Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Opera Open се открива тази вечер на Античния театър

Фестивалът Opera Open се открива тази вечер на Античния театър с  мултимедийния спектакъл "Вратите на съня". В него са включени  произведения на Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен, Верди, Белини, Чилеа, Месиан, Орф и Арнаудов. Гала откриването ще бъде в два поредни дни  - днес и утре.  В  спектакъла гостува  прочутият тенор Камен Чанев, солисти, хорът, оркестърът и балетът на Операта.

 

Режисьор на "Вратите на съня" е Нина Найденова, диригент - Диан Чобанов, хормайстор – Драгомир Йосифов, хореограф – Мариана Крънчева, сценография и мултимедия – Петко Танчев, костюми – Николина Костова-Богданова.

"Спектакълът е с обърната гледна точка, като публиката е настанена на сцената на Античния театър и в  два сектора на театъра. Броят на местата е ограничен. Ще бъдат спазени всички мерки за безопасност. Публиката ще има възможност да влиза един час преди спектакъла, за да няма струпване.  Входът и изходът са единствено от към Тунела/ЮГ", съобщават  от Операта

Началото на оперната гала е от 21.15ч.

Преди това, на Римския стадион от 18 ч.  ще бъде открита фотоизложбата "Орфей" на Александър Богдан Томпсън. Експозицията съдържа 24 фотографии от спектакъла "Орфей и Евридика" от Глук на  световноизвестния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода. Събитието бе един от акцентите в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, представено по време на фестивала Opera Open. В нея са събрани емоциите на артистите  и мащабната  и оригинална сценография, вдъхновена наследството на траките  и Орфей, създадена специално за Античния театър.  

Александър Богдан Томпсън  е работил като певец и помощник- режисьор в Операта в град Есен – Германия. След това у нас  по проекти на Държавна опера – Пловдив, Софийска опера и балет, Държавнa опера – Русе, Драматичен театър – Пловдив, отразяването на проектите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, редица концерти и спектакли с популярни български и чужди изпълнители.

Инициативата е на Италианския културен институт и беше представена първо в София през месец юни, в Пловдив се организира със съдействието на отдел ""Култура, археология и културно наследство" и под патронажа на заместник -кмета Пламен Панов.

Тази година акцент във феста са  големи  български имена в оперното изкуство.  Гости на фестивала ще бъдат  четири генерации изпълнители, прославили България на най-големите оперни сцени по света. Примата Райна Кабаиванска ще присъства, за да отбележи 20 годишен юбилей на своя международен майсторски клас в НБУ и да представи италианската звезда Витория Йое, която е преминала през школата на легендарната българка. Звездната пловдивчанка  Соня Йончева, която покори сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери ще изнесе оперна Гала с оркестъра на Опера Пловдив за първи път на Античния театър.  На Античния театър ще чуем и концертмайстора на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам - Веско Ешкенази, диригентът на Филхармонията в Баден-Баден - маестро Павел Балев и световноизвестният Кирил Манолов, който бе провъзгласен за "Музикант на годината 2019" след ролята си във "Фалстаф" на Опера Пловдив.

Ще бъдат  представи  и  певци  от най-младото поколение български оперни изпълнители, които вече имат международна кариера. Още от категорията

"Срещите" празнуват 22 години в ефир

Тази събота „Срещите” стават на 22 години. Предаването, което не се уморява да пита - КОИ СМЕ? ОТ КЪДЕ ИДВАМЕ НАКЪДЕ ОТИВАМЕ?  На своя рожден ден водещата Людмила Сугарева избира да пита себе си. Слушайте, може и да ви е интересно. Цялото предаване е в звуковия файл.

обновено на 06.03.21 в 07:13

Пазарджишките творци показват "закъсняла" изложба

48 творби – живопис, графика и скулптура – на 21 автори представя от тази вечер в Галерия „Георги Машев“ в Пазарджик Дружеството на художниците в града.  Експозицията се открива в 17:30 часа, за да разкаже в образи преживяванията на творците от арт организацията през годината, в която България заживя с ковид-19.  „Това е традиционната ни..

публикувано на 05.03.21 в 15:28

"Моцарт и Салиери"- с премиера в Пловдивската опера

Следващата премиера от афиша на Държавна опера Пловдив е операта "Моцарт и Салиери" от Римски - Корсаков. Спектакълът е подкрепен от Министерството на културата по програмата за   творци със свободна професия, а поканата е от Пловдивската опера.  Режисьор е Елена Стоянова, която интерпретира  сюжета по текст на Пушкин, в който Салиери е убиецът..

публикувано на 05.03.21 в 11:56

Изложба за забележителните жени на Чехия и Словакия

Забележителните жени в чешката и словашката история ще гостуват в Пловдив с портретите си, събрани в изложба за тяхното дело. Тя се открива днес в Балабановата къща и единият от поводите е Международният ден на жената. Инициативата за експозицията е на Посолствата на Чешката и Словашката републики в София, както и на столичния Чешки център,..

публикувано на 05.03.21 в 06:21

Изложбата "Дами канят" се открива в галерия "Пловдив"

Дружество на пловдивските художници открива за 11-ти път изложбата „ Дами канят “. Творците  планират да завладеят ценителите на изкуството с магията на женското очарование в цвят и форма.  В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март и в очакване на настъпващата пролет, мартенското предизвикателство „Дами канят“ ще се случи..

обновено на 04.03.21 в 11:57