Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив чества 170 години от рождението на Вазов

Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

С голямо шествие в Пловдив ще бъде отбелязана 170-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. 

Шествието, което е организирано от Народна библиотека „Иван Вазов“ съвместно с Общината, ще тръгне от библиотеката, предвождано от духов оркестър и ще се отправи към паметника на писателя в Дондуковата градина. Пред монумента  ще бъдат поднесени венци и цветя, ще бъде произнесени и слова за народния поет, който е и родоначалник на съвременната българска литература.

Припомняме, че от 1880 до 1886 година Иван Вазов живее и работи в Пловдив. Това е  един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е  на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“, издават първото чисто литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“, чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори… 

В Пловдив Вазов пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пеещите фонтани отново пак радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Петима кандидат-студенти ще се борят за място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 11:23