Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карлово е кулминацията за 183 г. от рождението на Васил Левски

| обновено на 18.07.20 в 20:06
9
Зарята в Карлово
Снимка: Пресцентър Областна администрация Пловдив

В родния град на Левски – Карлово тържествата по случай 183 годишнината  от рождението на Апостола започнаха рано сутринта с литургия в храма „Свети Николай“. На площад „Васил Левски“ бяха издигнати знамената на България и на Карлово и беше отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му. 

По традиция бяха посрещнати и участниците в Националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски“.  В продължение на няколко дни 150 души - малки деца с родителите си, ученици и техните преподаватели, студенти, представители на неправителствени организации, туристи - ветерани заедно вървяха в 7 лъча през Стара планина по стъпките на човека, дръзнал да мечтае и воюва за обединена България. 

Инициативата е с 26 годишна история. И тази година походниците огласиха площад Васил Левски с възгласа: "Левски, Дяконе, Апостоле, ура, ура, ура!" И споделиха с какво ги вдъхновява личността на Апостола: 

"Левски за мен е един от най комплексните сложни хора, неразгадани досега. И това, което най-много ми харесва, е, че всяка година когато идвам тук, откривам нови неща или си доизмислям нови неща, които ми помагат след това да бъда още по-добър човек".

С богата програма 183-тата годишнина от рождението на Апостола отбеляз и Националният музей „Васил Левски“. А в 21 часа с възрожденски песни в изпълнение наживо от тримата тенори започна тържественият митинг – заря. 

След като прие тържествения строй на 61 Стрямска бригада, председателят на Парламента Цвета Караянчева произнесе слово пред множеството. В него тя заяви, че днес не се нуждаем от месии, "калпави родолюбци" и нравоучители, а от водачи, готови да се отрекат от себе си за общото благо:

"Днес вместо права, отстояваме правомощия. От чуждо име съдим. Допуснахме в речта си думи, които не струват и грош. Но така, както учим децата си на признателност, така трябва да учим себе си на разкаяние и смирение" - допълни председателят на Народното събрание. Словото й завърши с думите: "За да бъде човек свободен, трябва да желае свобода и другиму. Свобода пълна, свобода лична, свобода народна. Поклон, Апостоле! Да живее България!" 

Пред паметника на Апостола военослужещи от карловската бригада положиха Гирлянд на признателност, след което венци и цветя бяха поднесени от името на държавни и общински институции, политически партии, патриотични комитети и организации, граждани. След химна на България, изпълнен от Военния духов оркестър на площада с името на Васил Левски, небето над Карлово се озари от празнични илюминации, в края на които прозвуча "На многая лета".

Церемонията, която бе събрала стотици карловци и гости на града, сред тях и редица официални лица, се излъчи пряко от Българското национално радио. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 13:42

Пазарджик наследи още близо 6 млн. лв. дълг от екипа на Тодор Попов

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева  неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината.  Неизгоден договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025-та година, задължава общината да плаща по 115 хиляди лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по..

публикувано на 13.07.24 в 13:40

Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря

Община Хисаря се нуждае спешно от доброволци, които да помагат на пожарникарите за гасенето на пожара в района на кв. Миромир.  Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите Тази сутрин е решителната фаза за гасенето на огнената стихия, затова е необходимо в гасенето да се включат колкото може повече хора. Това..

обновено на 13.07.24 в 13:18

„Хоро при извора“ във Велинград

Велинград е домакин на двудневен фестивал „Хоро при извора“, в който ще се включат над 700 танцьори от всички краища на България и състави от Босна и Херцеговина.  Това е 11-то издание на фестивала, който по традиция ще започне с дефиле на танцовите групи от парк „Вельова баня” до площад „Н. Гяуров” в центъра на Велинград. Там ще е официалното..

публикувано на 13.07.24 в 09:21

В Средна гора остана един, но мащабен пожар между Михилци и Хисаря

Сложна остава обстановката в Средна гора, където вчера горяха четири пожара в района на Хисаря и близки села.  Спешно набират доброволци за гасенето на пожара край Хисаря Две от огнищата вече са потушени, но другите две са се обединили в един пожар, който обхваща голяма площ между село Михилци и Хисаря. Това съобщи пред Радио..

обновено на 13.07.24 в 09:10