Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хората да се имунизират против грип през есента

Викове, събирания, близост – това е един много голям риск, който е признат вече от всички учени в света и това противоречи на всички  препоръчвани мерки за препятстване на заразата с Ковид-19. Това подчерта  епидемиологът от МУ- Пловдив проф. Йорданка Стоилова.

Тя препоръча всеки сам да прецени как да пази себе си, „защото когато един човек боледува и това си ти, за теб опасността е 100%“.

По думите й, новината за новите заразени 115 човека от над 3500 изследвани, е интересна. Данните означават, че опасните  хора, които могат да заразяват,  са 115, но втората цифра – на изседваните, изисква по-задълбочено проучване.

Проф. Стоилова подчерта, че броят изследвани включва четири категории хора, от които 3 са изследвани по епидемиологични показания –  с клинична симптоматика, с епидемиологични данни за контакт с болни и хора, на които трябва да бъде поставена диагноза за лабораторно изследване. Те трябва да бъдат изолирани, защото са източници на инфекции според тези клинични, социални и епидемиологични критерии.

Втората категория хора са тези, на които клиничната симптоматика вече е отшумяла, а третата група са т.н. контактни, които са особено важни за разпространението на инфекцията и трябва да бъдат издирени.

„Четвъртата група хора, които се изследват, са изследваните за профилактика – граждани, които ще пътуват или пък си правят тестове по свое желание. В това разнообразие на категории се правят тестовете, които се отчитат за всяко денонощие.“  

Над 30 човека в момента са в интензивни отделения, а добрата новина, която напоследък се съобщава, е че излекуваните са повече от активните с положителни проби или приети за лечение.

„Инфекциозните заболявания са масови и се отразяват върху цялата сфера на живота. Ние вече сме подготвени в известна степен за есента, но съветът ми към хората е да се имунизират против грип“, подчерта проф. Стоилова.

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията
Керана от Космоса, във второ студио на

"Добро утро, ден!" с Керана... без космонавтите

Керана е от Космоса, това личи по движението, гласа, погледа и най-вече харизмата.  Тя е вокалист на пловдивската група “Керана и Космонавтите” , като връхлитането им на сцената може да се определи освен, като феномен, а и като приятно освежаване.  Песни, като “Цех за сънища”, “Отлагам” и “Слаба силност” могат да бъдат чути от всевъзможни кътчета..

обновено на 10.04.21 в 11:44

На ход са депутатите, които не искат ГЕРБ

"Пловдив е нашата България! С Николай Хаджигенов Пловдив има 12, а не 11 депутатски мандата", това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Капон, след като стана ясно, че тя ще бъде народен представител на "Изправи се! Мутри вън" от 16-ти МИР.  Хаджигенов, който избра да е депутат от София, обяви по- рано, че заедно с нея ще отворят своя приемна в..

публикувано на 09.04.21 в 16:22
Стойчо Кацаров

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се..

публикувано на 09.04.21 в 16:10

Новият сайт на НАП стартира по европейски модел

Новият сайт на НАП вече е достъпен в интернет. „ Най-новото в сайта на Националната агенция по приходите е структурирането на информацията във всяка една от секциите, така че тя да бъде лесно достъпна както за потребителите, така и за администрацията “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванела Андреева – експерт в Държавната..

публикувано на 09.04.21 в 16:06

Изборите не опразват хазната, а обогатяват демокрацията

"Има конституционна процедура, по която ще се върви за съставяне на правителство", посочи в интервю Радио Пловдив политологът Георги Киряков. Той коментира, че именно зад тази процедура засега се крие Слави Трифонов и неговата партия.  „Дали ще има сила, която да се нагърби да състави мнозинство зависи от способността на отделните партии да..

публикувано на 09.04.21 в 14:52