Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Излизане от съня" – юбилейна книга на Георги Борисов

Поетичната книга  "Излизане от съня" на Георги Борисов, издане на "Жанет45",  събира в 350 страници стихове и поеми, които започват от 70-те години . За избора им Георги Борисов подчертава участието на редактора Борис Христов. В интервю за Радио Пловдив той отбеляза и приноса на издателство Жанет45 , което издава книги във време на "духовна пустош, когато се затварят книжарници и хората търсят стотинки по джобовете си ..."
"Търсил съм свободата, любовта, простора, искал съм да не нося униформи, да не нося шапки..." 
Метафизичното заглавие "Излизане от съня" е ясно да се разчете, казва още Георги Борисов, но  като паралел с това, което сега се случва, той смята , че сме в състояние на излизане от съня, но не трябва да влизаме в друг сън, а ако все пак заспим, да оставаме дежурни".
"При безспорната си дарба на поет, Георги Борисов никога не е заемал висок административен пост до 1989 г., но винаги е бил на особена почит сред ценителите на изящните изкуства. И тази почит се дължи не само на поетическите му изяви, но и на огромната му заслуга за развитието на българската култура като редактор (повече от 30 години!) на легендарното списание „Факел“ и като директор на учреденото от него през 1995 г. независимо издателство за българска и чуждестранна литература „Факел експрес“, продължило да издава списанието и да приобщава българските читатели към творчеството на забележителни и често пренебрегвани у нас в името на лесната печалба творци. Този свой изключително взискателен вкус и отношение към работата Георги Борисов неизбежно прояви и като главен драматург на Народния театър «Иван Вазов» – след такива негови предшественици като Пейо Яворов и Николай Лилиев… Дали делото му е обреченост, дали е търсене на друга душа, дали е част от изпепеляващия труд на професионалиста, на когото Георги Борисов е в състояние да се поклони доземи… но резултатът е завладяващ:
Лети сама душата ми и все по- силно свети...  "

 Мариана Тодорова

Цялото интервю с Георги Борисов е в звуковия файл. 

  

Още от категорията

Великите европейци - Октавиан Август, втора част

Момчето Гай Октавий, бъдещият първи император, известен като Октавиан Август, е роден през 63 г. пр.н.е., в Рим, в семейното имение на хълма Палатин, тоест, на пъпа на света.  По бащина линия, Октавиите са известна плебейска фамилия. Но не си представяйте плебеите в Рим според комунстическата риторика – като бедни и безправни хора. Те са..

публикувано на 05.05.21 в 10:21

"Здравей, Армения" започва с изложба „Арцах – изгубен в мира“

Четвъртият международен фестивал „Здравей, Армения“ започва с фотоизложбата „Арцах – изгубен в мира“ Фондация „Аракс“ – Пловдив кани на първото от поредицата културни събития в рамките на Четвърти международен фестивал „Здравей, Армения“ – Фотоизложбата с фотограф – Гилад Саде, Израел. Откриването е на 05 май 2021 г. от 19,00 часа в Цар Симеоновата..

публикувано на 05.05.21 в 09:55

Докосването до шедьоврите трябва да бъде отгледано

Едно много съкровено обръщение към пиано в мрежата във време на безпрецедентно затваряне на света, привлече интереса не само на десетки приятели на автора  на посланието, но и на всички, за които музиката означава свобода и красива емоция.  Доц. Красимира Филева е преподавател по пиано в АМТИИ  "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив и с поредица..

публикувано на 04.05.21 в 12:16

Клисура гостува на Стрелча с изложбата "Златният трън"

В Историческия музей в Стрелча за пръв път гостува мобилна изложба. Културният институт ще бъде домакин на експозицията "Златният трън", дело на Исторически музей - Клисура. "Златният трън" разказва за пътя на маслодейната роза от Анадола до малкото подбалканско градче Клисура. Виждайки за първи път растението, клисурци присмехулно го нарекли..

публикувано на 04.05.21 в 11:56

Преге - предаване за света на книгите, 01 - 07 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 01.05.2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Христос Воскресе! - Великденски разкази за любовта 156 стр., ок. 2А, Паритет, 2021. Никос Казандзакис. Последното изкушениел 3-то изд. тв. к. 600 стр., 6А, Ентусиаст, 2021. Рафаело Джованьоли. Спартак...

обновено на 03.05.21 в 17:11