Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен протест се очаква в Пловдив

| обновено на 16.07.20 в 16:12

Пловдивчани ще излязат на масов граждански протест днес. 

Очаква се той да е най-мащабен от началото на шестдневните антиправителствени демонстрации и в него да се включат жители от цялата област.

Шествието ще тръгне от паметника на Съединението в Пловдив в 19 часа, ще мине през Главната улица и ще стигне до общината. Обратният маршрут ще е през Тунела и бул. “6-ти септември” отново до площад “Съединение”.

Част от бул. „Цар Борис III Обединител“ се затваря за движение на пътни превозни средства тази вечер – 16 юли (четвъртък), от 20:30 до 21:30 ч. Ограничението обхваща двете платна на булеварда от кръстовището с ул. „Граф Игнатиев“ (при бившата сграда на „Патологична бременност“) до кръстовището с бул. „Шести септември“. Това съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“.

В същия интервал от време се спира движението на ППС и по бул. „Шести септември“ в отсечката от „Баня Старинна“ до площад „Съединение“.  Причината за временната организация е провеждането на шествие.

Автобусите по 14 линии от масовия обществен вътрешноградски транспорт – №1, 4, 7, 9, 11, 15, 20, 22, 26, 27, 37, 44, 93 и 99  ще са с променени маршрути. Част от тях ще минават по бул. „Източен“, а останалите – по бул. „Руски“ и ул. „Победа“. 


"Миналата седмица в петък бяха около 1000 души, днес очакваме поне три пъти повече - може би, 3 - 4 000 човека поне.

А отговорили на събитието са над 5000 човека като заинтересовани или като хора, които ще дойдат. Почти всички наши познати, сподвижници, съмишленици са казали, че ще присъстват тази вечер. Така че, една цифра от 3 - 4 000 човека е доста възможна."

Това заяви пред Радио Пловдив една от организаторките на протеста Добромира Костова, общински съветник от Демократична България и член на НС на Зелено движение.

От защита на природата към защита на държавата

Тя припомни, че народното недоволство е започнало още с двата големи протеста в защита на българската природа - събитията, свързани със строежа на подпорната стена в Алепу, предложенията за промени в Закона за биоразнообразието, което щеше да доведе до допълнително застрояване на българските брегове. 

В деня на втория протест Христо Иванов искаше да покаже как един български бряг е завладян. Опита се да отиде на плаж, който по конституция е български и всеки български гражданин има достъп до него. Но той беше брутално изгонен от служители на НСО. Българският флаг беше поруган.

И оттогава вече наистина, след като ги видяхме тези събития, се отпуши едно огромно недоволство. 

Държавата е завладяна от групировки

Това което видяхме е, че нашата държава е завладяна от групировки, може би.

Правителство, главен прокурор, прокуратура не знаят кой за какво отговаря.

Ние като граждани видяхме едно зависимо правителство, една зависима прокуратура и искаме това да престане.

Протест срещу мафията

Ние наистина виждаме, че мафията е завладяла управляващите, а не трябва да е така.

Управляващите реално са хората, тъй като те със своя глас на избори отиват гласуват и със своя глад избират своите избраници, които трябва да ги управляват в името на народа, а не в името на знайни и незнайни групи от хора.

Искаме оставката на Бойко Борисов. Искаме оставката на главния прокурор, подчерта Добромира Костова.

Днес е денят за протест

Всеки ден има протести. Този протест сме го обявили като по - масов, защото някои хора не могат всяка вечер да са на протести. И това е идеята - ако някой все пак иска да отиде на протест, ето това е денят, днес е денят.

Следим за провокатори 

Не е невъзможно и в Пловдив да се появят провокатори. Нашите искания и поведението ни са мирни. Надяваме се да не се допуснат никакви провокации.

Ще следим. Обикновено провокаторите много бързо се забелязват. Ще имаме доброволци с жълти ленти и те ще следят. 

Цялото интервю на Иванка Петкова с Добромира Костова е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им. Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимен

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24