Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължават с месец извънредната епидемична обстановка

Борисов обяви нови социално-икономически мерки за близо 1.2 млрд. лв.

| обновено на 27.07.20 в 15:07
Автор:

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че със заповед на министъра на здравеопазването извънредната епидемична обстановка заради коронавируса ще бъде удължена с още един месец.


"Ще удължим с още един месец извънредното положение заради пандемията със заповед на министъра, за да може тези мерки да работят", каза премиерът. 

Днес правителството представи нови социално-икономически мерки във връзка с кризата заради коронавируса на обща стойност близо 1.2 млрд. лева.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че по молба на туристическия бранш ще се допускат на територията на България туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Република Северна Македония, които ще предоставят PCR тестове, които са направени 72 часа предварително. Той допълни, че това ще е сериозна помощ на българските хотелиери.

Премиерът съобщи, че с намаления ДДС в туризма приходите към юни са близо 28 млн. лева повече спрямо миналата година и допълни, че в края на август ще стане известно изпълнението на полугодието. Той подчерта, че страната ни все още не тегли заеми.

В отговор на друг въпрос премиерът съобщи, че България е втора по най-нисък дефицит. Това, което ЕС отчете миналата седмица е 8,6 процента спад на БВП на Европа като цяло. "Има държави и сектори, които са с минус 20 процента", допълни Борисов и заяви, че целта на мерките е да се намалят щетите във всички сектори. "Съжалявам, че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще навлезе Европа и светът, когато денят намалее, времето стане студено и дойдат и другите грипове. Съжалявам, че няма отговорни хора, които да седнат и да кажат: Добре, политиката си е политика, какво правим нататък, как ще се измъкнем от това, ако се случи това, това и това", каза премиерът.

"Протестът е чудесна форма, за да се види, че има демокрация. Хубаво е когато, протестите са адресирани към даден тип вземане на решения", каза премиерът в отговор на журналистически въпрос. "По върховенството на закона има ВСС, ние никога не се изказваме по тема "съдебна система", допълни Борисов. 

Той изтъкна, че мерките, които сега се прилагат, са консултирани със социалните партньори. "Както и да се развиват протестите ние сме длъжни да вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още следващите дни", каза Борисов. "Това очакват огромната част от хората, които не са на протест, а работят, така че с цялото ми уважение към тези, които го правят", допълни Борисов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34