Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов пробва да мине с ниска карта

Социологът Кънчо Стойчев коментира новите министерски назначения, като тест на премиера Борисов, който пробва силата на натиск срещу него. Така се надява да мине с по-ниска карта.

„Няма да мине с по-ниска карта, това ще го установи, ще има и други промени. Ще видим вероятно и редикална промяна по отношение на самия него. Очеваден е фактът, че България е на последно място в Европа по почти всичко, да не кажа всичко. Ние сме извън класацията на Европа по медийна свобода. В последните години България, не наваксва, а увеличава разликата с европейските страни, с които се сравняваме. Това не е случайно, не се дължи на феноменалните успехи и песните на пропагандната машина, която е отвратителна. На хората им писна. Ако България имаше достойно място в Европа, щяхме по друг начин да преглътнем огромните безобразия, на които сме свидетели всекидневно.“

Г-н Стойчев посочи, че на улицата са младите хора, като уточни, че населението ни е застаряващо. Нашето бъдеще е на улицата и трябва да бъде видяно и чуто. „Борисов е политик с изострено вътрешно чувство, надявам се, че ще намери верния тон, в момента го налучква, но не особено успешно и удачно".

По думите на Кънчо Стойчев в нашата страна не се живее нормално, защото няма ред, няма съдебна система и правоохранителни органи, на които човек може да разчита. Изградили сме страна, в която властват монополите. Да се прави бизнес в България, това е да плуваш в басейн със сярна киселина. Дребната корупция е дразнеща, скъпите услугите, които плащаме в общината, раздут, безумен държавен апарат. Данъкоплатците изхранват над 800 000 души администрация.

„Грешка е да си мислим, че като махнем ГЕРБ ще има цветя и рози, не, няма да има скоро. Дори утре ГЕРБ да подаде оставка, ще бъде в следващия парламент с 50-60 места. Най-добре е ГЕРБ да отстъпи на този справедлив натиск, да се върви бързо към избори, и към нов парламент. Да се търси нов модел на по-голяма консенсусна основа. Необходимо ни е голямо прогресивно мнозинство в нов парламент, защото ни очаква гигантска икономическа криза. Да се създаде план за ресурса, който се очаква да дойде от Европа, да се използва ефективно за преструктуриране на икономиката“, заяви още Кънчо Стойчев.  

Интервюто със социолога Кънчо Стойчев е в звуковия файл. 


Още от категорията

Трети фолклорен събор край теснолинейката

Най-високата жп гара на Балканите - Аврамово, е домакин на Трети национален събор на народното творчество и приятели на теснолинейката.  Съборът е под мотото "С хора и песни край релсите тесни".   Началото е от 13 часа, след като пристигнат основните влакови композиции по теснолинейката от Септември и от Добринище. През деня ще се движат 10..

публикувано на 08.08.20 в 09:32

Пари има достатъчно, мерките трябва да се актуализират

„В моментна сме в безпрецедентна ситуация в България и в целия свят. Това е една комбинация от заболяване – Ковид-19, плюс икономически и финансови проблеми. Няма готова рецепта  в нито една държава за справяне със ситуацията“ Това заяви  финансистът Румен Гълъбинов. Той подчерта, че това налага нещата да се следят внимателно и да се взимат..

публикувано на 07.08.20 в 11:30

Хората търсят новата опция "на резервната скамейка"

"Това, което генерално се случи в страната е, че премиерът Борисов изчака да намалее напорът на протестите и той намаля. На такъв етап обикновено протестът се опитва да се радикализира и тогава има две опции – или да свали Правителството, или да се маргинализира. Преди изказването на Борисов протестът беше тръгнал точно в тази посока".Това..

публикувано на 07.08.20 в 10:40

Правителството трябва да изкара пълен мандат

В структурите, а и на ниво на областните координатори на ГЕРБ не виждаме никаква логика във вариант правителство без Бойко Борисов. Още повече, че след няколко месеца ще има редовни избори. А и на фона надействията на това правителство през годините, няма обективна причина за такова действие. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Иван Тотев,..

обновено на 06.08.20 в 14:09

С над 40% спад на туризма в Пловдив заради Covid-19

Пловдив трябва да развива определени видове туризъм, заяви вицепремиерът Марияна Николава днес в общината. Тя посети кмета Здравко Димитров и представителите на туристическия сектор.  "В културната столица освен туризъм за историческите важни обекти трябва да се заложи и над поклоннически и шопинг туризма. Също така важен занапред ще е и..

обновено на 06.08.20 в 14:08