Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Intelligent Music Project: Позитивни послания с последствия

Един добър проект може да се разгърне, но повечето рядко надскачат потенциала си. Тъкмо това надскачане маркира пътя на Intelligent Music от благороден опит за популяризиране на българската музика в преливане на концепцията към един мащабен международен проект, изпълнен с важни послания. 

  В днешно време рядко може да се каже че текстовете в една колекция от албуми са на нивото на музиката в тях, но в случая това е точно така. Хармонията, любовта и себепознанието са основни теми на Intelligent Music Project, а всеки един от тези материали проследява по своеобразен начин търсенията на Човека от 21 век. Така, на практика всеки от албумите на проекта може да бъде разглеждан като щрих от духа на своята епоха. Нещо повече, посланията на Intelligent Music Project се достатъчно силни, че във времето да привличат все повече и повече музиканти от различни точки на планетата. Още по-добро е, че градивното развитие на проекта има притегателна сила, дори за редица личности със сериозен принос към музиката като цяло. 

  Един от най-важните международни участници в Intelligent Music е първият сред тях - мистър Джон Лоутън,  който е най-добре познат като фронтмен на Uriah Heep между 1976-1979 г.  Англичанинът демонстрира истинска класа зад микрофона в пилотния албум “The Power of Mind”, а енергията и харизмата му са определящи за облика и на втория материал “My Kind O’ Lovin’”. Без Лоутън парчета, като “Mind Power” или “No One Can Deny It” нямаше да имат същата тежест, а вокалистът изглежда е основната причина вторият материал да има една подчертано по-твърда рок нотка. 

  Всъщност, “My Kind O’ Lovin” е необходимата стъпка напред за проекта Intelligent Music Project. Първият материал трябва да постави добра основа, но вторият албум винаги е ключов, защото води или нагоре, или надолу. В “My Kind O’ Lovin’” се е случило първото, а разрастването на бандата е основна причина за това. Този път проектът привлича Джоузеф Уилямс (вокали) и Саймън Филипс (барабани и перкусии), а любопитен факт е, че двамата музиканти са били членове на на групата Тото, но по различно време. Уилямс и Филипс имат огромен опит в рока, но отношението е дори по-важно -  барабанистът е толкова увлечен от проекта, че записва в собственото си студио Phantom Recordings своите партии, както и вокалите на певеца. В последствие, Саймън Филипс дори става един от постоянните участници в Intelligent Music Project, а отчетливия му стил се превръща в един от най-важните стълбове на звука на поредицата. 

  Различен подход за Intelligent Music Project, който е реализиран за първи път в този албум, е ротацията на вокалистите Джон Лоутън и Джоузеф Уилямс на микрофона в различните песни от албума. Опитът е повече от успешен, тъй като двамата имат различен стил на изпълнение и това обогатява значително цялата продукция. При всички положения, позитивният опит от колаборацията между Лоутън, Филипс и Уилямс от една страна, и българските музиканти в “My Kind O’ Lovin’” от друга, задава тон за по-нататъшно развитие на един солиден международен проект. 

Трябва да се отбележи, че българските артисти допринасят значително за качеството на поредицата, въпреки че (с изключения, разбира се) тези местни музиканти най-често са различни във всеки един от материалите.

  Една от водещите характеристики на Intelligent Music Project е отвореността на проекта към нови и нови идеи. Натрупването на тези идеи определено води до качествени подобрения, защото в третия албум “Touching The Divine” музиката вече е дело на една истинска  супергрупа. В този материал се включват артисти като джаз/рок басистът Нейтън Ийст, който е свирил с легенди като Ерик Клептън и Майкъл Джексън. Китаристът пък е Том Пиърс - сешън музикант, записвал с имена като Фил Колинс, Роджър Уотърс и...Майкъл Джексън. 

  Сякаш в реда на нещата, третият албум от Intelligent Music Project събира още вокалисти. Джон Лоутън вече го няма, но новите лица в проекта са достатъчно впечатляващи - това са бившият певец на Asia Джон Пейн и вокалистът на Nazareth Карл Сентънс. В духа на ползотворната приемственост Джоузеф Уилямс и Саймън Филипс се завръщат на микрофона и барабаните, а самият факт, че до този момент доказани музиканти, като тях и Лоутън, участват по два пъти последователно в материали от поредицата е добър знак за нейното развитие и нарастваща значимост. По този начин в рамките на Intelligent Music Project се оформя един много креативен колектив от музиканти, които вече се познават помежду си, а резултатът от това става видим в четвъртия материал. “Sorcery Inside” представя проекта във върхова форма, а традицията и тук е спазена - в продукцията има познати лица, но има и нови членове на екипа. “Sorcery Inside” е амбициозен албум, за записите на който Саймън Филипс вече влиза в ролята на ко-продуцент и събира банда в Лос Анджелис, в която участват Ърнест Тибс на барабани/перкусии, Джеси Зибенберг на бас и Дейв Палмър на клавири. Вокалната мощ на новия член на колектива Ричард Гризман от River Hounds не може да бъде пренебрегната, а другите певци тук отново са Джон Пейн, Карл Сентънс и Джоузеф Уилямс. 

