Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив отбеляза рождението на Апостола на свободата

4
За почест пред делото на Апостола!
Снимка: Пресцентър Община Пловдив

"Реалист сред мечтатели, мечтател сред живеещите за единия хляб, черноработник сред учени глави, скромен и честен, той ни остави словата, които и днес да ни ръководят в земните ни дела „ За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все едно да вървим, ако ще бъдем хора”. 

Така определи Васил Левски в словото си за него историкът Рада Банялиева, директор на Музея на авиацията в Крумово. Тя го произнесе пред пловдивчани, събрали се пред паметника на Апостола на централната алея на Бунарджика, за да положат цвете по случай 183 години от неговото рождение. 

 тук пред паметника на Апостола е добре да се замислим какви са в днешно време измеренията на паметта. И ако се запитаме дали в тази световна пандемия на срутени паметници е възможно да бъде премахнат паметник на Левски, ще ви отговоря абсолютно и убедено НЕ! Защото това ще е краят на армията и държавата ни, а младите хора тук няма да го позволят" - каза още в словото си Банялиева.

Сред официалните лица на честването бяха бригаден генерал Димитър Петров – командир на авиобаза Граф Игнатиево, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заместник областния управител инж.Димитър Керин, заместник-председателят на Общински съвет Пловдив Димчо Петров, заместник-кметове на райони, общински съветници, общественият посредник към Община Пловдив Борислав Стаматов. 

По традиция участваха и представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър, венценосци, членове на Общински комитет „Васил Левски“ и комитет „Родолюбие“ и граждани, за които поклонът пред Левски не е по служба. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Държавата ще помогне на пострадалите, премиерът призова да не се политизира

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че проблем с оставката си няма, защото и преди го е доказвал. В отговор на искането на част от парламентарните формации той и вътрешният министър да подадат оставки заради несправяне с пожарите, той призова депутатите да напуснат климатизираните зали и на място да се информират за тежката ситуация, която..

публикувано на 18.07.24 в 12:30

ПОбс придвижва процедурата за строеж на новото Околовръстно

Общинският съвет на Пловдив единодушно прие предложението за безвъзмездно прехвърляне на АПИ правото на собственост на недвижими имоти - частна общинска собственост в местността „Бей Кър“ в ЖР “Тракия“ за реализирането на новия лъч на Околовръстното шосе.  Двата имота са с големина около 2,1 дка, като те се намират в зоната на кръстовището, което се..

публикувано на 18.07.24 в 11:48

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да изстрелва с оръдия вода, за да се гасят пламъците,..

обновено на 18.07.24 в 11:45

Левски е нашата национална съвест!

Пред паметника на Левски на Бунарджика Пловдив отдаде почит към великото дело на Апостола по случай 187 години от рождението му. „ Както никой друг от нашите национални водачи, Левски заявява, че българският народ се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието. Щото така ще бъдем равни на другите..

публикувано на 18.07.24 в 11:43
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев отива при пожара в Отец Паисиево

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети района на село Отец Паисиево, който е сред засегнатите от огнената стихия, съобщиха от правителствената информационна служба.  На място с премиера ще бъде също министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на оперативния щаб за борба с пожарите, създаден със заповед на..

обновено на 18.07.24 в 10:40