Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако вотът не мине, напрежението ще се покачва всеки ден

Снимка: Емилия Костадинова

Парламентарната група на "БСП за България" внесе в деловодството на парламента пети вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", като за втори път темата е "корупция". БСП иска и оставката на главния прокурор Иван Гешев. 

От БСП призоваха народът да ги подкрепи и да излезе на протест. Те определиха ежедневните протести като справедливи. 

ГЕРБ превърна България в олигархично благо

"Не е само един случай. Цялото управление на ГЕРБ в последното му издание е свързано с корупция."

Това заяви пред Радио Пловдив депутатът от БСП Александър Симов, коментирайки избраната тема за вота - корупция. 

Той припомни, че изключително силни корупционни моменти могат да се открият и при кризата с безводието на Перник, която стана повод за вота на недоверие към правителството, поискан от БСП през януари. 

То не беше Апартамент гейт, къщите за гости ..., въобще всички онези схеми, с които ГЕРБ демонстрират наглото си незачитане на законите, обобщи Симов. 

Органите за борба с корупцията не работят

Шампиони сме по антикорупционни органи и стратегии, заяви Александър Симов. 

В България толкова хартия сме унищожили, за да правим антикорупционни стратегии, че ако хартията решаваше нещо, в България не трябваше да има нито един корумпиран чиновник.

За съжаление, в България цялата показност за борбата с корупцията се провали, обобщи депутатът. 

Той посочи, че КПКОМПИ е блокирана още от създаването й. Симов припомни, че последният председател на комисията беше изпратен спешно като посланик при положение, че се беше уредил с тераса колкото футболно игрище.

Вотът и протестите

Точно темите за корупцията възпаляват хората, които излизат на протести. Повече не може да се търпи. Виждам, че ножът е ударил до кокал, подчерта депутатът от БСП.  

Вотът трябва да е последният инструмент. Само че, се оказва, че той е единственият, коментира Александър Симов.

Избирателната работа на прокуратурата

Главният прокурор стои със широко затворени очи срещу фрапантни случаи и не се самосезира, отбеляза представителят на левицата. 

Защо прокуратурата не се сезира за твърденията, че Божков е финансирал ГЕРБ постоянно, риторично попита Симов. 

Именно действията на прокуратурата изкараха хората навън. 

Ако има сценарий, то основният сценарист е Иван Гешев, посочи депутатът социалист. 

Коментарите на ГЕРБ 

Симов нарече политическо фентъзи коментарите на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че волно или неволно БСП е съучастник в опита за влизане с взлом в сградата на бившия партиен дом по време на протестите миналата нощ. 

Тази власт би казала всичко, за да спаси собствената си кожа и да докрета до края на мандата, категоричен е депутатът от БСП. 

Симов подчерта, че от БСП са против всякакви прояви на вандализъм, но посочи, че не може заради 15 - 20 вандала да се приписва на целия протест характера на организирана престъпна група. 

Конфигурацията в пленарна зала

Този път вотът е по - различен. Гласуването по него ще покаже кой от коя страна на барикадата стои. 

Ще стане ясно къде е разделението вътре в самия парламент, обясни Александър Симов. 

Имаме две политически реалности - тази на затворения парламент и тази на гражданите, каза депутатът. 

ДПС са отказали да проведат разговори с БСП за вота, а от „Воля“ са заявили, че ще го подкрепят, ако заедно с него бъде внесено искане за импийчмънт на президента. 

По думите на Симов, това е начин "Воля" отново да се впишат в управляващото мнозинство, само че да имат и вратичка за излизане при кризисна ситуация. 

Гласуването ще е изключително знаково и показателно кой на коя страна застава и тези, които застанат на страната на властта и това тотално пропаднало управление, ще си носят политическите последствия. 

Ако вотът не мине, напрежението ще продължи да се покачва с всеки следващ ден, тъй като хората, които са на улицата, няма да се примирят с някакви палиативни действия. Те настояват за оставката на Борисов и Гешев и ще бъдат упорити докрай в своето търсене, убеден е депутатът от БСП. 

Цялото интервю на Екатерина Костова с Александър Симов е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33
Елена Дариева

Новото в кампанията за вота е включването на кметове в листите

Политическите прогнози и анализи в програма "Точно днес" правим със социолога Елена Дариева , от агенция "Насока". Тя открои в началото, че големият въпрос за доверието е ключов за избирателната активност, както и за решаването на другия въпрос, как ще се състави управляващо мнозинство в 51-то Народно събрание.  Социологът отбеляза, че наближават..

публикувано на 26.09.24 в 10:26
Стою Стоев, председател на правната комисия в Народното събрание

Пловдив няма проектна готовност за бюджетните 100 млн. лева

В програма "Точно днес" говорим за политика преди поредните извънредни избори със  Стою Стоев  - втори в градската и областната листа на коалиция ПП-ДБ. Народният представител в 50-то НС каза, че този парламент е показал, че голяма част от партиите не са готови за важните крачки на България.  "Нямам друг акцент за това народно събрание, още един..

публикувано на 26.09.24 в 09:53

Новото издание на "ТексТейлър Експо" започва в Пловдив

Международното изложение за текстил и мода " ТексТейлър Експо 2024 " ще се проведе от 26 до 28 септември 2024 г. в Пловдивския панаир.  Изложителите ще са от 8 държави - Белгия, България, Индия, Испания, Италия, Пакистан, Румъния и Kитай.  Посетители идват от 21 държави - Австрия, Бангладеш, Бруней, България, Великобритания, Германия, Индия,..

публикувано на 26.09.24 в 07:15