Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болниците ще се претоварят при ръст на болни от Covid-19

„Ако още малко този пик се задържи, системата ще придобие доста неприятни претоварващи симптоми“, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ „Свети Георги“ и заместник-председател на РК на Лекарския съюз в Пловдив по повод поредния рекорд в броя на заразените от Covid-19 у нас. За последните 24 часа са установени 330 нови случая, а 30 от тях са в Пловдив.

Той подчерта, че щабовете в Пловдив и областта се опитват да предвидят ситуацията и да не се стига до претоварване на системата.

„Надявам се, че няма да се стигне до ситуация, при която да обявим, че Пловдив няма възможност да поеме повече болни. Проблемът донякъде ескалира, защото е грешка, че оставиха епидемията да се разгърне и спряха на ниво болници, на ниво лекари, на ниво медицински персонал. Много по-далечен трябва да е фронта. Противоепидемичните мерки не трябваше така да се разпускат", каза още Чифлигаров.

Очакван пик на броя на заразените у нас

„Истината е, че в момента, в който се разтовари ограничителната част в мерките по отношение на Covid-19, беше ясно, че ще има ръст на заболеваемостта и увеличение на броя на хоспитализираните пациенти. Но разчитахме, че все пак сме в 21 век и хората са достатъчно цивилизовани да разберат какво е пандемия, какво е епидемия, как е редно да пазим самите себе си. Надявам се, че вече всички са разбрали, че този вирус го има и той има определена заразност. И за съжаление, част от пациентите загиват в резултат на този вирус. Това касае не само пациенти, които имат някакви хронични заболявания, но засяга и хора без декларирани заболявания към момента на възникване на това тежко страдание“, коментира доктор Чифлигаров.

Той препоръча на участниците в протестите да носят маски и да спазват нужната дистанция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23