Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК ще даде още пари на МБАЛ "Свети Мина"

| обновено на 22.07.20 в 17:29
проф. Петър Петров, директор на МБАЛ "Св. Мина" - Пловдив
Снимка: trud.bg

МБАЛ "Св. Мина" ще сключи договор със здравната каса в Пловдив за финансиране на две клинични пътеки - тази, по която се лекуват пациенти с COVID, както и по още една - за лечение на случаи на пневмонии, подозрителни за COVID.

Това няма да увеличи бюджета на болницата, но ще лекуваме по - малко пациенти в детското отделение и АГ-отделението, от които вземаме легла за пациенти с коронавирус.

Това съобщи пред Радио Пловдив управителят на общинската болница "Св. Мина" проф. Петър Петров след проведена днес среща в НЗОК.

Това ни дава глътка въздух, тъй като поне ще имаме договор да лекуваме пациентите с коронавирус за диагнозата, с която ги приемаме. И нещо, което не го очаквах - ще имаме договор и за пациентите с пневмонии, коментира проф. Петров. Той уточни, че досега болницата не е имала финансиране по такава пътека и е трябвало тези пациенти или да не ги приемат, или да ги лекуват за сметка на болницата. 

Парите за коронавируса

Няма пречка да бъдат осигурени по 1000 лева на работещите на първа линия медици за месеците, в които в болницата са лекувани пациенти с COVID-19. 

Това са уверили днес от здравното министерство, посочи още директорът на МБАЛ "Св. Мина". Той се надява тази добра новина да успокои донякъде работещите в болницата.

Проф. Петров отново подчерта колко трудно се набира персонал за COVID-отделението. Вчера е постъпил още един лекар - доброволец и така в отделението вече има трима лекари и половина - трима на пълна щатна бройка и един на половин щат.

Готовността за стачка

Предстои среща на директора със служителите на болницата, на която той ще обясни, че касата разполага с ограничен обем средства, затова и заплащането по клиничните пътеки е така структурирано. 

Това обяви проф. Петров по повод искането за увеличение на лимитите на болницата от 311 000 на 450 000 лева и готовността за стачка, ако това не се случи. 

Заради лимитите, определени от Здравната каса, парите не стигат нито за заплати, нито за консумативи. А тези лимити са на база заработеното приз миналата година, обявиха от КТ "Подкрепа" в болницата.

Директорът подчерта, че управителят на Здравната каса е обещал, че ако има възможност, през септември болницата ще получи изравнителни за изработеното над лимитите през тези месеци.

Не би трябвало да имаме искове от самите служители, тъй като заплати не сме бавили. Колкото и да е трудно на болницата, заплатите се получават на точния ден в пълния размер, заяви директорът.

Дълговете на МБАЛ "Св. Мина"

Основният дълг на болницата е в размер на 265 000 лева. Другите са оперативни, а не просрочени задължения - например за доставки на храна. Много малка част от тези оперативни задължения са просрочени през последните месеци, увери директорът. 

Гласувания днес от Общинския съвет заем от 270 000 лева за болницата ще го покрием на 100% и ще дължим на общината, но без лихви, без да се увеличава обемът на дълга на МБАЛ "Св. Мина", коментира проф. Петър Петров. 

Той изрази надежда скоро да могат да започнат да обслужват този заем, а ресорният заместник- кмет го е уверил, че се надяват да постигнат договорка с кредитора за намаляване на част от лихвите.

Трудностите са предизвикателство

Ако беше лесно, нямаше да има предизвикателство. Така професорът отговори на въпроса има ли намерение да се кандидатира за постоянен управител на общинската болница "Св. Мина".

Човек, решавайки такъв проблем, може да каже, че е постигнал нещо. 

Цялото интервю на Неда Велкова с проф. Петър Петров е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35