Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премиерът Бойко Борисов пробва да мине с ниска карта

Социологът Кънчо Стойчев коментира новите министерски назначения, като тест на премиера Борисов, който пробва силата на натиск срещу него. Така се надява да мине с по-ниска карта.

„Няма да мине с по-ниска карта, това ще го установи, ще има и други промени. Ще видим вероятно и редикална промяна по отношение на самия него. Очеваден е фактът, че България е на последно място в Европа по почти всичко, да не кажа всичко. Ние сме извън класацията на Европа по медийна свобода. В последните години България, не наваксва, а увеличава разликата с европейските страни, с които се сравняваме. Това не е случайно, не се дължи на феноменалните успехи и песните на пропагандната машина, която е отвратителна. На хората им писна. Ако България имаше достойно място в Европа, щяхме по друг начин да преглътнем огромните безобразия, на които сме свидетели всекидневно.“

Г-н Стойчев посочи, че на улицата са младите хора, като уточни, че населението ни е застаряващо. Нашето бъдеще е на улицата и трябва да бъде видяно и чуто. „Борисов е политик с изострено вътрешно чувство, надявам се, че ще намери верния тон, в момента го налучква, но не особено успешно и удачно".

По думите на Кънчо Стойчев в нашата страна не се живее нормално, защото няма ред, няма съдебна система и правоохранителни органи, на които човек може да разчита. Изградили сме страна, в която властват монополите. Да се прави бизнес в България, това е да плуваш в басейн със сярна киселина. Дребната корупция е дразнеща, скъпите услугите, които плащаме в общината, раздут, безумен държавен апарат. Данъкоплатците изхранват над 800 000 души администрация.

„Грешка е да си мислим, че като махнем ГЕРБ ще има цветя и рози, не, няма да има скоро. Дори утре ГЕРБ да подаде оставка, ще бъде в следващия парламент с 50-60 места. Най-добре е ГЕРБ да отстъпи на този справедлив натиск, да се върви бързо към избори, и към нов парламент. Да се търси нов модел на по-голяма консенсусна основа. Необходимо ни е голямо прогресивно мнозинство в нов парламент, защото ни очаква гигантска икономическа криза. Да се създаде план за ресурса, който се очаква да дойде от Европа, да се използва ефективно за преструктуриране на икономиката“, заяви още Кънчо Стойчев.  

Интервюто със социолога Кънчо Стойчев е в звуковия файл. 


Още от категорията

Кирил Петков: Аз ще водя листата в Пловдив, очакваме 30% подкрепа

"За мен Пловдив е един много хубав град и както казваше баба ми "Не е важно от къде си, а откъде си родом", а аз съм родом от Пловдив, каза Кирил Петков при първото си посещение в града като лидер на "Продължаваме промяната".  Освен това Пловдив е модел на проспериращ български град и това е допълнителна мотивацията за решението ми, допълни той..

публикувано на 23.09.21 в 16:07
Петър Славов

"Продължаваме промяната" ще помогне за новото мнозинство

Есента дойде, проблемите останаха, а разговорите отново са за избори и за пари. Как се раждат новите партийни проекти, по кои от целите им си заслужава да се поспори, за какво "продължаваме промяната". Въпросите ни са към политика и юрист  Петър Славов , Демократична България. Винтервю за Радио Пловдив Славов даде оценка за работата на миналите два..

обновено на 23.09.21 в 10:32

Археолози и спелеолози проучват пещера "Чая" до Чепеларе

През тази седмица започнаха археологическите проучвания на пещера  „Чая“ до град  Чепеларе . Финансирането на начинанието е осигурено от община Чепеларе по програмата за туризма за  2021г., приета на заседание на консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината. Проучването се осъществява под ръководството на доц. Костадин..

публикувано на 23.09.21 в 09:52

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години. Повече за празниците през новата учебна година, идеите за конкурси и албум, от интервюто с директора  Веселина Карапеева , която разказва как започва издирването на 70-те ученици от стената на славата. Карапаева каза, че до края на месеца ще открият и ще заработи STEM център в гимназията. Той..

публикувано на 23.09.21 в 07:38

В Смолян се провеждат дни на нулевоенергийните сгради

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от днес до 25 септември. Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 06:26