Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпространиха документи, намерени в кабинета на Узунов

Прокуратурата разпространи част от документите, открити при претърсването в петък  в кабинета на президентския секретар Пламен Узунов.

Иззетите книжа и документи са свързани с дейността на Народното събрание, Министерството на вътрешните работи, Антикорупционната комисия и самата прокуратура, съобщават от спецобвинението.

От прокуратурата уточняват, че съхраняваните материали не се отнасят до преките служебни отговорности и задължения на Узунов.

Сред тях - копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външно търговски договора.

Един от тези договори бил предмет на досъдебно производство на Специализирана прокуратура. Иззето е и копие на цялата преписка по искане на главния прокурор  до Народното събрание от 2017 година за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Манол  Генов.

Сред документите имало и копия от разпити пред съдия на свидетели, включително и такива с тайна самоличност. Прокуратурата ще проверява как президентският секретар е получил копие от преписката.

Сред намереното в кабинета му са и тефтери с ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се дали те представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната.

Според практиката си напоследък, в прессъобщението си спецпрокуратурата публикува и копия на част от иззетата документация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Румен Радев в Пловдив: Да изпълним заветите, нихилизмът не е изход

С тържествена заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив приключиха честванията за 139 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.  Съединението е най-вдъхновяващият епизод на българската политическа дързост, каза в словото си  предиздентът  Румен Радев .   Днес отдаваме дължимото на това поколение от светли личности, които..

публикувано на 06.09.24 в 21:20

Стотици наблюдаваха възстановката на Съединението на площад "Римски стадион"

Стотици хора се събраха на Римския стадион в Пловдив,  за да гледат във възстановката на събитията от 6 септември 1885 година.  В нея участваха десетки пресдставители на   комитет „Родолюбие“, калоферската дружина „Бачо Никола“, сдружение за антични и средновековни реконструкции „Сила" и гайдарски ансамбъл „Еподай".  Командвани от майор Николаев,..

публикувано на 06.09.24 в 20:39
ЦИК

ЦИК назначи районните избирателни комисии в Пловдив

Със свои решения от днес Централната избирателна комисия назначи Районните избирателни комисии за изборите за народни представители в 16-ти и 17-ти изборни райони - Пловдив и Пловдивски.  Заради липсата на съгласие по отношение на съставите на двете комисии при проведените консултации при областния управител ЦИК назначва двете РИК - за града и за..

публикувано на 06.09.24 в 17:41

Пловдив чества тържествено Съединението и празника на града

С тържествена програма, концерти и възстановка на историческите събития Пловдив празнува 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и своя празник. Честванията започнаха още сутринта в катедралния храм „Света Богородица“ с тържествен молебен, отслужен от Пловдивският митрополит Николай.   Полоожени бяха венци и..

обновено на 06.09.24 в 15:13

Митрополит Николай: Пловдив винаги е давал на България

С тържествен молебен в катедралния храм "Успение на Света Богородица" и поднасянето н а венци и цветя пред паметника на Гаврил Кръстевич в Стария град започнаха  тържествените чествания за 139 години от Съединението в Пловдив.  В словото си и пред официалните лица, общественици и граждани в храма - Пловдивския митроплит Николай отбеляза, че..

обновено на 06.09.24 в 14:22