Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов педиатричен и онкохематологичен комплекс ще има в УМБАЛ "Св. Георги"

Нов педиатричен и онкохематологичен комплекс ще бъде изграден в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

Проектът е на стойност 17 милиона лева. Средствата ще бъдат осигурени от държавата, като ще бъде увеличен капиталът на търговското дружеството. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който посети здравното заведение заедно с председателите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и здравеопазване Менда Стоянова и Даниела Дариткова.

Министър Горанов подчерта, че процедурата за осигуряването на финансирането ще бъде задействана веднага.

„Ще се опитаме още в следващия ден - има заседание на правителството, дано да успеем, тъй като има формални технологични особености - но във връзка съм с министър Ананиев, че в утрешния ден ще можем да вземем подобно решение - за увеличение капитала на болницата с парична вноска“.

В най-голямото педиатрично лечебно заведение в Южна България през миналата година са били хоспитализирани над 6200 малки пациенти от 21 от всички 28 области на страната.

„Да получават грижи в модерна база , отговаряща на съвременните изисквания е наша кауза от повече от две години“, каза началникът на клиниката по педиатрия проф. Иван Иванов:

„Това е един проект всъщност за създаване на нова клиника по педиатрия, в която да бъдат преместени клиниките по клинична онкология и клинична хематология за възрастни пациенти, но в основата на този проект са 4 етажа за клиника по педиатрия, така че тя да има нова съвременна сграда, с нова архитектура, с нови комуникации и най-вече - да бъде близо до цялата останала болница“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08