюш в РЗИ-Пловдив

7 бременни жени си  поставиха в РЗИ –Пловдив ваксина срещу коклюш в първия ден от въведените временни противоепидемични мерки заради епидемичното разпространение на инфекциозното заболяване.  Имунизацията срещу коклюш е еднократна, препоръчителна и безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, с намалено антигенно..

публикувано на 09.05.24 в 16:32

В Деня на Европа руски знамена се развяха на Альоша

Стотици пловдивчани поднесоха венци и цветя на паметника Альоша и почетоха 9 май – Деня на победата .  Слово произнесе руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която бе придружавана от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.  Редом до българските знамена граждани носеха и руски флагове. Част от гражданите заявиха, че на 9-ти май..

публикувано на 09.05.24 в 14:51

В "Трезора за идеи" сградата на БНБ е от библиотека и музей до обществена баня

42 предложения от 16 държави от 3 континента са получени в Община Пловдив за конкурса „Трезор за идеи“ за нова функция на старото здание на БНБ. Това съобщи заместник-кметът по култура Пламен Панов, като припомни, че идеите за преобразяване на сградата, която е паметник на културата, се събираха близо 2 месеца. В конкурса „Трезор за идеи“..

публикувано на 09.05.24 в 13:16