Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуйте разговорите на Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов и с БСП депутат

Автор:

Прокуратурата публикува записани разговори на намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов и на депутата от БСП  Александър Паунов, който е  лидер на Комунистическата партия в България. Записите се публикуват със съгласието на наблюдаващите прокуриори в рамките на досъдебно производство за престъпление срещу републиката.

Става дума за записи, направени с прилагани спрямо Васил Божков специални разузнавателни средства. Те са от дните на протестите.

На 10 юли обвиняемият Васил Божков търси Огнян Стефанов и коментират протестите, главният прокурор и премиера. Божков казва, Гешев не ни е проблемът, ако спечелим властта, ще му орежем правомощията без Конституцията, както го направихме, ще го направим фигурант, какъвто е и президентът, след което обяснява, че основната му тактика е да удари Владислав Горанов и от там Бойко Борисов.

Същия ден има разговор на Васил Божков и с лице, за което от прокуратурата казват, че е Александър Паунов.

Разговорът е свързан с дебат в парламента във връзка с хазартните теми.

В разговора Паунов казва, няма леви, няма десни, тук става дума за спасяване на България. Ще поддържаме връзка тогава.

На 12 юли Божков отново говори с Огнян Стефанов като обяснява, че сега протестът трябва да е до дупка, за да се мачка Бойко Борисов. Правителството трябва да падне, трябва да падне и Гешев, казва в разговора, след това коментира какво ще се случи ако се стигне до служебно правителство, а ако в първото правителство повече от половината хора на Радев бяха хора на Шиши, казва в разговора Васил Божков.

Разпространяването на записите беше предшествано от изявление на говорителя на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева, която заяви, че:

"Ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти, политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля, всеки български гражданин да си отговори на въпроса, това ли искам. Българските граждани трябва да са наясно, че всичката тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднатите от тях стотици милиони, дори и милиарди левове".

По повод събитията от последните дни Милева обяви, че прокуратурата е подложена на "безпрецедентен натиск, целящ нейното унищожение":

Отговорът на Огнян Стефанов

"Разбира се, че си спомням тези разговори, откривате ли в тях нещо укоримо". Това каза пред БНР журналистът Огнян Стефанов във връзка с разпространените от прокуратурата записи на разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с него.

"Васил Божков не го познавам, контактувам с него единствено от професионален медиен интерес. Той може да е обвиняем, но това не е присъда. Всяка медия и журналист има желанието да се свърже и да чуе мнението му. Не откривам нищо укоримо в това, напротив".

Стефанов беше категоричен, че не е близък с президента Румен Радев, а е имал само три срещи с него.

"Имал съм поне 30 срещи с премиера Бойко Борисов, защо прокуратурата не ги извади", попита реторично журналистът и изрази учудване защо няма досъдебно производство и срещу Борисов, по което да бъдат приложени СРС.

Стефанов заяви, че протестиращите не са платени и той не знае дали са организирани от бизнесмена Божков, както и, че той не участва в организирането им:

"Нямам никаква роля в това. Не мога да отговарям за него. Не го познавам този човек. Носители на промяната са протестиращите, те са моите хора, те са на площада, Божков не е моят човек. Не смятам, че той може да е носител на промяната".

Журналистът заяви, че неговите очаквания са да си отиде един модел на управление и да се случи нещо, за което е протестирал още 1990-а година.

Стефанов каза, че в работата си е разговарял с много хора - министри, прокурори, но това не означава, че приема тяхното мнение.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Затварянето на Бетонния мост се отлага за лятото

Бетонният мост ще бъде затворен след 15 юни и трябва да е готов за Коледа . Договореност за това е постигната с ръководството на НКЖИ,  съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров.  Пускат движението по Модър-Царевец на 15 април, като при връзката с Хаджи Димитър ще има временна организация на движението докато траят ремонтните дейности по улиците Хаджи..

публикувано на 29.03.24 в 10:38

Земетресение стресна Девин и околността

Силно земетресение малко след 8.30 ч тази сутрин разлюля Девин. Трусът разтърсил земята хоризонтално с бучене. Според данните на НИГГГ-БАН - Секция Сеизмология, епицентъра му е бил между Девин и Пазарджик и е било с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер, на дълбочина 5 км.  Преди това в самият Девин е имало трус с магнитуд 3.8 по скалата на Рихтер,..

обновено на 29.03.24 в 10:11

Искат свалянето на председателя на ОбС в Пазарджик

В пазарджишкият общински съвет е внесено искане за отстраняване на председателя на местния парламент Найден Шопов от ГЕРБ. Предложението е на общинския съветник от коалиция „Заедно за силна община“ с мотив, че Найден Шопов , въпреки, че е бил кандидат за поста, е участвал в гласуването за председател на общинския съвет, което е конфликт на интереси...

обновено на 29.03.24 в 10:09

В Пловдив отбелязват 20 г. членство на България в НАТО

Кръгла маса, посветена на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО ще се проведе във Военния клуб в Пловдив.  Организатор на събитието е Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“.  Освен дискусия за основните приоритети на външната ни политика в края на ХХ век , довела до членството ни в НАТО, ще бъдат представени документални..

обновено на 29.03.24 в 09:03

Бившият районен кмет Ральо Ралев отново на съд

С разпити на свидетели и вещи лица в Окръжния съд продължава делото срещу бившия кмет на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев и двамата негови помагачи.  С тогавашната служителка на кметството Даниела Вълова и бизнесмена Иван Делевски поискали 60 хиляди лв от строителен предприемач за издаване на разрешително за строеж.  Обвинението сочи Ралев..

обновено на 29.03.24 в 09:03