Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите стихват до седмица, ако няма съществена промяна

Валентин Вацев: Отдавна трупано обществено недоволство ескалира в гняв

Ако нищо не се промени съществено, ресурсът за протести и демонстрации ще се изчерпи и ще спадне по естествен път най - много до една седмица.

Просто и най - ентусиазираният митинг в един момент приключва и това е естествен процес. 

Това заяви пред Радио Пловдив анализаторът Валентин Вацев, преподавател по геополитика и европеистика. 

Има различни скрити променливи

В тези протести не участва все още най - голямата партия в България БСП, отбеляза Вацев. 

Той обърна внимание, че отделни социалисти участват. Дори преди ден на площада, в т. нар. триъгълник на властта, сме видели самата председателка на социалистическата партия. 

Социалистическата партия не е политически ангажирана с тези протести

Няма никаква официална и формална линия на поддръжка и това създава интересни възможности. 

Ако днес или утре ръководството на "Позитано" се ангажира с тези протести, те могат да продължат съществено по - дълго. 

Ако продължава да не се ангажира, те ще свършат до една седмица. 

Дали е възможно БСП да се ангажира с протестите - зависи от хода на вътрешнопартийните процеси. 

Ако едното крило вземе връх, БСП няма да се ангажира. И обратното, ако другото крило вземе връх - няма да се ангажира.

Конкретни искания на десните ще изсушат протеста

Друга причина за стихване на протестите биха могли да бъдат опитите на т. нар. десни да вкарат в списъка от искания на протестите специфични искания от рода на лустрация, декомунизация и дерусификация, прогнозира Валентин Вацев. 

Не може отсега да се каже как ще се развият протестите. Зависи от участниците и от техните политически цели, категоричен е анализаторът. 

Няма пряка връзка между БСП и мотивацията на самия митинг, убеден е той. 

Действията на главния прокурор послужиха като детонатор

Твърде много българи смятат, че такова отношение към президентската институция не прави чест, посочи Валентин Вацев. И попита - нима не беше възможно тези президентски сътрудници, които бяха разпитани и обискирани, да бъдат поканени някъде извън сградата, примерно в самата прокуратура?

Българите се обиждат на държава, подчерта анализаторът и посочи, че в сградата на президентството, в президентската институция те виждат някакъв вторичен сакрален дълбок смисъл. 

Но това е само поводът - главният прокурор заработи като капсул- детонатор. Неволно, разбира се. 

Много сериозното разминаване на обществените очаквания с политиката на ГЕРБ - това е дълбоката причина за протестите според Вацев. 

Ужасно сбъркан политически морал 

Все още ми е трудно да повярвам в зрелостта на политическите лидери на България. По - скоро достатъчно узрели са социално-политическите низини.

Хората инстинктивно и стихийно усещат, че има нещо ужасно сбъркано в политическия морал на ситуацията. 

Корабът на закона плува в океана на морала - тези думи на немски философ припомни Вацев и подчерта, че нарушените морални устои - например чрез разгръщането на корупционна вълна, влияят и на законовите условия. 

Става дума за едно отдавна трупано обществено недоволство, което ескалира през последните 10 дена в гняв.

Когато обществени слоеве твърдят, че тази власт е неправедна, то тази власт вече няма физическо време да докаже своята праведност, убеден е анализаторът.

Натрупаха се системно и се мултиплицираха няколко политически причини.

Шансовете на широка ляво - дясна коалиция не са големи и те намаляват. 

Коронавирусът изигра своята роля 

Ние и досега дори не сме осмислили добре първите резултати, смята Вацев. Той посочи, че след такава дълга рестрикция, след такава дълга карантина хората са изнервени, общественото търпение е поизчерпано. 

Хората все по - трудно се отнасят с хумор към проблематиката на коронавируса. 

Търпението е изчерпано. Твърде дълго време хората бяха спирани да се разхождат, да общуват. 

Без съмнение карантинният срок винаги е тягостен, особено към края му, а той продължи дълго.

Икономическите последствия от коронавируса все още е рано да са осъзнаят. Те ще бъдат най - очевидни и осезаеми - ужасяващо очевидни и осезаеми, някъде към края на годината, като започнат студените месеци. 

Пропукан е икономическият гръбнак - дребният и среден бизнес у нас

В края на есента ще стане ясно доколко правителството на ГЕРБ е успяло да помогне на дребния и среден бизнес у нас. А този икономически гръбнак е пропукан, подчерта анализаторът. 

Правителството реално не успя да помогне на този икономически гръбнак, който е дребният и среден бизнес в България, обясни Вацев. Той отново повтори, че икономическите последици от коронавируса ще се усетят в края на лятото и началото на есента.  

Нас ни чака и трудна зима по същите причини. 

Цялото интервю на Емил Костов с Валентин Вацев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55