Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов пробва да мине с ниска карта

Социологът Кънчо Стойчев коментира новите министерски назначения, като тест на премиера Борисов, който пробва силата на натиск срещу него. Така се надява да мине с по-ниска карта.

„Няма да мине с по-ниска карта, това ще го установи, ще има и други промени. Ще видим вероятно и редикална промяна по отношение на самия него. Очеваден е фактът, че България е на последно място в Европа по почти всичко, да не кажа всичко. Ние сме извън класацията на Европа по медийна свобода. В последните години България, не наваксва, а увеличава разликата с европейските страни, с които се сравняваме. Това не е случайно, не се дължи на феноменалните успехи и песните на пропагандната машина, която е отвратителна. На хората им писна. Ако България имаше достойно място в Европа, щяхме по друг начин да преглътнем огромните безобразия, на които сме свидетели всекидневно.“

Г-н Стойчев посочи, че на улицата са младите хора, като уточни, че населението ни е застаряващо. Нашето бъдеще е на улицата и трябва да бъде видяно и чуто. „Борисов е политик с изострено вътрешно чувство, надявам се, че ще намери верния тон, в момента го налучква, но не особено успешно и удачно".

По думите на Кънчо Стойчев в нашата страна не се живее нормално, защото няма ред, няма съдебна система и правоохранителни органи, на които човек може да разчита. Изградили сме страна, в която властват монополите. Да се прави бизнес в България, това е да плуваш в басейн със сярна киселина. Дребната корупция е дразнеща, скъпите услугите, които плащаме в общината, раздут, безумен държавен апарат. Данъкоплатците изхранват над 800 000 души администрация.

„Грешка е да си мислим, че като махнем ГЕРБ ще има цветя и рози, не, няма да има скоро. Дори утре ГЕРБ да подаде оставка, ще бъде в следващия парламент с 50-60 места. Най-добре е ГЕРБ да отстъпи на този справедлив натиск, да се върви бързо към избори, и към нов парламент. Да се търси нов модел на по-голяма консенсусна основа. Необходимо ни е голямо прогресивно мнозинство в нов парламент, защото ни очаква гигантска икономическа криза. Да се създаде план за ресурса, който се очаква да дойде от Европа, да се използва ефективно за преструктуриране на икономиката“, заяви още Кънчо Стойчев.  

Интервюто със социолога Кънчо Стойчев е в звуковия файл. 


Още от категорията

Компенсациите до някаква степен ще подпомогнат градинарите

„ Нашите производители са предимно малки и средни и помощите и компенсациите до някаква степен ще подпомогнат сектора “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Мариана Милтенова – председател на Националния съюз на градинарите. Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за копменсиране на щетите, причинени от..

публикувано на 21.09.20 в 16:05
Георги Киряков

Цветанов няма потенциал за широка обществена подкрепа

Политологът Георги Киряков коментира създаването на „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов като желание на поредния играч на политическата сцена да създаде собствен проект, след дако е бил низвергнат от предишната си партия. Според него изненада са част от лицата в инициативния комитет, в частност на журналиста Горан Благоев, който има..

публикувано на 21.09.20 в 15:49

Отлагаме лятото с една седмица, септември ще е топъл

Въпреки че на 22 септември започва календарната есен, отлагаме лятото с една седмица, заяви климотологът и университетски преподавател проф. Георги Рачев. "Ще има летни температури  още седмица, особено в Пловдив. Септември е с по-високи от нормалното температури с около над 4 градуса.  Така че ни очаква по-късна есен и Топлофикация, която има право..

публикувано на 21.09.20 в 11:35
Иво Инджов

В следващото управление ГЕРБ ще е в опозиция

Как се разпределят на политическите везни протести, кодекси, пленуми, финансов рог с обещания и т.н. Коментира политологът доц. Иво Инджов . Той посочи, че преди избори властта дава пари тук или там, за да си купи народната любов или да потуши недоволството .  Инджов поясни: "За тази власт сега е по-специфично, защото е притисната до стената и..

публикувано на 21.09.20 в 10:12

Не 300, а 30 в изолация членове на СДС, отиват при Цветанов

Членовете на СДС, които отиват в "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, се изолираха от партията още след местните избори миналата година. Това са хора, които не изпълниха решението на Националния съвет за явяване в коалиция и за подкрепа на конкретни кандидати за кметове, специално в Пловдив". Коментарът е на заместник - председателя на СДС..

публикувано на 18.09.20 в 16:02