Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасянето на вот на недоверие е абсолютно необходимо

Георги Търновалийски
Снимка: БГНЕС

„Смятам, че всички в българското общество са наясно в какво състояние е държавата, корупцията. Затова хората са по улиците и по площадите. Корупцията и на децата е ясно, че е попила абсолютно всички сфери и се шири. Това не са само наши оценки, но и оценки на международни организации. Смятам, че решението на НС на БСП да бъде внесен такъв вот на недоверие е повече от необходимо. Това го показва обстановката в страната“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Георги Търновалийски, пловдивски депутат от БСП.

БСП внася пети вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", като за втори път темата ще бъде "корупция". Това ще се случи в 13.00 ч., когато парламентарната група ще внесе в деловодството на Народното събрание искането. БСП има достатъчно депутати за да събере нужните гласове за внасяне на вот на недоверие, но не и необходимите 121 гласа за гласуване в зала.

„Това са парламентарните възможности за да изразим ясно и категорично отношението си към управлението – чрез искания вот на недоверие. Чрез парламентарната трибуна, чрез мотивите и дебата, който ще проведем, ние ще изпълним конституционната процедура и възможностите, които имаме като парламентаристи. Да, ние сме наясно, че няма да получим подкрепа от нито една политическа сила в НС, но нека всеки да отговаря за действията си. Ние не можем да премълчаваме това, което се случва в държавата“, коментира още Търновалийски.

Георги Търновалийски не се ангажира с коментар за разпространените от прокуратарата записи на телефонни разговори на Васил Божков, включително и с народния представител от групата на „Коалиция за България“ Александър Паунов.

„Какво очаквате да коментирам? Колегата е политик с опит. Той ще отговори на всички въпроси, които има към него. Не мога да коментирам един разговор по телефона. Още повече – не съм разговарял с него, не съм го чул. Той сам е решил да напусне ПГ на „Коалиция за България“. Това е негово решение“, каза Търновалийски.

Цялото интервю с Георги Търновалийски можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33