Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съветниците в Пловдив си гласуваха по 2000 лева месечно

| обновено на 09.07.20 в 14:00

На закрита за гражданите сесия, заради по-строгите мерки срещу разпространението на Ковид-19, общинските съветници на Пловдив увеличиха възнагражденията си. Те приеха новия Правилник за работа на местния парламент, който беше внесен от представители на всички политически сили. 

 С приетото днес решение заплатата на председателя на ОбС-Пловдив Александър Държиков се увеличава от 1349 на 2680 лева, а съветниците ще получават 15 % от неговото възнаграждение, тоест по 402 лева за всяко заседание на местния парламент. Към тези пари се добавят и по 2% за участие в заседание на постоянна комисия на общинския съвет. Отделно се отпускат и представителни разходи, които са в размер на 40 % от възнаграждението на председателя на ОбС. 

На практика това означава, че месечната сума, която общински съветник ще получава, ще е над 2000 лева. В Правилника е записано, че председателя на ОбС получава 80% от възнаграждението на кмета на Пловдив, което е в размер на 3350 лева. „Така са преценили, така си оценяват техния труд“, коментира кметът Здравко Димитров. Той обясни още, че при това положение трябва да се направи така, че да се увеличат приходите в бюджета. Вече се наблюдават положителни тенденции, обяви Здравко Димитров. 

 От групата на БСП се обявиха против. Председателят Николай Радев призна, че е гласувал „въздържал се". „Да, популизъм е. Но все пак ние сме избрани от хората и трябва да отговаряме на техните очаквания. Ние оценяваме нашия труд като общински съветници, но смятаме, че сега не е момента за това решение. Не е добро послание за хората“, каза Радев. 

 С направената днес промяна в Правилника за работа на ОбС се дава възможност и за провеждане на онлайн заседания на местния парламент. Предложението беше прието с 34 гласа "за", 1 "против" и 6 "въздържали" се.

Още от категорията

Жена на 77 г. надви малолетни обирджии в Пазарджик

Полицията в Пазарджик задържа група малолетни, които са нападнали с цел обир възрастна жена с нож. 77-годишната жена е успяла сама да ги обезвреди, след което е подала сигнал в полицията. Нападението е станало през деня, на една от оживените улици. Жената се е прибирала от кооперативния пазар, когато изненадващо била обградена от четири момчета, а..

публикувано на 23.09.20 в 21:59

Потушиха пожар край Пазарджик

Напълно потушен е пожарът около пазарджишкото село Церово, който обхвана 100 декара, основно сухи треви и храсти. Гасенето е продължило близо 9 часа, като към пожарникарите от Пазарджик са се присъединили и служители на Държавното горско стопанство.  Спасена е смесена гора от 150 декара. Предполага се, че пожарът е предизвикан от човешка небрежност.

публикувано на 23.09.20 в 20:32

Осмокласник от ЕГ "И. Вазов" е с КОВИД-19, класът минава на дистанционно обучение

Ученик от 8 клас на Езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив е дал положителна проба за коронавирус в късния следобед днес, съобщиха от областния кризисен щаб. От утре целият клас ще бъде под карантина за 14 дни и преминава на дистанционно обучение. По преценка на Регионалната здравна инспекция учители засега няма да бъдат карантинирани. Предприети..

публикувано на 23.09.20 в 19:31

Разбиха контрабанден канал за износ на цигари в Пловдив

Престъпна схема за  износ на нелегални цигари за Европа разкриха служители на Икономическа полиция в Пловдив.  Те започнали проверка след получен сигнал от софийско търговско дружество, че от негово име пловдивска куриерска фирма изпраща пратки със стоки, като използва данните на столичното дружество без негово знание и съгласие. В хода на проверка в..

публикувано на 23.09.20 в 18:42

Съдът остави в ареста 4-мата, отвлекли и пребили мъж

Окръжен съд - Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо четирима мъже, обвинени в отвличане и грабеж. На 19 септември те отвлекли заради дълг мъж от Пловдив, ограбили го и му нанесли побой по пътя за хижа "Студенец".  Той успял да се добере до полицията, откъдето започнало бързо издирване. След няколко часа..

публикувано на 23.09.20 в 17:35