Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Opera Open се открива тази вечер на Античния театър

Фестивалът Opera Open се открива тази вечер на Античния театър с  мултимедийния спектакъл "Вратите на съня". В него са включени  произведения на Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен, Верди, Белини, Чилеа, Месиан, Орф и Арнаудов. Гала откриването ще бъде в два поредни дни  - днес и утре.  В  спектакъла гостува  прочутият тенор Камен Чанев, солисти, хорът, оркестърът и балетът на Операта.

 

Режисьор на "Вратите на съня" е Нина Найденова, диригент - Диан Чобанов, хормайстор – Драгомир Йосифов, хореограф – Мариана Крънчева, сценография и мултимедия – Петко Танчев, костюми – Николина Костова-Богданова.

"Спектакълът е с обърната гледна точка, като публиката е настанена на сцената на Античния театър и в  два сектора на театъра. Броят на местата е ограничен. Ще бъдат спазени всички мерки за безопасност. Публиката ще има възможност да влиза един час преди спектакъла, за да няма струпване.  Входът и изходът са единствено от към Тунела/ЮГ", съобщават  от Операта

Началото на оперната гала е от 21.15ч.

Преди това, на Римския стадион от 18 ч.  ще бъде открита фотоизложбата "Орфей" на Александър Богдан Томпсън. Експозицията съдържа 24 фотографии от спектакъла "Орфей и Евридика" от Глук на  световноизвестния режисьор, художник и хореограф Стефано Пода. Събитието бе един от акцентите в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, представено по време на фестивала Opera Open. В нея са събрани емоциите на артистите  и мащабната  и оригинална сценография, вдъхновена наследството на траките  и Орфей, създадена специално за Античния театър.  

Александър Богдан Томпсън  е работил като певец и помощник- режисьор в Операта в град Есен – Германия. След това у нас  по проекти на Държавна опера – Пловдив, Софийска опера и балет, Държавнa опера – Русе, Драматичен театър – Пловдив, отразяването на проектите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, редица концерти и спектакли с популярни български и чужди изпълнители.

Инициативата е на Италианския културен институт и беше представена първо в София през месец юни, в Пловдив се организира със съдействието на отдел ""Култура, археология и културно наследство" и под патронажа на заместник -кмета Пламен Панов.

Тази година акцент във феста са  големи  български имена в оперното изкуство.  Гости на фестивала ще бъдат  четири генерации изпълнители, прославили България на най-големите оперни сцени по света. Примата Райна Кабаиванска ще присъства, за да отбележи 20 годишен юбилей на своя международен майсторски клас в НБУ и да представи италианската звезда Витория Йое, която е преминала през школата на легендарната българка. Звездната пловдивчанка  Соня Йончева, която покори сцените на Метрополитън опера, Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери ще изнесе оперна Гала с оркестъра на Опера Пловдив за първи път на Античния театър.  На Античния театър ще чуем и концертмайстора на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам - Веско Ешкенази, диригентът на Филхармонията в Баден-Баден - маестро Павел Балев и световноизвестният Кирил Манолов, който бе провъзгласен за "Музикант на годината 2019" след ролята си във "Фалстаф" на Опера Пловдив.

Ще бъдат  представи  и  певци  от най-младото поколение български оперни изпълнители, които вече имат международна кариера. Още от категорията

"Изгубеният Пловдив" в календар на Историческия музей

Календарът за 2021 година "Изгубеният Пловдив" на Историческия музей в Пловдив  включва сгради и обекти на емблематични за града и безвъзвратно разрушени сгради и обекти. За всеки от тях освен оригиналните им снимки е включен и текст. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев  в интервю за Радио Пловдив разказва за тях.  Календарът започва с..

обновено на 04.12.20 в 12:00

Онлайн изложба на художниците от „Collegium pro arte+”

Преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов"  - Пловдив представят обща виртуална изложба. Тя се организира от „Collegium pro arte+” - творческо обединение на специалистите художници от НХГ.  Всички участници преподават по специални предмети в Художествената гимназия и са утвърдени автори с богати творчески биографии, и активна..

публикувано на 04.12.20 в 11:51

Християнството у нас се изповядва на битово и суеверно ниво

За духовните послания  и народната традиция в отбелязването на празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец / Никулден . Интервю с философа проф. Георги Каприев, университетски преподавател. Философът каза, че абсолютно удостоверена исторически е фигурата на Свети Николай. Неговите мощи са пренесени от град Мира, където е бил епископ и отиват..

публикувано на 04.12.20 в 11:12

"Срещите" в очакване на Рождество Христово

До големия ден, Рождество Христово, в "Срещите" ще  опитаме да  поразсъждаваме  пак върху вечните истини, върху нещата, които ни правят човеци. Започваме тази събота с питането: "Кога човекът се досеща, че заобикалящата го реалност е по-сложна от  повърхностната й предвидимост, че има едно трудно обяснимо тайнство.  Иначе казано, ще се потърсим сред..

публикувано на 04.12.20 в 09:59

"Извънредни мисли" - да запазим усмивките

Неизвестността ни разкрива и изненадва с неподозирани вътрешни светове. Понякога приято, понякога за жалост, не. Да се опитаме да запазим някакъв нормален ход - на ежедневието, на развитието си, на мечтите може би, се оказва предизвикателството на нашето съвремие. Как ще помнят идните, как ще оценят? Какви са изводите? Когато е рано за отговори,..

обновено на 03.12.20 в 14:04