  Различните стилове на отделните музиканти, техните идеи  и вдъхновение са истинско съкровище за Intelligent Music Project, а добрият усет на продуцентското дуо Врабевски-Стефанов наистина спомага за привличането на нови и нови колаборатори. Тази линия е спазена и в следващия албум “Life Motion”, в който  настоящият вокалист на легендарните Rainbow Рони Ромеро добавя щипка от своята магия, а барабанистът Саймън Филипс отново допринася със записи с Тибс, Зибенберг и Палмър в Калифорния през 2018 г. Освен всичко, Филипс отново е ко-продуцент на “Life Motion”.

  Албумите на Intelligent Music Project се отличават със страхотното взаимодействие между музикантите, но то е подкрепено от изключително високо техническо ниво на записите. 

  В стилово отношение Intelligent Music всъщност представлява един приятно неконвенционален проект. Формулата в най общи линии съдържа микс от енергията на рока и комплексността, и пълнотата на симфоничната музика. Тук е моментът да се отдаде дължимото на Плевенската филхармония, Симфоничния оркестър с духова секция и Софийският госпъл хор за впечатляващите симфонични мелодии в Intelligent Music Project.

  Подобна продължителна поредица от пет албума изисква мащабна визия и много добро планиране, а забележителното в случая е, че авторът на проекта е един-единствен човек. Концепцията за Intelligent Music Project е дело на д-р Милен Врабевски, който от самото начало лично участва във всяка една от фазите на реализацията: музиката и текстовете на проекта са негови, а той самият свири на пиано и китара, продуцира и аранжира основната част от музиката. Вероятно именно фактът,  че на концептуално ниво всички материали от поредицата са продължение на визията на един човек прави музиката на Intelligent Music Project да звучи толкова хомогенно, а между албумите да има градивна последователност.. 

  След всичко казано дотук, може би най-важното е онова, което не бе казано. В албумите на Intelligent Music Project е заложена позитивната емоция на участниците в него - една емоция, която много естествено се предава на слушателите.

  Пловдив, готови ли сте за голямото завръщане на Intelligent Music Project? Ще бъдем заедно с Ronnie Romero на 06.08 в Античен Театър Пловдив.
 Билети: https://bit.ly/3gIBcJz

*Местата са ограничени

*Деца до 14 години влизат безплатно с придружител
*Събитията се организират спрямо наредбите на Министерството на здравеопазването

На ексклузвиния концерт в Пловдив, Античен театър Ronnie Romero ще изпълни хитовете на Intelligent Music Project, на които автор и продуцент е д-р Милен Врабевски.

 Може да поръчате дискографията на Intelligent Music Project тук: https://intelligent-music.com/shop/


Още от категорията

КЦМ дари ехограф на урологията на УМБАЛ "Пловдив"

Модерен ехограф дари КЦМ АД на Клиниката по урология на УМБАЛ „Пловдив“. Апаратът е част от продължителен ангажимент, който металургичната компания има към клиниката, подчерта нейният началник професор Димитър Шишков: „Искаме да изразим нашата дълбока благодарност. Това, което казвам за пореден път е, че единственото предприятие, което мисли за..

публикувано на 07.07.20 в 14:07

Можеш да рекламираш тук!

  Рекламен формат*    Позиция Продължителност Цена**   Banner 728 x 90 горе център   Всички страници 1месец   250,00 лв.    Banner 300 x 250 горе дясно   Всички страници 1месец..

обновено на 16.06.20 в 14:11

Пресклуб и Културен център на Радио Пловдив

ТАРИФА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ТЕХНИЧЕСКИ УСЛУГИ ОТ ОТДЕЛ ЗВУКОЗАПИС  НА РРС ПЛОВДИВ 1.  Ползване на Студио 1 на Радио Пловдив за музикални записи по многоканална или двуканална технология: -   до 5 микрофона………………………..………………. 24лв. / час - до10 микрофона………………………..……………… 30лв. / час -  смесване и мастериране....……………………..……  24лв. / час -..

обновено на 16.06.20 в 14:11

КЦМ инвестира в нови екологични проекти

КЦМ АД е най-голямата компания за производство на цветни и благородни метали в Югоизточна Европа с износ за почти целия свят. Основните продукти, металите олово и цинк, са с чистота съответно:  мин. 99,99% и 99,995%. С иновативни и екологични технологии КЦМ 2000 Груп поддържа лидерски позиции в производството на цинк и олово. През 2016-та в..

публикувано на 04.06.20 в 13:26

Конкурс за Национална стипендия КЦМ

КЦМ 2000 АД отново инвестира в образованието на талантливи млади българи и за втора поредна година обявява конкурс за седем стипендии за академичната 2020/2021 учебна година. Могат да кандидатстват студенти, които са български граждани, нямат навършени 25 години, обучават се в редовна форма за придобиване на висша образователна степен..

обновено на 11.05.20 в 08:04